torsdag 23. juli 2009

Visualisering - Tankens Makt

Hva og hvorfor?
Å visualisere vil si å se et mentalt fremprovosert hendelsesforløp, ”film” eller bilde i hodet ditt uten at det finner sted fysisk, det er en forestilling. Det kan beskrives enda enklere med dagdrømmer; dagdrømmene skjer som oftest automatisk uten at vi tenker over det, og kan inneholde forskjellige spektre av detaljer, mens visualisering er når du med vilje går inn for å se for deg en hendelse du vil skal inntre i fremtiden. Det er litt som i filmens verden, der dagdrømmene dukker opp med følge av bølger i skjermbildet, fulgt av harpemusikk, og hovedpersonen kan se klart for seg noe som skjer i fremtiden. Om du øver vil bildene kunne bli sterkere og klarere, og du vil klare å holde konsentrasjonen om én ting lenger. For noen vil dette alltid være vanskelig, spesielt om man har konsentrasjonsvansker, mens for andre faller det veldig lett (curses ;)). Selv sliter jeg fremdeles med å fokusere tankene, da de lett glir hen til sjokolade og andre vellystige tanker ;)

Visualisering brukes som en del av magien for å påvirke omgivelsene og hendelsene rundt deg. Ved å bruke visualisering forandrer du ikke nødvendigvis den ytre verden, men din indre, ditt sinn. Noen mener at det settes energier i sving i den fysiske verdenen også etter som den menneskelige viljen er sterk og at vi mennesker opprinnelig hadde sterke magiske evner som i dag er glemt bort i alt maset og materialismen. Ved å bli vant til å se deg selv som et lykkelig menneske i visualiseringene dine, så gjør du kanskje automatisk valg som vil føre deg nærmere dette.

Hvordan og Når?
Fra det øyeblikket du ønsker deg noe har du mest sannsynligvis visualisert hvordan det ville være å ha eller være det du ønsket. Veien videre er å sette av tid til å bevisst fortsette visualiseringen i et fast mønster, ikke minst gjentatte ganger. Lager du en formel eller et rituale for samme formål setter du av 10-15 minutter til å visualisere det du vil oppnå innimellom de andre faste tingene du gjør, gjerne i badet før, under ritet og etterpå. Det beste med visualisering er at det kan utføres når som helst, hvor som helst. Har du et par minutter til overs hvor du sitter og kjeder deg, bruk dem til å fantasere og visualisere noe, om det så bare er på gøy.

Fremgangsmåte
Omgivelsene: sitt eller legg deg ned så du er komfortabel, og sørg for at du er uforstyrret. Du kan velge mellom å lukke øynene eller å ha dem åpne. Noen liker å ha noe å fokusere på, for eksempel et stearinlys, en krystall eller bare et hvitt ark.

Å holde på et bilde: bestem deg for et objekt du vil prøve å se for deg. Jeg vil bruke en sitron i dette eksempelet, det er det aller enkleste. Så nå prøver du å tenke på en sitron. Se for deg formen og fargen slik du er vant til å oppleve dem i virkeligheten, og hold bildet så lenge du kan uten å tenke på noe annet. I begynnelsen vil du finne at det er klin umulig å tenke på noe annet enn nettopp deg at du ikke får tenke på noe annet, men fortsett å prøve.

Bevegelse: Prøv nå å bevege på sitronen. Se for deg at den triller i nedoverbakke, vipper fra side til side eller snurrer rundt. Er den tung eller lett?

Bruk sansene: Se for deg at du ved hjelp av hendene plukker opp sitronen (bare i tankene) og kjenner på den. Hvordan kjennes skallet mot huden? Er den myk eller hard? Knips på skallet for å fremkalle lyder. Løft sitronen til nesen og lukt på den. Klarer du å fremkalle den kjente duften? Siste stopp er å bruke smakssansen. Se for deg at sitronen er delt i to og at du fører den ene halvdelen mot leppene og smaker, og si meg så om du også får vann i munnen.

Videre øvning: fra her av kan du fortsette med å visualisere alle slags objekter. Skap en fantasifrukt i hodet ditt, tillegg den form, farge og smak selv. Når du er blitt vant til disse punktene kan du fortsette med menneskeansikter, pratende mennesker, bevegelser, en skogstur eller at du selv går gjennom de fire elementene, det er en personlig favoritt:

Elementvisualiseringen
Se for deg at du er i en tett skog og vær nøye med detaljene. Hvordan ser den ut, hvordan er lysforholdene, temperaturen og fargene? Hvordan kjennes bakken mot de nakne føttene dine? Hva hører du? Se deg rundt og ta inn inntrykkene og begynn så å gå på en sti som leder deg gjennom trærne og ut på en åpen klippe. Solen er på vei ned og gir himmelen et vakkert oransje skjær. Du ser havet nedenfor, kjenner du sjølukten? Hører du måkene og havbruset? Strekk ut armene og kast deg utfor klippen og ned i havet under. Prøv å merke deg luftmotstanden på vei ned, og når du treffer vannet. Kjenn brusingen av luftboblene som kjemper mot vannelementet og glir langs kroppen, kjenn etter vanntemperaturen, hvor lett kroppen din blir. Åpne øynene og ta inn det undersjøiske landskapet, hvordan er sikten, plantene, dyrene? Om du ønsker kan du se for deg at du mottas av vannets ånder; undinene, som er kvinnelige skapninger med fiskehaler lik en havfrue (evt. delfiner). La dem føre deg gjennom havet etter hendene i en forrykende fart, før du styrer oppover og forlater vannet og hentes opp i luften av sylfidene, luftens kvinnelige ånder. Hvordan ser de ut for deg? Nå kjenner du deg kanskje litt kald og våt der du flyr gjennom luften over havet, håret og klærne dine drypper og klistrer seg til kroppen din, men i luften tørker det raskt. Sylfidene er lekne som vinden, og beveger seg som delfiner i havet, og viser deg hvordan du kan snu rundt, stupe og stige akkurat som fugler. Kanskje du kjenner suget i magen når du stuper? Sylfidene leder deg mot land igjen, en flat gresstrand med høye trær i bakgrunnen. Der er det tent et stort bål, og du stiger ned fra luften og setter deg for å varme deg ved ilden. Himmelen har blitt mørkeblå og stjerneklar, og det eneste lyset som er kommer fra fullmånen og ilden. Kjenn varmen fra ilden når du kommer for nær, hør sprakingen, og mens du sitter der blir du oppmerksom på en huleinngang i berget litt bortenfor. Du reiser deg og går inn. Straks blir du var ekkolyden av skrittene dine, vanndråper som drypper og faklene som er tent på begge sider av gangen som leder nedover. Følg gangen, den fører deg nedover i jordens dyp. Kjenner du lukten av muld? Hører du den dumpe lyden av skrittene dine når steingrunnen går over til jord? Se på veggene, de er dekket av vakre krystaller i alle farger og store og små røtter. Til slutt ender vandringen din i en stor underjordisk hall der en stor seng med myke dyner venter deg. La kroppen din synke ned og nyt følelsen før du lukker øynene og sovner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar