onsdag 29. juli 2009

Redskaper og Hjelpemidler i Urtekunsten

Tørkeskap:
Finn et mørkt og tørt sted der du kan tørke urtene dine. Fuktighet, damp og matos fra matlaging vil hemme tørkeprosessen og føre til at urtene gjerne mugner på glass. Ha et eget tørkeskap med god ventilasjon eller bruk et brett som du kan sette i skapet. Jeg bunter blomster sammen og henger dem i et hjørneskap sammen med serviset vårt, og bladene legger jeg utover et serveringsbrett med bakepapir under, som jeg også setter i skapet. Røtter og bark kan tørkes i ovnen.

Morter:
En skål av glass, metall, keramikk eller stein med en tilhørende stav eller klubbe som brukes til å knuse og male urter. Bruk helst en til matlagingsurter og en til urter som kan være giftige. Bruk helst en av stein eller metall, da de av glass eller keramikk lett knuser, men av erfaring vil jeg fraråde metall, da de er upraktiske og kan ruste. En liten matprosessor kan også brukes til å finhakke urtene.

Oppbevaringsglass:
Lufttette beholdere til å oppbevare urtene i. Bruk helst glasskrukker eller reine syltetøy- og sauseglass. Tørkede urter bør oppbevares slik for å holde dem tørre og sprø, og for å unngå at de mister smak eller lukt. Om du kan bør du bruke mørke glass for å unngå at urtene utsettes for direkte sollys, men å sette glassene i et mørkt skap gjør akkurat det samme.

Merkelapper:
Bruk hvite klistrelapper (slike du får i bokbutikker) til å merke urteglassene godt. Før på navn og innhøstningsdato for å vite når du bør plukke nye urter (etter to år på glass har de mistet mye av effekten).

Kasserolle og Tekanne:
Bruk en egen kasserolle med lokk til å lage urtebrygg av seigere røtter og blader som skal kokes en stund, og en tekanne som kan settes på komfyren for å småkoke urtene, eller koke opp vann til å trekke urtene i.

Teball:
En liten eller stor teball av metall er grei å ha for å slippe å sile urtebrygget.

Skjærebrett:
Ha et eget tosidet skjærebrett til å kutte og skjære urtene dine. Den ene siden kan du bruke til å skjære matlagingsurter og den andre til urter som ikke skal spises. Merk hver av sidene med maling eller farger ol. Til giftige urter er det best å finne et annet sted å kutte dem opp.

Kniv:
Bruk en liten, skarp kniv til å kutte urtene dine med, gjerne en spesiallaget urtekniv.

Røkelsesholder og kullbriketter:
For å brenne selvlaget røkelse trenger du et varmefast underlag, kjøp en røkelsesholder eller ha sand i en varmefast skål og legg kullbriketten oppå. Urtene strøs oppå den varme kullbriketten. Du kan også kjøpe ferdig pinnerøkelse med tilhørende røkelsesholder.

Kjøkkenkleder:
Bruk kjøkkenkleder til å sile urtebryggene dine. Denne metoden får bort alle de fine urtekornene som en vanlig sil ikke fanger opp. Kledene kan også brukes til å holde urtene i vannet eller oljen mens det koker opp.

Aromalampe:
Et apparat av keramikk eller glass med en skål på topp og plass til et telys under. Fyll skålen med vann og eteriske oljer eller urter og tenn telyset for å spre duft i rommet.

Dråpeteller:
Ha gjerne en egen dråpeteller til å dosere eteriske oljer og brygg nøyaktig. I dag selges de fleste eteriske oljeflaskene med innebygget dråpeteller.

Krafthånden din:
Å rense, lade og velsigne urtene dine er kanskje like viktig. Hold urtene i hånden din eller før krafthånden din over dem mens du forteller dem hva du ønsker at de skal gjøre. Hver gang du bruker urtene skal du selvsagt presisere nøye hva de skal hjelpe deg med, men før du har dem på glass kandu generalisere. Si f.eks. at de skal være til hjelp i å forbedre din og andres tilværelse.

Journal:
Ha en egen urtejournal eller bruk skyggeboken din til å føre opp oppskrifter og erfaringer, og for å unngå å gjøre samme feil flere ganger. En egen oppskriftbok vil kanskje også komme til live på denne måten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar