lørdag 25. juli 2009

Jordmagi

Dukkemagi
Bruken av dukker baserer seg på assosiasjonsmagi, at om to ting ligner på hverandre, så kan den tingen brukes til å kontrollere begge og likhetsprinsippet; om to ting ser like ut så er de like. I tillegg vil det som en gang har hørt sammen alltid fortsette å høre sammen selv om det er separert eller delt. De fleste har fått med seg funksjonen av voodoo-dukker, at dukken representerer et menneske og det som gjøres mot dukken skjer også med mennesket. Dukkemagi er akkurat det samme, men det stikkes ikke nåler for å skade, dukkene brukes for å representere mennesker du vil hjelpe, eller deg selv. Ved å bruke dukkemagi kan du helbrede andre, hjelpe dem med å kvitte seg med problemer, hjelpe deg selv eller trekke ting inn i livet ditt.

Dukkene kan lages av mange forskjellige materialer (voks, stoff, tre, potet, leire) og fylles med ting som tilhører personen dukken skal forestille (negler, hår, en dråpe blod), urter, oljer og steiner som passer formålet. Her er en oversikt over noen typer dukker:

Voksdukker: voksdukker lages av smeltet voks eller stearin. Ta 7 hvite lys og smelt dem i et kar, ikke gjør dem flytende, men myke nok til å fjerne veken og forme dem til en stor klump. Ha vegetabilsk eller eterisk olje i hendene og form voksen til en menneskefigur, få den til å ligne personen den etterligner i kroppsfasong og andre spesielle trekk, kna inn eventuelle urter eller oljer du vil ha i, og fest hår og negler på de rette stedene, om du har det. Sett så inn et hjerte i form av en rød voksklump formet som et hjerte eller en krystall. Om du vil kan du også tegne inn øyne og fylle dem med de rette fargene, risse inn tatoveringer personen måtte ha osv.

Stoffdukker: disse dukkene syes eller strikkes. Så lenge du kan bruke saks og sy enkle sting så kan du lage en stoffdukke. Først velger du et naturlig stoff i den rette fargen, deretter bretter du stoffet i to og tegner en passe stor menneskelig form (eller en pepperkakemann-form) på ca 20 cm. Klipp dem ut slik at du får to like stoffbiter. Hold dem sammen med stoppenåler, sy hele veien rundt og la det være en passe stor åpning til å ha i fyllet gjennom. Vreng dukken så stingene kommer på innsiden, fyll den så med de utvalgte ingrediensene. Det kan være urteblandinger, krystaller, hår, negler, ord som er skrevet av den personen dukken representerer, bilde av personen og andre ting som er assosiert med formålet du lager dukken for. Er det for penger kan du tilsette mynter, er det for helbred kan du ha i symboler og amuletter for helse og helbredelse osv. Restfyllet kan være bomull, myrull eller vatt. Sy dukken sammen, lim så på øyner og munn i riktige farger, og sy på hår av garn i riktig farge og lengde. Du kan også tegne symboler utenpå dukken, f.eks over det syke området om det er helbredelse du ønsker for personen. Hjertet kan sys på på utsiden eller innsiden, alt etter som hva du selv ønsker.

Papirdukke: dette er den enkleste og raskeste metoden. Tegn opp samme menneskelige form som til stoffdukken og klipp ut, men denne gangen kun én dukke. Skriv så navnet på personen dukken representerer og hva du ønsker å gjøre for ham / henne, evt. symboler. Olje papiret med eteriske oljer om ønskelig. Du kan også sy sammen to papirbiter og fylle dem med urter, men det er lett for at papiret går i stykker.

Røtter og Planter: mange planterøtter kan ligne på menneskekroppen, f.eks ingefær og ginseng (ingefær er billigst) og fungerer godt som dukker uten at du trenger å lage dem fra bunnen av. Du kan også skjære dukken din ut av et eple, potet, kålrot eller andre rotgrønnsaker og frukter. Ulempen er bare at etter hvert som de råtner begynner det også å lukte.

Tre og Leire: er du skikkelig hendig kan du også skjære ut dukker i tre eller lage dem av leire, da kan du også velge å male og risse på dem.

Trolldeig: trolldeig er et siste desperat alternativ for meg fordi det må i ovnen for å bli ferdig, og da risikerer du å svi av alle ingrediensene du har puttet i deigen og du mister håndkontakten med dukken mens den blir ferdig. I tillegg kan dukken bli noe uformelig av varmen og i noen tilfeller smuldre i stykker og bli bløte etter en stund i kalde rom. Trolldeig kan heller forbeholdes amuletter og symboler.

Fremgangsmåte:
Når du er ferdig med å lage dukken skal den få liv, lades og konsekreres. Trekk sirkelen som vanlig og sett deg ned foran alteret. Du kan legge dukken på pentakkelet mens du visualiserer at dukken er den personen du har laget den for, bruk besvergelser og assosiasjonsmagi, og si høyt navnet på dukken / personen mens du holder den i hendene. Før dukken gjennom de fire elementene for å gi den liv, og si frem en besvergelse for hvert av dem, luften gir den tanker og intellekt, vannet følelser, jorden den fysiske kroppen og ilden blod og liv. Til slutt gir du dukken ånd. Det kan lyde noe sånt som;

”Denne er min. Dette er jeg. Som det skjer med denne skjer det også med meg. Vi er ett”.

Fortsett så med formelen din og visualiseringen. Dukken kan ligge på pentakkelet på alteret eller i en boks til neste kveld eller månefase du vil jobbe videre med den, for det trengs flere omganger til.

Når du er ferdig med dukken må du avløse dens tråder til personen den representerer. Det gjøres ved å trekke sirkelen på nytt. Legg dukken på alteret og si, f.eks:

”Dette var meg, vi var ett, men nå er vi to. Dette er ikke meg lenger”.

Hold dukken i hendene og trekk tilbake energiene du førte inn i den da du laget den og rens den helt for energier. Er dukken av voks eller stearin kan du smelte det til en klump, er dukken av stoff tar du ut stingene og fyllet osv. og begraver restene for at jorden skal absorbere magien. Et annet alternativ kan være å oppbevare dukken sikkert i en boks.

Binding
Med binding menes å binde noens vilje, omtrent som om du skulle kneblet noen med tau, bare mye mindre dramatisk og uendelig mer kjedelig, for ikke å snakke om kontroversielt. Mange paganister vegrer seg for å utføre både bindinger og kjærlighetsformularer fordi denne typen magi går direkte inn og frarøver andre mennesker deres egen vilje. Selv forstår jeg hvor dette synet på binding kommer fra, men det er like naivt å bare bruke magien til ”snille” ting som det er å la kriminelle holde på i fred, i håp om at de på egen hånd vil innse sine feil og skjerpe seg. Rettssystemet er til for å straffe de som skader andre, så langt det kan, men når det gjelder småting i hverdagen, som sladder, baksnakking, løgner og trusler er det lite systemet rundt en kan gjøre. Der kommer magien inn i bildet. Jeg skal ikke legge meg opp i dine etiske og moralske grenser med mindre du hiver deg over noen med kniv, men så lenge du føler deg trygg på at du ikke er ute etter å skade noen, kan binding brukes.

Binding baseres på jordelementet, som brukes når man vil tynge noe til jorden og dermed holde det fast, dette sees i hekseglassteknikken som er en underkategori av bindingsmagien, det samme gjelder knutemagi, men dette er billigere og kjappere å utføre. Selve bindingshandlingen behøver ikke å være fysisk, å bare visualisere for eksempel usynlige tråder eller et munnbind som hemmer og stopper et annet menneske fra å skade eller snakke stygt om noen er hovedtanken, selve praksisen med å bruke objekter til hjelp er bare med på å forsterke det hele.

Hovedpoenget er at det skal være enkelt og gå raskt. Når behovet melder seg ser du hvilke ting du har i skuffer og skap og bruker det du har for hånden. Supplér med en besvergelse eller et mantra mens du utfører den bindende handlingen, for eksempel når du tvinner båndet om bildet, og visualiser resultatet mens du holder på. Denne formen for magi er ikke utelukkende negativt. Selv har jeg brukt metoden for å forsikre meg om at mine nærmeste skal ha det bra på reise og komme trygt hjem. Da tok jeg et bilde av personen og tvinnet blått garn rundt det på kryss og tvers mens jeg så for meg at garnet ville danne en beskyttende sfære om personen. Da han returnerte fra reisen reverserte jeg bindingen, løste opp garnet og brente det.

Representasjonsobjekter
Et bilde av personen
Et stykke papir med personens håndskrift
Neglebiter
Hår
Personens navn på et stykke papir
En dukke som representerer personen (se lenger oppe)
Ting som har tilhørt personen

Bindingsobjekter
Tråd / garn / bånd: velg tråd av korresponderende farge og tvinn den tett om representasjonsobjektet mens du gjentar en besvergelse eller et mantra som beskriver hva du ønsker skal skje.
Strå / halm / plantedeler: tvinn dem rundt objektet og knytt dem.
Pappesker / bokser / glass: legg representasjonsobjektet i en tom eske eller glass med lokk som du forsegler og begraver, gjerne allerede tvinnet med bånd.
Is / fryseboks / kjøleskap: legg representasjonsobjektet i en skål med vann og sett det i frysen. Når vannet fryser til is vil det holde personen bundet. Evt. kan du legge objektet i kjøleskapet for å dempe og forminske hendelsene noe, i stedet for å stoppe dem helt.
Sirup: legg representasjonsobjektet i en kopp med sirup og sett den i kjøleskapet.

Hekseglasset - En videreføring av bindingsmagien
Hekseglasset kalles også hekseflasken, avhengig av hva du bruker og brukes for å kvitte seg med negative energier eller ting i livet, eller fange positive energier og holde dem i livet ditt. Hovedtanken er at man fyller et syltetøysglass eller en flaske med fysiske objekter og energier og begraver den i jorden for å oppbevare energiene trygt der.

Fyll et glass eller en flaske med ting som symboliserer det du vil kvitte deg med, altså skriv på en lapp hvilket problem som nager deg, fyll det med passende urter (forvisende eller bindende urter), væske (blod, urin, menstruasjonsblod eller eplesider) eller hår, negler og spytt fra deg selv (for å tilføre glasset din essens), lim, spikere, nagler, tegnestifter, nåler, barberblader, glassbiter for å ”nagle” fast og rive opp energiene. Skru på lokket eller korken og forsegle kanten med voks eller stearin og begrav glasset i jorden for å holde problemet der.

Dette virker spesielt godt om man føler seg truet eller redd for noe. Å forsegle de negative energiene og fryktene i glasset sammen med skarpe objekter vil ”nagle” energiene fast og det forseglede lokket vil holde dem på plass under jorden. På den andre siden kan glasset fylles med positive ting for å trekke til deg noe bra (sand, krystaller, urter, bilder, symboler osv.)

En enklere måte er å bare begrave lappen eller et objekt direkte i jorden. Da vil energiene bli trukket opp i jorden og forsvinne. Ønsker du tvert om å bevare magien du har skapt for evig, eller bare til du graver den frem igjen, bruker du også hekseglassmetoden, og fyller glasset med det du skapte under ritet og forsegler og begraver det for å bevare magien.

Knutemagi
Knutemagi brukes for å binde fast eller flette inn energier i en snor ved hjelp av knuter for å holde dem fast mens snoren bæres eller graves ned. Det kan hende at du vil kvitte deg med en uvane og ønsker å bruke knutemagi. Da velger du en snor i riktig farge, fletter den mens du visualiserer at det du ønsker å kvitte deg med flettes inn sammen med snorene. Så visualiserer du at mens du knyter stramme knuter på den flettede tråden så knyter du også inn uvanen din, slik at den er ”fanget” i knuten. Deretter kan du velge om du vil brenne hele snoren for å fortære og utslette uvanen, eller begrave den for å sikre deg om at knutene aldri løses opp og slipper løs det du har festet i dem.

Det samme gjør du dersom du ønsker å trekke til deg f.eks selvtillit. Mens du fletter visualiserer du deg selv som selvsikker og modig, og fanger selvtilliten i knutene. Deretter kan du bære snoren med deg når du trenger det eller henge den opp over sengen, i hjemmet osv., eventuelt gjemme den der ingen vil finne den, for magien virker bare så lenge knutene får være i fred. Har du flere ting du vil kvitte deg med eller trekke inn i livet ditt kan du lage flere knuter, eller bare konsentrere deg om én ting om gangen for å gjøre det enklere.
I knutene kan du også feste ting, eks: papirlapper med symboler og tekst som rulles sammen og festes i knuten, perler som du lader med formålet ditt, objekter du knytter til det du vil binde fast og kvitte deg med. Fletting kan brukes likedan, mens du fletter håret kan du feste spesielle energier i fletten osv.

Når du skal bruke knutemagi er det et par faste ting du bør tenke på:
- Hvilken farge vil jeg ha på snoren? (se farger).
- Hvor mange knuter vil jeg knyte? (ni er vanlig, se tall)
- Hva vil jeg gjøre med snoren etterpå? (begrave, bære, gjemme, brenne)

Amuletter / Talismaner / Sjarmer
En amulett eller talisman er et magisk objekt som lages for å tiltrekke bestemte vibrasjoner eller beskyttelse til bæreren. Amuletten frastøter negative ting (f.eks: uhell, skade, fattigdom) og beskytter bæreren mot disse, mens en talisman trekker til seg positive ting (hell, lykke, penger), så på sett og vis brukes begge til det samme. Objektet består som oftest av naturlige materialer eller levninger. Denne formen for magi baserer seg på gammel overtro og selvsuggesjon. Det finnes ingenting som beviser eller forklarer hvordan en amulett eller talisman fungerer eller OM de fungerer, det kommer an på hva bæreren legger i den, og hva bæreren tror på. Uansett hvor stor tro vi mennesker har på våre egne krefter har vi alltid en viss ærbødighet for det vi ikke helt vet. Sportsutøvere bruker gjerne talismaner for å vinne, noen føler at de må bruke en spesiell penn for å gjøre det bra på eksamen og de fleste vet at hestesko og firkløver betyr hell og lykke fordi det er en del av kulturen og sosialiseringsprosessen.

Det som har gjort amuletter og talismaner til slik en suksess beror kanskje mest på at den som bærer dem ubevisst tror at de har det bedre enn de ville hatt det uten, vi føler oss tryggere og takler derimot vanskelige situasjoner bedre. Det er mye psykologi som spiller inn, men objekter har opp gjennom historien vært kjent for å gjøre uforklarlige ting, se bare på det kristne korset. Mange har gjerne oppdaget etter å ha båret et spesielt plagg eller en ting hver dag at når de da en dag går uten så er de plutselig uheldige. Det kommer nok mest av tilfeldigheter, men det er den lille spiren av tvil som får ellers nøkterne moderne mennesker til å tro på amulettens kraft.

Hvorfor?
Alle har en viss kjennskap til forskjellige objekter som regnes som magiske eller lykkebringende. Hesteskoen og firkløveren er som nevnt kanskje de mest kjente. Men hvordan har de blitt slike kraftige symboler? De fleste objekter har trukket med seg symbolikken fra fortidens overtro, men også det de ligner. Hesteskoen ligner halvmånens skive og dermed representerer den månegudinnen, likeledes kvinnens livmor eller et beger som symboliserer fruktbarhet og hell. Firkløverens kraft ligger kanskje i personlige erfaringer eller tilfeldigheter som har gått på folkemunne i sagn og myter. Mange planter nevnes i mytologien, og har egne historier knyttet til seg.
Amuletter og talismaner formet som et dyr eller objekt sies å låne dets kraft (en amulett av en løve eller okse gir selvtillit og styrke), mens andre ting, som mynter, forteller oss at det å ha penger er særdeles heldig. Noen objekter er derimot underlige og rett og slett ulogiske. Det viktigste når du bestemmer deg for å bruke en amulett eller talisman er at det betyr noe for deg.

Hvordan?
Om du har behov for å lage en amulett eller talisman må du først se på hva du ønsker å oppnå. Deretter ser du på hva du forbinder med det målet. Hvilke ting symboliserer hell og lykke for deg? Dette kan være litt vanskelig i begynnelsen, men om du har interesse for mytologi og historie vil det komme etter hvert. Jo mer kunnskaper du får om verden rundt deg og det skjulte i naturen desto mer vil du kunne trekke ut av deg selv. Det finnes også bøker om symboler og symbolikk som du kan lese for å danne et grunnlag før du tar standpunkt selv.

Det neste du gjør er å skape amuletten. Er det en ting du har fra før som har stor affeksjonsverdi for deg, trenger du bare å gå ut i skogen og plukke en stein eller plante eller vil du bruke andre ting for å lage den? Bruk fantasien, eller juks litt og se hva andre har gjort før deg.

Mens du lager amuletten skal du visualisere målet, og til slutt må du lade den med de rette energiene. Her er to jukseeksempler på hvordan jeg har laget talismaner:

- For å trekke en person av det andre kjønn mot deg kan du skjære ut en menneskeskikkelse av tre. Velg eik eller ask om du vil tiltrekke en mann, for dette er sterke maskuline trær, og kristtorn eller bjørk for å tiltrekke en kvinne, for dette er feminine trær, og i tillegg har ask og bjørk kjærlighetstiltrekkende energier. Riss inn runen for enten ”mann” eller ”kvinne” på figurens bryst, alt etter som hva du ønsker deg. Du kan velge å male den i en passende farge eller bare la den være slik. Lad talismanen med kjærlighetstiltrekkende energier og besvergelser, fest en snor i den og bær den om halsen under klærne.

- Velg en urt eller plante utifra korrespondanselistene dine, den må symbolisere det du ønsker. I dette eksempelet vil jeg bruke groblad for helbredelse. Plukk og tørk urten eller bruk det du har stående i urteskapet. Ett enkelt groblad er stort nok til å kunne skrive på, såfremt det er helt. Bruk blekk, maling, kritt eller kull og skriv på bladet hva du ønsker, hvem du ønsker å helbrede eller hva du ønsker skal skje. Om du vil kan du også tegne helbredende symboler. Krøll så bladet sammen til en jevn ball (groblad er som oftest seigt i begynnelsen, eldre blader som har ligget lenge på glass smuldrer lett opp, så bruk et friskt eller nytørket blad) og legg det i en liten form (jeg pleier å bruke et tomt telyshylster). Tenn et blått eller hvitt lys (blått og hvitt er helbredelsens farge) og drypp det over hele ballen i et tykt lag. Mens stearinet ennå er mykt plukker du ballen opp og jevner den ut slik at du til slutt sitter igjen med en kule av hard stearin med grobladballen i kjernen. Bær kulen med deg, begrav den der ingen vil grave den opp eller bruk den i ritualet ditt.

Poseamulett
En annen form for amulett er den å legge de symbolske ingrediensene i en liten stoffpose. Begynn med et sirkelformet tøystykke med ca. 10 cm. i diameter i den rette fargen. Støt jevne hull helt ytterst ved sirkelkanten der du kan tre en snor, enten ved hullemaskin eller ved å tre snoren på en nål og sy den gjennom. Ved å stramme snoren får du en pung. I denne har du urter, steiner, personlige smykker, hår, negler, papirbiter med skrift, symboler, bilder, mynter, perler, fjær, skjell, bein osv, alt etter som hva som passer.

Husk på at alt ved amuletten har en symbolsk betydning, fra fargen på stoffet og snoren, formen på tøystykket, antall knuter i snoren, antall ingredienser osv.

Du kan lage amuletten under ritualet, eller lage selve pungen ferdig og ha i fyllet under ritualet. En tredje måte er å la pungen ligge på alteret mens du venter med å tilføre de forskjellige ingrediensene etter hvilken astrologisk fase og månefase det er, og tenner lys hver gang du tilfører noe. På den måten vokser magien jevnlig, og gjentagelse gir sterkere magi. Like viktig er det å lade den ferdige amuletten med de rette energiene. Til slutt kan du dryppe litt stearin eller voks på åpningen av pungen for å forsegle den.

Amuletten må ikke åpnes igjen før magien er manifestert, og da kan du grave den ned for å gi energiene tilbake til jorden eller brenne den for å løsne energiene. Dette er greit om du har laget amuletter til å henge i huset for å spre for eksempel glede, hell og lykke som kan lages om igjen ved faste esbater eller sabbater.

Urteposer / Sachèt
Dette er en enklere form for poseamulett. Ta et stykke stoff eller en pose, legg en spiseskje ladede urter i midten, samle stoffet og knytt en snor rundt. Også her er farger, lengde på snor og antall knuter viktig. Posen bæres eller legges på passende steder etter behov, men kan også has i ritualbad.

Drømmepute
En drømmepute lages også av stoff og fylles med passende urter. Det kan være urter som frembringer profetiske drømmer, gir god søvn og holder unna mareritt. Legg puten ved siden av hodeputen din, under, eller heng den på veggen over sengen. Det viktigste er at du kjenner duften.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar