lørdag 25. juli 2009

Elementene - naturens byggesteiner

Hva?
De fire elementene er det vår verden er bygget opp av, og derfor betyr de så mye for paganister. Elementene ER jorden og de finnes også inni oss, både på det fysiske og mentale planet. Jord er fjell, steiner, gress, planter og muld, men det representerer i tillegg den praktiske siden i mennesket, alt som har med karriere og jobb, penger og familie å gjøre, derav omtales enkelte mennesker som "jordnære". Ild ser vi i Solen og flammer, det er lys og varme, to livgivende egenskaper. I mennesket representerer ilden aggressive og energiske følelser, lyster, lidenskap, sinne, mot, vilje, handling og effektivitet, altså selve drivkraften i mennesket. Ildens aggressivitet og maskulinitet dempes derimot av Vannelementet. Vann er feminint, og representerer de kjølige, balanserte følelsene, som samvittighet, medfølelse, omtanke, intuisjon, kjærlighet, stillhet og ettertanke. Fysisk ser vi vann overalt, i havene, regnet, drikke, sjøer, elver, kilder og kroppsvæsker. Luft er det elementet mange har vanskeligst for å knytte seg til fordi det ikke kan sees med det blotte øye, eller føles på kroppen. Det stemmer selvsagt ikke. Ved å bare trekke pusten dypt kjenner man hva dette elementet gjør for en, når det blåser kjenner man kraften som ligger i luften. Luft ser man lettest ved å tippe hodet bakover og kikke på himmelen, eller se den ved røyk, kjenne det i vind og storm og ved å bruke intellektet. Luft står nemlig for alt som har med sinnet og tankene å gjøre, tanker, kunnskaper, kommunikasjon og optimisme. Mange paganister omtaler også et femte element; Ånden eller Akasha.

Hvert av elementene knyttes til en av de fire vindretningene; Nord, Sør, Øst og Vest. Dette er greit å vite når du skal kaste sirkelen som baseres på disse fire hjørnene. Er du usikker på hvor retningene er i forhold til hvor du er kan du tenke på at solen står opp i øst og går ned i vest, og mosen på trærne vil som regel være være på nordsiden av trestammen. Ved å finne det punktet som vender mot Sør vet du hvor du skal påkalle ilden og det samme gjelder for de andre retningene.

Mange påkaller elementenes Voktere, symbolske eller mytiske åndeskapninger som holder til i de respektive hjørnene, vokter over elementene og beskytter deg under ritualet:

Ild – Sør – Salamanderne
Vann – Vest – Undinene
Luft – Øst – Sylfidene
Jord – Nord – Gnomene

Disse åndene kan du påkalle om du føler det passer bedre for deg. Mine kunnskaper om disse er begrenset, men jeg skal prøve å føre opp mer info på hver av dem etter hvert. Ellers kan du f.eks lese Susan Bowes’ bok: Håndbok for hekser.

Hvordan bruke Elementene i Magien?
Når du skal bruke elementene i magien må du først finne ut hvilket element som korresponderer med målet ditt. Det ser du på oversiktene på sidene til hvert enkelt element. F.eks: om du ønsker penger, arbeider du med jordelementet, ønsker du et kjærlighetsforhold bruker du vann, for å piffe opp sexlivet introduserer du ildelementet inn i forholdet, og om du skal lese til eksamen eller prøve bruker du luft.

Kombinasjoner av alle fire elementene kan også brukes, men da kan det være lurt å vektlegge det ene elementet som er viktigst for effekten. F.eks om du ønsker å finne en partner: Vann sørger for kjærlige følelser, ilden for lyst og lidenskap, luften for åpenhet og ærlighet, likeledes at dere tenker likt og jord bringer stabilitet og trygghet.

Neste skritt er å finne ut hvordan du skal bringe elementene inn i formelen eller ritualet ditt fysisk. Det gjør du ved å bruke følgene redskaper:

Ild – stearinlys, figurer av dyr eller ting som representerer ild for deg.
Vann – et beger eller en skål med ladet vann, skjell, tang.
Luft – røkelse, fjær, bjelle, uroer.
Jord – krystaller, urter, jord, symboler, salt i vannbegeret.

Om du nå ønsker å vektlegge det fysiske aspektet ved kjærligheten, altså et lidenskapelig forhold, vil du vektlegge ildelementet. Da tenner du naturligvis et lys i riktig farge men lar også ildens egenskaper gå igjen i de andre elementsymbolene;

Symbolet for Vann; bruk røde skåler, strø blomster i samme farge på vannet eller lag et uttrekk av en urt som korresponderer sterkt med ilden og solen.
Symbolet for Luft: tenn en kraftig, krydret røkelse av en ild-urt eller bruk røde fjær.
Symbolet for Jord: bruk røde krystaller.

Ønsker du å vektlegge det intellektuelle i forholdet lar du luftens egenskaper gjøre det samme;

Symbolet for Ild: tenn gule eller hvite lys, fargene som korresponderer med luften.
Symbolet for Vann: ha vannet i en gul eller hvit skål, ha i gule og hvite blomster, lag uttrekk av urter som korresponderer med luftelementet eller la hvite fjær falle på vannet.
Symbolet for Jord: bruk hvite eller gule blomster og urter eller gule og hvite krystaller, osv.

Når du utfører kjærlighetsformelen vil det utarte seg noenlunde slik (flere detaljer om dette leses under magi-delen): Alteret er pyntet med diverse symboler for kjærlighet og samliv, røde og rosa blomster, bilder, statuer eller bilder av Afrodite eller andre kjærlighetsguddommer, alt hva man forbinder med kjærlighetsenergier. Der er også en rosa kvartskrystall, tørket og knuste rosekronblader og kanelstang, et rosa eller rødt stearinlys, jordbær-, jasmin- eller vaniljerøkelse og en skål med vann som på forhånd er ladet med kjærlighetstiltrekkende energier.

Lyset og røkelsen tennes, urtene og det ladete vannet strøs rundt (evt. på pentakkelplaten eller rundt sirkelen) og den rette visualiseringen og besvergelsene brukes. Om det er et særs følelsesmessig varmt forhold du søker vil du konsentrere deg om vannet. Stenk det på deg selv, en poppet du har laget som skal symbolisere din fremtidige partner, drikk det eller visualiser energier strømme fra deg og ned i vannet for så å helle det ut i en foss som leder mot havet, for å bringe ønsket ditt ut. Er det et fysisk forhold som ønsket vil stearinlyset stå i fokus. Skriv gjerne ønsket ditt på en lapp som du brenner i flammen for å løsne ønsket, eller la ilden fortære lengselen din etter lidenskap, og drive den bort. Om stabiliteten er viktigst for deg lar du pentakkelet stå i sentrum av alteret. Legg på passende krystaller, strø over urter og riss symboler i forskjellige naturlige materialer og begrav dem for å bringe dem ut i jorden. Og om du heller vektlegger åpen kommunikasjon i forholdet kan du konsentrere deg om røkelsen. Røyken føres rundt deg eller objekter / talismaner som du bærer for å lade dem med kjærlighetsenergiene. Slik er det gjort.

Å påkalle elementene under ritualet:
Å påkalle elementene og eventuelt deres voktere kan gjøres for å be om ekstra beskyttelse, hjelp eller erstatning for Guden og Gudinnen under ritualet om du foretrekker det, og det gjøres etter at sirkelen er lukket. For å gjøre dette må du vite at:

- Ildens ånder er Salamanderne i vindretningen Sør
- Vannets ånder er Undinene i Vest.
- Luftens ånder er Sylfidene i Øst.
- Jordens ånder er Gnomene i Nord.

For å påkalle dem går du til hver av retningene i sirkelen. Begynn i Øst, tenn røkelsen og si noe sånt som;

”Jeg påkaller dere, luftens ånder, tankene og intellektets voktere / Jeg påkaller luftens element, symbolet på tankene og intellektet.”

(Husk på å si det du selv føler er passende, og legg til de egenskapene du synes er viktigst, eller det du ønsker å trekke frem i elementet. F.eks om ritualet er for pengevekst kan du vektlegge jordelementets materielle aspekt). Visualiser alt som er luft for deg og slå fast at luftens plass er der ved å si nettopp det:

”Luft er her”.

Om du ønsker kan du også innføre påkallende armbevegelser. For luften strekker du begge armene parallelt opp i luftens mens du snakker. Gå til Sør, tenn stearinlyset, strekk armene opp på samme måte som da du kalte på luftelementet, men la håndflatene berøre hverandre så armene dine danner en trekant over hodet ditt og bruk den samme, men modererte formuleringen og visualiseringen:

”Jeg påkaller dere, ildens ånder, lyset og varmens herskere / Jeg påkaller ildens element, symbolet på lyset og varmen. Ild er her.”

Gå til Vest, stenk vann fra en skål på stedet, eller se for deg vannet og alt det betyr for deg følelsesmessig. Strekk armene rett ut til sidene med håndflatene vendt opp:

”Jeg påkaller dere, vannets ånder, intuisjonen og følelsenes herskere / Jeg påkaller vannets element, symbolet for intuisjon og følelser. Vann er her”.

Og avslutt i Nord med å legge ned en krystall på stedet eller ta en bit brød og tenke på hva jorden er for deg mens du strekker armene ut til sidene med håndflatene vendt ned:

”Jeg påkaller dere, jordens ånder, livet, døden og fornuftens herskere / Jeg påkaller jordens element, symbolet på livet, døden og fornuften. Jord er her”.

Når ritualet er ferdig løsner du elementåndene på samme måte, ved å si:

”Jeg takker dere (elementets) ånder og sier vel møtt igjen. (Elementet) avløses”, mens du slukker lyset og røkelsen og plukker opp krystallen.

Elementenes Symboler
Pentagrammet (femtakket stjerne omringet av sirkel):
Dette symbolet ble først brukt rundt 3500 f.Kr. i Mesopotamia sammen med de første kjente skriftsymboler. I seinere mesopotamisk kunst ble pentagrammet brukt som en kongelig inskripsjon og symboliserte kongerikets makt som strakk seg ut i de fire vindretningene i verden. I gamle Hellas ble pentagrammet kalt Pentalpha fordi det var konstruert av fem A’er. Matematikeren Pythagoras (500 f. Kr.) mente at det var et emblem av perfeksjonisme. I tidlig kristen tid ble stjernen et symbol på Jesu fem sår, og frem til middelalderen var det et mindre brukt kristent symbol, og det ble ikke forbundet med onde krefter eller noe negativt. I keltiske riddermyter ble stjernen symbol på de fem ridderdydene, mens i middelalderen ble denne endeløse knuten brukt som symbol på sannhet og som beskyttelse mot onde krefter. Vendt opp symboliserte den sommer, vendt ned, vinter. Under inkvisisjonstiden ble pentagrammet sett på som djevelens symbol, da spesielt vendt opp ned (de to spissene symboliserte djevelens horn). Fra 1500-tallet ble den også et symbol på menneskekroppen og de fire elementene. På 1800-tallet kom pentagrammet i fokus igjen da interessen for mystisisme blomstret opp. På 1940-tallet ble symbolet tatt i bruk i heksetradisjoner, men det var ikke før på 1960-tallet at pentagrammet ble båret som en paganistisk amulett. Samtidig var det et symbol for satanister.

For mange representerer pentagrammet i dag selve tradisjonen Wicca eller paganisme, beskyttelse, eller de fire elementene. Stjernen ligner et menneske med utstrakte armer, og spissene symboliserer elementene, ild og jord er de tunge elementene og ligger nederst, mens luft og vann står oppe. Øverste spiss er menneskets sinn eller ånden og sirkelen rundt står for enhet eller beskyttelse.

Mange bruker pentagrammet som en sterk beskyttelsesamulett, med den symbolikken at stjernen er mennesket og sirkelen beskyttelsen og for påkallelse. Stjernen kan også symbolisere de fem planetene; Jupiter, Merkur, Mars, Saturn og Venus. Fremdeles er det mange som forbinder pentagrammet med satanisme, både når det er vendt opp og ned, da spesielt av kristne. Forskjellen på pentagrammet og pentakkelet er at pentakkelet er pentagrammet som er påført en plate for bruk på alteret.

Hexagrammet / Davidstjernen (sekskantet stjerne som består av to trekanter lagt oppå hverandre forskjellige veier):
Denne stjernen har ingenting med den bibelske skikkelsen David å gjøre for paganister, men den består av trekanter, som jo er formen alle elementsigillene er basert på (ta en kikk på hvert av elementene for å se sigillene). Jordens symbol er en trekant som ser ut til å stå med spissen ned i jorden og den brede enden opp, jorden er da representert ved en strek tvers gjennom trekanten. Ildens symbol er en helt vanlig trekant med spissen vendt opp. Luftens trekant er vendt opp lik ildens, men denne har også en strek tvers gjennom, lik jordtrekanten. Vannets trekant er en enkel trekant med spissen vendt ned. Ved å legge to trekanter over hverandre kan man gjenkjenne alle elementenes symboler og oppnår en kraftig kombinasjon, innrammet av en beskyttende sirkel som representerer det femte element: ånden.

Kort oversikt over Elementenes egenskaper:

LUFT
Magi: visualisering, reise, instruksjoner, frihet, finne mistede gjenstander, avsløre løgner, spådom, konsentrasjon, vindmagi, evnen til å vite og forstå.
Manifestert: lyd.
Luftmagi: å henge et objekt i luften eller kaste det av en klippe eller fjelltopp slik at det får kontakt med elementet, visualisering, konsentrasjon.

JORD
Magi: kroppen, vekst, materiell vinning, penger, kreativitet, fødsel, død, stillhet, krystaller, metall, bein, struktur, natten, empati, grunning, mysterier, forretninger, ansettelse, arbeid, stabilitet, suksess, fruktbarhet, helbredelse, visdom, runer, styrke, symboler, praktisk visdom.
Manifestert: gravitasjon.
Symboler: steiner og krystaller, fjell, sletter, åkre, muld, grotter, hager, gruver, skog.
Jordmagi: hage, magnet, bilder, stein, tre, knute og bindingsmagi.

ILD
Magi: vilje, helbredelse, ødeleggelse, læring, kjærlighet, lidenskap, seksualitet, autoritet, forandring, kreativitet, lojalitet, tvang, forandring, beskyttelse, mot, styrke, suksess, kunst, tro, vitalitet, kunnskap om en selv.
Manifestert: varme.
Symboler: lyn, vulkaner, regnbuer, solen, stjernene, lava, varme objekter.
Ildmagi: lysmagi, stormmagi, tid, stjerner.

VANN
Magi: følelser, kjærlighet, mot, sorg, intuisjon, ubevisstheten, livmoren, fruktbarhet, planter, helbred, ekteskap, lykke søvn, drømmer, renselse.
Manifestert: bevegelse.
Symboler: hav, elver, innsjøer, brønner, kilder, bekker, basseng, regn, tåke, duskregn, skjell, et beger med vann.
Vannmagi: hav, is, snø, tåke, speil, magnet, regnmagi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar