tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Vintersolverv

Pepperkaker
Ingenting sier jul som pepperkaker, de er proppfulle av solkrydre som varmer ganen og formes lett til solsymboler under bakeprosessen. Beklageligvis har jeg mer sans for kjøpte pepperkaker, da jeg har heller dårlige erfaringer med hjemmebakte pepperkaker med marerittgivende anissmak, men alt går til samme formål, å fylle min mage ;)

150 g meieriesmør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
½ ts nellik
½ ts ingefær
½ ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
Ca. 450 g hvetemel

Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og la blandingen avkjøles noe. Rør i fløte og sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag. Elt deigen i litt mel på bordet og kjevl den om lag 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurer, sol, griser, juletrær og alt som har en betydning for deg, og steik dem gyllenbrune ved 175 grader i ca 10 minutt. Avkjøl kakene på rist. Spis til samboeren kjefter.

Kakemenn
Jeg har kommet over mange oppskrifter på månekaker på nettet, men de blir aldri så gode som de skal ha det til. Kakemenn er en juletradisjon der jeg kommer fra, og fanden ta om ikke jeg kan lage kakemenn i stedet for pepperkaker! Dette er samme oppskrift som til Åndekaker ved Allehelgensaften, bare mindre skumle.

4,5 dl helmelk
300 g smeltet margarin eller smør
3 ts hjortetakksalt
7 dl sukker
Ca 2,1 liter hvetemel

Smelt smøret, ha melk, hjortesalt og sukker i en bolle. Rør sammen, tilsett smøret og rør godt. Ha til slutt i melet og rør til deigen slipper bollen. Kjevl ut deigen og stikk ut figurer. Legg kakene på steikeplater med bakepapir og stek ved 240 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Krydderkake
Igjen er dette en strålende symbolsk kake med alle sine deilige krydder, holder seg saftig lenge og passer godt til ritualmat.

200 g margarin
2 dl sukker
3 egg
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
1 ts malt nellik
1 ts ingefær
1 ts kanel

Rør margarin og sukker hvitt og porøst. Tilsett eggene, ett om gangen. Rør godt. Ha i mel, bakepulvet og krydder. Smør en avlang kakeform og ha i røren. Stek ved 170 grader i ca 1 time.

Julebrød
Erkebergensk julebrød som gjør deg svær i kjeften og motbydelig brautende. Rosiner og sukat er solens bestevenner, som små dråper av solvarme midt under vintermørket.

2 stk
Ca. 600 g hvetemel
1 ts malt kardemomme
1 ½ dl sukker
150 g meierismør
3 ½ dl melk
1 pk. (50 g) gjær
1 egg
200 g rosiner, eventuelt sukat
Pensling: sammenvispet egg
I stekeovnen ved 175 grader C, ca. 30 - 40 minutter.

Bland 2/3 av melet med kardemomme og sukker. Smuldre i smøret. Rør gjæren ut i lunken melk. Rør i egget. Bland væsken og melet til en jevn deig. La heve under plast til dobbel størrelse. Elt inn mel til deigen "slipper bollen". Elt inn rosiner og del deigen i to deler. Form hver leiv til avlangt eller rundt julebrød. Etterhev tildekket på et lunt sted ca. 20 minutter. Pensle med egg og stek brødene ved 175 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist. Skjær i skiver og server med smør eller brunost.

http://www.matoppskrift.no/sider/artikkel468.asp

Lussekatter
Ja jeg vet at lussekatter er oppkalt etter sankt Lucia, og jeg vet at hun er en kristen helgen som strødde litt brød om seg og endte opp som en scene i Tekken 3 før hun døde, men neimen om hun skal få lov til å stjele denne oppskriften lenger. Hva har vel litt deig med safran og rosiner å gjøre med en helgen? Hadde hun gulsott? Var hun spesielt glad i rosiner? Nei, kjøss meg, dette gule brødet tilhører solen.

150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran
1 sukkerbit
135 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
Ca. 1 kg hvetemel
1 egg til pensling
Rosiner eller korinter til pynt
I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter.

Smelt smøret og hell i melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt som en rabiat ateist til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Form deigen til lussekatter, eller diverse solsymboler og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lyst gyllen.

Smultringer
De er runde og de er gode, men ikke så gode som hjortebakkels...Ja, den oppskriften kommer til neste Vintersolverv, jeg må jo ha litt triks igjen i ermet ;)

125 stk.
100 g smør
300 g sukker
2 store egg
3 dl melk
4 ts hjortetakksalt
½ ts salt
2 ts kardemomme
850 g hvetemel

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen - rør godt mellom hvert. Bland det tørre, og tilsett deigen, vekselvis med melken. Sett deigen kjølig til neste dag. Kjevle deigen ½ - ¾ tykk og stikk ut smultringer med smultringjern. Stekes lys brune i smult. Legg smultringene på fettsugende papir etter steking. Smultringer oppbevares best i fryseboksen. Aller best smaker smultringene hvis de tines i stekeovnen eller stekepanne med lokk. Bruk svak varme.

Oppskriften er hentet fra www.kokk.no/Julemat/

Wassail / Gløgg
Dette er en tradisjonell engelsk jule- og nyttårsdrikk fra 1400-tallet som stammer fra wassailing, som i dag er kjent som christmas caroling. Ordet i seg selv er gammelengelsk og stammer fra "waes hael", som betyr "be well". Etter saxisk tradisjon ville husets herre på starten av et nytt år rope ut "waes hael", og gjestene ville rope tilbake "drinc hael", som betyr "drink and be healthy". I seinere tid ble vokste tradisjonen seg til at folk tok til å vandre fra dør til dør med en skål varmt, krydret øl og gode ønsker. Innholdet i tradisjonell wassail kunne være alt fra øl, sukker, krydder, egg og fløte, og ble servert med ristet loff med krem.
Jeg kan ikke helt se meg selv gå så langt, men denne moderne oppskriften er yummy og så sterkt krydret at du kjenner det i alle ugudelige deler av kroppen.

1,8 - 2 liter eplejuice / eplenektar
2 ¼ kopper ananasjuice
2 kopper appelsinjuice
1 kopp sitronjuice
½ kopp sukker
1 kanelstang
1 ss hele nellikspikere

Bland alt i en kjele og kok opp. Ha på lokk, skru ned varmen og la det småkoke i 20 min. Ta så av lokket og småkok i 20 minutter til. Sil og server varm.

Sjokoladetrøffelkuler
Det er sjokolade...gimme a break!

1/4 dl kremfløte
200 g grovhakket kokesjokolade (halvparten lys og halvparten mørk)
60 g smør
Pynt: smeltet kokesjokolade blandet med litt kokosfett
Kakao

Kok opp fløten. Bland i kokesjokolade og smør og rør det glatt. Sett det til side til avkjøling. Fyll massen i sprøytepose med glatt sprut og sprøyt ut små topper på plate dekket med bakepapir. Sett sjokoladetoppene til avkjøling til de er helt stive. Dypp dem i sjokolade- og kokosfettblandingen. Rull kulene i kakao. Legg dem på platen igjen og la dem stå kjølig til sjokoladeovertrekket er stivnet. Børst av litt av kakaoen med en pensel. Oppbevar trøffelkulene tørt og kjølig.

Oppskriften er hentet fra: www.nrk.no/mat/julemat/

Karameller
2,5 dl fløte
200 g sukker
Vann
500 g melkesjokolade

Bland sukker og noen spiseskjeer vann i en kasserolle. La det koke til karamellen blir mørk brun. Ikke for lys, for da blir det ingen smak. La karamellen kjøle i kasserollen. (For hvis du har fløten i varm karamell, blir fløten klumpete.). Kok opp fløte og karamell. Hakk melkesjokoladen i småbiter. Hell den varme fløteblandingen over sjokoladen, og bland sammen med en stavmikser. La karamellen stivne, i 2-3 timer. Bruk en kremsprøyte, og lag fingertykke karamellpølser, på et brett med bakepapir. La stå natten over. Dagen etter deler du pølsene i passe biter, og dypper dem i smeltet melkesjokolade. Husk at sjokoladen ikke må smeltes på for sterk varme, og aldri settes i kjøleskap, for da blir den ødelagt.

Oppskriften er hentet fra: www.nrk.no/mat/julemat/

Fudge
50 g usaltet smør
450 g sukker
3 dl fløte
1 1/2 dl helmelk
3 ss vann (eller smak som f.eks brandy, kaffe etc)
Om ønskelig kan fudgen tilsettes forskjellig smak. Her følger tre forslag:
225 g melke- eller kokesjokolade.
115 g hakkede mandler, hasselnøtter, valnøtter eller lignende.
115 g kandisert frukt (kirsebær, appelsinskall, dadler el.lign)

Smør en ikke alt for stor firkantet form, min 20 cm. dyp. Ha sukker, fløte, smør, melk og vann (smak) i en tykkbunnet kjele. Varm opp under svak varme. Rør av og til. Massen bringes til kokepunktet og kokes videre til massen kan formes til en kule i kaldt vann. Rør av og til under kokingen for å forhindre at massen svir seg. For sjokoladefudge tilsettes sjokoladen på dette stadiet. Ta kjelen av platen og rør inn hakket sjokolade. Rør så kraftig. For nøtter/ kandisert frukt: Trekk kjelen av platen og tilsett. Rør kraftig til massen tykner litt. Helles i den smurte formen. Settes kjølig til massen har stivnet helt. Når fudgemassen er helt stivnet has den ut av formen og skjæres i firkanter med en skarp kniv.

Kilde: http://krem.no

Berlinerkranser
Ich bin ein Berliner...

2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
300 g hvetemel
250 g meierismør
Til pensling : eggehvite
perlesukker

Gni ut de kokte eggeplommene, bland inn de rå. Pisk godt med sukkeret til eggedosis. Tilsett hvetemel og mykt smør vekselvis. Smøret må ikke være så mykt at det smelter. Avkjøl deigen. Trill pølser og form små kranser. Dypp eller pensle dem med eggehvite og siden i perlesukker. Stek kakene pent gylne ved 175 grader i ca. 10 minutter midt i stekeovnen. Avkjøles på platen og oppbevares i boks med tettsluttende lokk.

Oppskriften er hentet fra www.kokk.no/Julemat/

Delfiakake
Sponset av Orakelet i Delphi

2 plater kokesjokolade
4 ss sterk kaffe
250 g kokosfett
2 egg
3 ss sukker
½ pk. søt kjeks (Per)
geletopper
seigmenn
sjokoladetopper
små marsipankranser

Ha sjokoladen i en bolle sammen med kaffen. Sett bollen i en kjele med varmt vann. La sjokoladen stå til den er myk og kan blandes med kaffen. Smelt kokosfettet ved svak varme til det så vidt er smeltet. Visp eggene med sukkeret til eggedosis.Visp den smeltede sjokoladen med eggedosisen. Tilsett kokosfettet, litt av gangen. Visp godt, sjokolademassen skal være blank og seig når alt fettet er vispet inn.Kle en form med aluminiumsfolie. Sørg for at det er nok folie til å dekke kaken med når den er ferdig. Legg sjokolademassen lagvis med kjeks og geletopper. Sjokolademasse nederst og øverst.Pynt kaken med gelétopper, sjokoladetopper og små marsipankranser. Dekk kaken til med folien og sett kjølig.

Oppskriften er hentet fra www.kokk.no/Julemat/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar