Innhøsting av Urter
IDENTIFISERING:
Når du skal plukke ville planter er det viktig at du er sikker på hvilke planter du plukker, ellers bør du la være og kjøpe urten i en helsekostforretning i stedet. Kjøp eller lån en florabok med detaljerte fotografier og detaljer om voksesteder. Bunt plantetypene løst hver for seg for å unngå å blande dem.
OMRÅDE:
Vurder alltid vekststeder før du plukker ville planter. Ikke plukk planter i veikanter, nær trafikkerte områder, fabrikker eller inntil åkre hvor det brukes insektmidler.
UTSTYR:
Det kan være greit å ha en åpen kurv til å sanke urtene i, for det forhindrer at de blir knust eller klemt, men en ryggsekk av naturfiber kan være greit om du må reise et stykke. Ikke ha plantene i en plastikkpose, da kveler du plantene og de visner raskere. Bruk kniv eller saks for å unngå å skade plantene, ikke røsk dem opp med roten, slik utsletter du plantens sjanser for å blomstre igjen.
HVA SKAL DU PLUKKE OG IKKE?
Sank bare plantedeler fra friske planter uten insektskader og forurensninger. Ikke plukk alle plantene av en art på samme sted, plukk bare litt og spredt, for å sikre at du ikke dreper hele plantestauden. Les på forhånd om hvilken del av planten du skal plukke, for delene kan ofte ha forskjellige virkninger. Se opp for insekter, spesielt i ferdig tørkede urter, om du oppdager noen bør du kaste alt sammen.
TIDSPUNKTER FOR SANKING:
Plukk planter på en tørr dag, helst om morgenen etter at duggen er fordampet, og helst under fullmånen eller rett etter, da skal plantene være på sitt mest potente. Helst skal plantene være fullt utvokst for å sikre høyt innhold av virkestoffer, men det kan ofte være vanskelig å se på ville planter. Plukk bladene når de folder seg ut om våren eller sommeren, blomstene idet de springer ut, frukt og bær rett etter at de er modne og røtter om høsten når planten har visnet og energien har trukket ned i røttene. Bark samles om våren eller høsten.
TREBLADER:
Tør samles før Midtsommer.
BLADER :
Er rikest på oljer før blomstene har sprunget ut. Unntaket er: agurkurt, hestehov, marianøkleblom, bukkehorn og lungeurt – disse bør samles etter blomstring. Rosmarin kan samles når som helst. Samle bladene på en tørr dag, etter at duggen har tørket , men før solen er for sterk.
BLOMSTER :
Samles på en tørr dag, når blomstene nettopp har begynt å åpne seg.
RØTTER :
Samles oftes om høsten, når planten har begynt å visne. Unntaket er løvetannrøtter, de bør samles om våren.
FRØ :
Samles når de er modne, ofte om høsten.
BÆR :
Samles akkurat når de er modne, oftes sent om sommeren / tidlig høst, før de blir altfor myke til å tørkes skikkelig.
TREBARK :
Trær har ofte de ønskede medisinske egenskapene i det indre laget av barken, mellom sevjedelen og den døde ytre barken. Barken samles på høsten når sevjen faller. Ikke fjern barken rundt hele stammen. Børst bort evt. mose og insekter.
HUSK PÅ:
BLOMST, BLADER og STILK høstes om formiddagen, helst før 12, etter at duggen har fordampet, men før de eteriske oljene forsvinner. Blomster plukkes før de springer helt ut.
BLADER høstes når de fortsatt er små og unge (i skiftet vår / sommer). Plukk blader til forskjellige årstider og bland dem etter tørking. Blad plukkes helst før 12 på formiddagen.
RØTTER samles enten tidlig på våren, eller om høsten når de har sluttet å vokse. Ikke grav dem opp midt på dagen. Er roten trevlete, bør du la den ligge. Vask røttene godt før du tørker dem. - Ikke plukk planter i regnvær.- Ikke vask plantene før du tørker dem, bare rist av jord, sand og gress.
Preparering og Tørking av Urter
BLADER :
Tørkes på et mørkt, kjølig og luftig sted, borte fra sterke varmekilder. Unngå rom med mye damp, som kjøkken og bad. Når bladene er tørket, smuldre dem, kutt opp stilken og ha på tett glass på et mørkt sted.
BLOMSTER :
Små blomster kan plukkes med stengelen og nappes av seinere, fjern insekter eller jord og legg dem på et brett dekket med papir. Sett dem på et varmt sted og snu blomsterhodene jevnlig. Små blomster – som lavendel – tørkes på lik måte som frø, opp ned over et brett eller i en papirpose. Ringblomstkronblader bør fjernes fra blomstens midtdel når de er tørket. Hvis stengelen er kjøttfull tørkes den som store blomster.
STORE BLOMSTER:
Knip blomstene av stengelen, fjern insekter og rusk. Legg blomstene på et brett med for eksempel bakepapir, og sett det et tørt sted. Når de er tørre has de på glass. Kronladene til ringblomst plukkes av før lagring.
RØTTER :
Vask røttene godt i varmt vann, kutt dem i biter og tørk dem i ovn. Ha på glass, men husk å sjekke etter en stund om noen av bitene er myke, da røttene har en tendens til å trekke opp fuktighet fra luften. Er noen av rotbitene myke – kast dem.
FRØ :
Frøhodene bør henges opp til tørking i en papirpose (ikke plastikk, da det kan føre til mugg). Når de er tørre separeres de fra hodene og has på glass borte fra lys.
FRUKT og BÆR :
Spre bærene på brett dekket med papir, ta bort bær som er mugne eller lignende. Sett ovnen på ca. 30-40 grader, sett brettet med bærene inn, og la døren stå på gløtt. La brettet stå i ovene i 3-4 timer, ta ut og sett det på et varmt, luftig sted, borte fra sollys til de er skikkelig tørket. Snu bærene jevnlig.
BARK :
Sank bark fra grener som vokser utover. Skrell den av om høsten, men bare i små biter, ikke fjern hele ringen rundt. Fjern insekter, lav og mose, del barken i små viter og ledd den til tørking på et brett.
SEVJE, SAFT OG GELÉ:
Bor et dypt hull i stammen på treet, for eksempel bjørk, ikke dypere enn en firedel av stammens diameter, og sett noe som samler opp sevjen under hullet. Tett igjen hullet med harpiks eller en treflis når du har 1 liter sevje. Plantesaft fra planter som løvetann får du ved å klemme stenglene over en bolle. Bruk hansker, for plantesaft kan være etsende. Gelé fra aloe skrapes ut etter at bladet er delt på langs.
Tørkemetoder
LUFTTØRKING:
Bind urtene i bunter (5 – 6 stengler i hver bunt), heng dem opp ned på et mørkt og tørt sted, gjerne et varmt, luftig rom eller tørkeskap. Pass på å stramme buntene godt sammen, da stilken krymper når urten tørker, men la det sirkulere nok luft mellom plantene. Når plantene er tørre, men ikke knusktørre, skilles blader, blomster og frø fra stenglene over et stort stykke papir. Ikke utsett de tørkende urtebuntene for sollys. Bark, derimot, kan gjerne tørke i solen. Blader kan legges på et matpapir på et brett i et mørkt rom. - Det tar ca. 2 – 3 dager til et par uker før urtene er ferdig tørket. Frø trenger ofte 2 uker. - Ta ned urtene med en gang de er ferdig tørket, ellers blir de lett fuktige og begynner å råtne.
TØRKING I OVN:
Plasser urtene på en rist kledd med papir, og still ovnen på lav varme. Planter med eteriske oljer tørkes på 30 grader, mens røtter tørkes på 60 grader. Røttene kutter man opp i biter, og vender jevnlig. De er ferdige når de er tørre og sprø helt gjennom. Frø bør ikke tørkes i ovnen. La ovnen stå åpen for bedre lufting. Frøene er ferdige når de smuldrer når du gnir dem mellom fingrene.
OPPBEVARING:
Oppbevar urtene på mørke krukker, av keramikk eller farget glass, slik at minst mulig lys trenger gjennom. Ikke glem å ta på lokk. Urter bevarer sin medisinske verdi i inntil 2 år, mens frø og røtter varer lengst.
Kilder:
"Medisinske Urter" av Andrew Chevallier, Damm Forlag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar