søndag 26. juli 2009

Norrøn Mytologi T - Å

Takk / Tokk
En jotunkvinne, egentlig Loke i forkledning, som nekter å gråte for Balder, for å få ham ut av Hel. Dermed kommer ikke Balder tilbake.

Tanngnjost
Tanngnier. En av de skremmende geitebukkene som drar Tors vogn. Tors geiter kunne slaktes og spises, og bli levende igjen ved daggry.

Tanngrisner
Tannmaler. En av de skremmende geitebukkene som drar Tors vogn. De kunne fly gjennom luften, og når Tor red med dem tordnet det. Tors geiter kunne slaktes og spises hver dag, men beinene måtte ikke brytes, og gjenopplives ved daggry. Tor traff en gang på en bonde og hans to barn Tjalve og Roskva, og tilbød dem å spise med ham, men de måtte love ikke å bryte noen av beinene. Tjalve gjorde dette likevel, og dagen derpå var den ene bukken halt. Som straff tok Tor Tjalve og Roskva til tjenere.

Tivar
Fellesbetegnelse på gudene og de guddommelige maktene i sin alminnelighet.

Tjalve
((thorn)jalfi). Sønn av menneskebonden Egil, bror til Roskva. Han ble Tors tjener etter å ha trosset Tors advarsel om ikke å dele beinene til hans slaktede geit.

Tjatse
((thorn)jazi). En mektig stormjotun. Sønn av Alvadi, bror til Gang og Ide. Far til Skade.

Tor
((thorn)órr). ”Torden”. Ås. Sønn av Odin. Gift med Siv, far til Mode og Trud ved henne, far til Magne ved Jarnsaksa. Hans navn betyr Torden, og han holder til i himmelen, der han vokter Åsgård og er gud for lyn og torden. Han kjører i en vogn trukket av to geitebukker, Tanngniost og Tanngrisnir (som kan slaktes og spises og gjenopplives ved daggry), og det er hjulene på denne vognen som sies å være den tordenen menneskene hører. Han har alltid med seg sin hammer Mjølner, som er laget av dvergene eller svartalvene som holder til under jorden. Den kan han kaste mot et mål, den bommer aldri, og kommer rett tilbake til hans hånd etterpå. Denne hammeren var for menneskene like hellig som kristendommens kors, og ble satt på gravsteiner og i templer. Tor ble påkalt for å gjøre ekteskap fruktbare (hammeren ble lagt i brudens fang under bryllup), og var gud for ildstedet og ilden. Som himmelgud og værgud er Tor mye lik sin far Odin. Der andre guder bruker vognene sine for å komme seg til møteplassen, tar Tor hele himmelrommet i tre skritt. Han beskrives som en kjempekar med rødt skjegg, iført jernhansker og belte som gir ham dobbel styrke. Tor får ikke bruke broen bifrost av frykt for at han vil ødelegge den med sine lyn eller at han vil antenne den med heten av sitt nærvær. Tor dør i kamp med Midgardsormen under Ragnarok. Gud for torden, ild og ildstedet, fruktbare ekteskap, været, styrke og er menneskers verge. Han vokter eiendommene til dem som dyrker ham, lokalsammfunnet og landbruket. Han symboliserer beskyttelse, forsvar, sikkerhet på havet, fruktbarhet i jordbruket, lov og orden, rettferdighet.

Torshammer
Tors hammer Mjølner som smykke. Hellig symbol.

Trell
På sin første reise kom guden Rig (Heimdall) til en bondegård. På kjøkkenet satt Ai og konen Edda, oldefar og oldemor. De var vennlige og tilbudte Rig mat og husly, om enn av dårlig kvalitet. Rig sov mellom de to om natten, og 9 mnd. Seinere fødte Edda en sønn som de kalte Trell. Han vokste opp til å bli en sterk, men stygg mann som kunne jobbe hardt. Han giftet seg med Tir (”arbeidstrell”), og sammen fikk de tolv sønner og ni døtre som alle ble verdens bønder og treller.

Troll
Fellesbetegnelse på folketroens naturvesener når de opptrer som ikke helt klart definerte åndemakter. Med tiden har et spesielt bilde av trollet utviklet seg; Trollene i Norge er digre, småvokste i Sverige. Trollene er grovbygde, stygge med lurvete haler. De bor i familier under jorden, i huler og i fjell. De stjeler gjerne nyfødte barn og etterlater i stedet sine egne stygge under som ”byttinger”. Troll som bor i fjellene, bergrisene, er på samme måte som dvergene, rike på gull og metaller. Dersom trollene blir betatt av et menneske, lar de det forville seg inn i skogen og inn blant fjellene (”bergtatt”). Et slikt menneske blir for alltid hos trollene, eller det blir fraværende og passiv til sinns.

Trud
Datter av Tor og Siv, søster av Mode. Hun ble lovet bort til dvergen Alvis av gudene, men Tor utfordret ham til kunnskapskonkurranse som han tapte da de første solstrålene fant ham og gjorde ham om til stein.

Trudgelmir
Far til Bergelmir, sønn av Ymir.

Trudheim
Se Trudvang.

Trym
((thorn)rymr). En frostkjempe som stjal Mjølner og han og hans etterkommere ble drept eller lammet av Tor for dette. Nevnes også som Jotunkonge.

Trymheim
Hjemsted for jotuner i fjellene. Skades far Tjatses hjemsted.

Tuntre
Det dominerende treet på gårdstunet, bæreren av slektens makt og lykke. I folketroen mente man at gårdens skytsånd (nissen) bodde under dette treet.

Tusser
((thorn)usar). Et annet navn på jotner. De tussene som holder til i kuldens verden, kalles rimtusser.

Tyr / Ty
(Grekernes Ares). (Ty’r). ”Den skinnende”. Ås. Sønn av Odin. Dagen tirsdag er oppkalt etter ham. Han er guden for himmelen, krig og atletisk sport, rettferd. Han er den modigste av alle gudene. Tyr har bare en hånd, den andre ble bitt av av Fenrisulven, i hvis munn han hadde satt hånden som sikkerhet da den ble fanget i et nett for å bli fastlenket. Beskytter av sverd. Tyr dør i kamp med helveteshunden Garm under Ragnarok.

Tyrfing
Magisk sverd som dvergene smidde.

Ull
(Grekernes Artemis). (Ullr). ”Den brilliante”. Ås. Vakker sønn av Siv, stesønn av Tor. Vinteren, skigåerne og skiskoene, jakten, bueskytingen og skjoldets gud, en dyktig bueskytter og er rask på stylter. Han symboliserer jakt, løfter, pakter, dueller, vinter, ære og berømmelse. Ull bor i Ydal (Ydalir), (Barlinddal). Han skal ha vært veldig hevnlysten på Loke for å ha drept hans far. Attributter er langbuen av barlind. Han påkalles for hjelp i dueller. Hans ring legges det eder på.

Urd
(Ur(edd)r). En av Nornene.

Urdarmåne
En halvmåne som ligger vannrett. Varslet om ulykke i middelalderen.

Urds Brønn / Urdarbrønnen
(Ur(edd)arbrunnr). Ligger ved roten av Yggdrasil. Her bor Nornene. De samler vann for å hjelpe Yggdrasil å holde seg sunt. Det er også fortalt at det er her gudene samles for å holde viktige møter.

Utgård
Den ytre plass. Jotunenes borg i Jotunheimen, som ligger ved kysten. Tor reiste dit en gang.

Utgårdsloke / Skryme
Annet navn på Skryme. Herskeren av Utgard. Han var ansvarlig for å lure Tor og hans reisevenner under hans tur til Utgard.

Vaftrugner
Jotun som kjempet med Odin om hvem som var den viseste av de to.

Vala
Det samme som volve.

Vale
Sønn av Odin og Rind, og skjebnesbestemt å hevnes Balder. Han var også en av de gudene som overlevde Ragnarok.

Vale
Sønn av Loke og Sigyn, bror til Narvi. Etter at gudene hadde fanget Loke gjorde de Vali om til en ulv som rev ut Narvis innvoller som del av Lokes straff.

Valhall
(Valholl). En stor hall i Åsgård, med 640 dører, som hver ga plass til at 960 mann kunne passere samtidig. Under Ragnarok vil det strømme 61440 einherjer ut av dørene. I Valhall tar Odin imot sjelene til helter som har falt i kamp, kalt Einherjar. Hit blir de brakt av Valkyrjene. Einherjene starter dagen med kamp på tunet, hvor de feller hverandre etter tur. Seinere går de inn og setter seg ved drikkelaget og fester hele natten. Geiten Heidrun og hjorten Eiktryne står på Valhalls tak og eter bladene fra Yggdrasil. Kokken heter Andrimner og koker galten Særrimne, som spises hver dag, i kjelen Eldrime. Kuen Hedrun fyller et kar med mjød hver dag, og det er rikelig til alle. Fra Eiktrynes horn drypper det dugg ned i Kvergjemle, som blir til et mangfold av elver; Sid, Vid, Søkin, Sval, Gunntrå, Fjorm, Rin, Rennende, Gopul, Gammel, Tyn, Vin, Holl, Grå, Gunntorin, Vina, Vegsvinn, Troll, Gråd, Tjodnema, Nyt, Not, Non, Rod osv.

Valkyrjer / Valkyrier
Skjebnegudinner. Kvinnelige åndevesener, jomfruer, beslektet med skjebnegudinnene Nornene. De valgte ut dem som skulle dø i et slag, og førte dem over Bifrost til Odins festsal, Valhall, der de oppvartet ham, var hans budbringere og serverte mjød. De er som oftest 9 stk, av og til flere: Brynhild, Geironul, Geirskogul, Gall / Goll, Gondul / Gøndul (Gòndul), Gunn, Gruth, Hærfjotur, Hervor (vokter av verten), Hild (Hildr) (kamp), Hlathguth (smykkepyntet krigerjomfru), Lokk (Hlòkk), Rist (Hrist), Mist, Olrun (hun som kjenner til alle runer), Randgrid, Radgrid (Ra(thorn)gri(thorn)r), Reginleif, Rota, Sigerdriva (Brynhild), Sigrunn, Skeggjold, Skogul, Skuld (nød), Svava, Sannhet.

Vanaheim
En av de ni verdener. Hjem til Vanene før slutten av krigen mellom Vanene og Æsene. Etter det bosatte Vanene seg i Åsgård.

Vaner
(Vanir). En av de to guderaser. Familien omfatter først og fremst Njord, Frøy og Frøya, resten kan leses om i historien om Mimes død. Vanene spiller en annenrangs rolle ved siden av Åsgårds høyeste guder, men de har den viktige funksjonen som hovedsakelig fruktbarhetsguder og vannguder. De bodde opprinnelig i Vanaheim, men etter krigen mellom dem og Æsene bosatte de seg i Åsgård, og etter dette ble alle gudene omtalt som Æser. Vanene tok med seg kunnskaper om magi og heksekunst til Åsgård, og de er nært knyttet til alvene.

Vartare
Reim som dvergen Brok sydde igjen Lokes munn med, men Loke sprengte den med en gang.

Varulv
En person som periodevis, for eksempel ved fullmåne, forvandler seg til en ulv og angriper mennesker for å suge deres blod. Gravide kvinner er særlig utsatte for varulvens blodtørst. Ifølge norrøn tro er det tanken, hugen (hugr), menneskets tankesjel, som forvandler seg til ulv.

Vavtrudne
(Vaf(thorn)rú(edd)nir). Gammel jotun som er kjent for sin visdom.

Ve / Lodur
(Vé). Sønn av Bor og Bestla. Bror til Odin og Vili (Hønir). Han er en av skaperene av verden og de første menneskene Ask og Embla.

Veland
Gud for smeder og metallarbeidere. Symboliserer elementet ild.

Verdande
(Ver(edd)andi). En av Nornene, skjebnegudinner.

Verdenstreet
Se Yggdrasil.

Verfolne
(Vedrfolner). En hauk som sitter mellom øynene på Yggdrasils ørn.

Vest
Den ene av de fire dvergene som sitter ved de fire verdenshjørnene.

Vetter
(Vættir, Véttir). En tallrik skare av overnaturlige vesener, med høyst ulike karaktertrekk. De gode kalles Hullvetter (hollar vættir), og de onde kalles Ménvetter (meinvættir, úvættir). En måtte holde seg på godfot med vettene, ellers ville de volde en meget bry og ulykke.

Vidar
(Vi(edd)arr). Ås. Den tyste. Sønn av Odin og kjempen Grid. Vidar bor i Vide i Åsgård, er den nest sterkeste åsen, etter Tor, og er kjent for sin stillhet. Han trer frem under Ragnarok og hevner sin fars død ved å drepe Fenrisulven. Han overlever i den nye æraen. Gud for stillhet og hevn.

Vide
(Vi(edd)i). Vidars land og hjem, skogslandet der det vokser høyt gress.

Vigrid
Sletten som æsene og jotnene tørner sammen på under Ragnarok.

Vilje / Vili / Hønir
(Vili). Sønn av Bur og Bestla. Bror av Odin og Ve / Lodur. Han er en av skaperene av verden og de første menneskene Ask og Embla.

Vimur
Den største av alle elver. Den ligger i Jotunheimen.

Vingne
Tors fosterfar.

Vingolv
(Vingolf). En herlig sal æsene bygget til Frigg og åsynjene på Idavollen.

Volsung
Etterkommer av Odin, far til Signy og Sigmund. Eventyrkonge. Hans etterkommere ble kalt Volsunger. Han er også far til Sigmund, og bestefar til Sigurd Fåvnesbane.

Volsunger
En ætt som stammet fra eventyrkongen Volsung.

Voluspå
Visdomsgudinne.

Volve
Norrøn spåkone som driver med seid.

Von
Elv som oppsto av fråden til Fenrisulven.

Vålaskjalv
(Valaskjálf). Våles bolig i Åsgård. Den er bygget rundt Lidskjalv, og taket er tekket med sølv.

Våle / Vale / Vali / Bo
(Vále). Kalles også Bo. Sønn av Odin og Rind. Han var Balders hevner. Etter at Høder drepte Balder dro han en pil fra koggeret og skjøt og drepte Høder, i en alder av ett døgn! Våle overlever Ragnarok. Våle er en modig og sikker skytter. Han bor i Vålaskjalv i Åsgård.

Vår / Var / Vor
(Vár). Åsynje. Hun er kunnskapstørst og spørrelysten, og det er umulig å holde noe hemmelig for henne. Hun overvåker menneskers edsavlegging, og straffer dem som bryter sitt ord. Når brudeparets hender forenes er det hennes navn som påkalles. Gudinne over kontrakter, ekteskapsløfter, troskap mellom mann og kvinne, kunnskap, klokskap, visdom. Hun hevner seg på løftebrytere. Påkall henne ved signering av avtaler, kontrakter, pakter eller løfter eller brudd på disse (for eksempel ekteskapsbrudd).

Ydaler / Ydalir
”Idegrandalen = Barlinddalen”. Ulls bolig i Åsgård.

Yggdrasil
(Yggdrasill). ”Den forferdelige / Skrekkens hest”. Verdenstreet, en eviggrønn ask. Det helligste av alle ting. Livets tre. Står i Åsgråd, og greinene når helt opp i himmelen, og dekker alle rikene. Dens røtter strekker seg ned i Jotunheimen til rimtussene, til æsene og til Nivlheim. Ved roten i Nivlheim ligger en fæl brønn; Hvergelme, hvor ormen Nidhogg ligger og gnager på Yggdrasils røtter, noe som skader treet. Dette motvirker nornene ved Urdarbrønnen, som vanner treet med vann fra brønnen. Ved roten, hos rimtussene, ligger det også en brønn som tilhører den vise jotnen Mime. I Mimes Brønn er det gjemt det største mannvett. Over Yggdrasils topp flyr en ørn, og mellom dens øyne sitter hauken Verfolne. Langst treets stamme løper ekornet Ratatosk (notorisk sladrer) og skaper strid mellom ørnen og Nidhogg. Fire hjorter er også gjemt i Yggdrasils greiner, de representerer de fire vinder. Ved Yggdrasil møtes æsene når de holder sine høytidelige ting.

Yme / Ymer / Ymir / Aurgelmir
(Ymir). Den første kjempen, skapt av is og ild i kløften Ginunngasprekken. Han ble far til kjemperasen. Han ble drept av Odin, Vili (Hønir) og Ve (Lodur), som skapte verden av hans kropp. Yggdrasil sprang ut fra hans kropp.

Æge / Ægir
(Grekernes Poseidon). (Ægir). Jotun. Havgud. En av tre havguddommer, der de to andre er Njord og Mime. Ægir er en kjempe som hersker over havet, selve personifikasjonen av havet på godt og vondt. Han finnes i både rolig, vakre og ødeleggende aspekter ved havet. Han skaper stormer i sin vrede, og de norrøne skaldene sa at en båt gikk inn i Ægirs vide kjever når den sank. Seilere fryktet ham, da de trodde at han kunne komme til overflaten og ødelegge skipene deres. Ægir er gift med sin søster Ran, en havgudinne som fanger druknede sjømenn i sine nett. Sammen har de 9 døtre som er de nordiske havfruene, og personifikasjoner av bølgene. Ægir holder til i et flott palass med gulv av gull for å lyse opp stedet (istedenfor ild). Gull kalles derfor ”Ægirs ild”. I denne hallen kommer alle gudene hver vinter for å drikke hans mjød, ettersom det er Ægir som tar seg av gudenes mjødbrygging. Begrene hans er selvfyllende og da alltid fulle. Ægir er derfor også berømt for sin gjestmildhet. Han har to tjenere; Eldir og Fimafeng, som ble drept av Loke.
Ægir avbildes kronet med sjøgress, omringet av døtrene, havfruene, i sin hall.

Æser
(Æsir). Den familien som utgjør de mest fremtredende gudene i Skandinavia. Sjefsguder i Åsgård. Det er 13 av dem; Odin (sjefen), Tor, Balder, Tyr, Frei, Brage, Høder, Heimdall, Vidar, Vali, Ullr, Ve, og Forseti. De bodde alle i festningen deres, Åsgard. En mannlig ås kunne gifte seg med en kvinnelig jotun, men aldri omvendt.

Øst
En av fire dverger som utgjør de fire verdenshjørner.

Åmsvartner
(Ámsvartnir). Sjø nevnt i myten om Fenrisulven. Her ligger holmen Lyngve.

Årvak
(Árvakr). En av hestene som drar solvognen over himmelen. Den andre heter Alsvidh.

Ås
(Áss). Benevnelse om Æsenes mannlige medlemmer, gudene.

Åsgård
(Ásgar(edd)r). Æsegudenes hjem og borg. Bygget av Burs sønner midt i verden. En av de ni verdener i norrøn mytologi. Den øverste verdenen. Her har gudene og gudinnene sine palasser og hjem. Midt i Åsgård ligger sletten Idavollen, hvor gudene har møter. Der samles de i Gladsheim, og gudinnene i Vingolvhallen. Åsgård var forbundet med Midgard ved Bifrost, regnbuebroen. Seinere trodde man at Åsgård lå i himmelen. Stedet er omringet av en sterk mur bygget av en kjempe, Hrimturs. I lønn ville Hrimturs ha Frøyas hånd og solen og månen. Odin gikk med på det, dersom muren var ferdig innen 6 mnd, noe alle gudene trodde umulig. Men Hrimturs hadde en magisk hest, Svadilfare, som hjalp ham, og til Odins (og spesielt Frøyas) store skrekk ble han nesten ferdig før tiden. Loke, derimot, visste råd. Han gjorde seg om til en hoppe og lurte hingsten bort. Alene klarte ikke Hrimturs å fullføre muren, og fikk derfor ikke lønnen sin.

Åsgårdsreien / Den ville jakten
Odin (her kalt Oske) og Friggs ville ritt / jakt, som skal ha vært særdeles aktivt på mørke, stormfulle Yule-netter.

Åsynjer
Benevnelsen på Æsenes kvinnelige medlemmer, gudinnene.

Kilder:
Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/
http://www.mythweb.com/encyc/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar