søndag 26. juli 2009

Symbolleksikon

Anker:
Oppfattes som symbol på havgudene. Et anker ga løfter om feste og trygghet, og ble derfor brukt som et bilde på tillit og tiltro. Frelse, håp.

Akhet:
Gammel egyptisk amulett som representerer den stigende solen. Den holdes for å gi bæreren solguden Ra’s kraft.

Ankh:
Et kors med en løkke øverst, som er et gammelt egyptisk symbol for livet. Gudene holder i løkken / de livgivende stråler fra solen selv, og peker korset mot menneskene. Symboliserer det fysiske livet i harmoni med det spirituelle livet. Også symbol på at sjelen overlever kroppens død. Formen har gitt den navnet ”livsnøkkelen.”

Aske:
Det sies at aske inneholder det forbrentes krefter i konsentrert form, men er også et symbol på alle jordiske formers forgjengelighet, det er et sinnbilde på døden, måten den faller fra hverandre, og gjenfødelse. Strøs asken i en rennende elv, utslettes ethvert jordisk spor etter det som ble brent. Symbol på ydmykhet, sorg, anger men også på håpet om nytt liv, som fugl Føniks renses av ilden og stiger forynget opp av asken.

Asklepiosstav:
En stav en slange slynger seg rundt, ofte med en skål på toppen som slangen drikker av. Symbol som betegner apotek, og symboliserer legeyrket. Gir helse og helbred.

Bad:
Ikke bare symbol på kroppslig renselse, men også renselse fra syndens smuss ved hjelp av vann. Et bad symboliserer en ungdomskilde, og gjenfødelse.

Ball:
Symbol på Solguden ved Ostara.

Belte:
Å gå med belte er ofte et tegn på et sinnbilde på sedelighet og korrekt påkledning ettersom beltet skiller den øvre delen av kroppen og den nedre (den seksuelle delen av kroppen). Tegn på avholdenhet eller kyskhet (munker). Afrodites belte symboliserte derimot kjærlighetens allmenne makt. Brudebelter ble båret av bruden, og når det ble tatt av på bryllupsnatten, ble ekteskapet regnet for fullbyrdet.

Blindhet:
Symbol på å se det indre lyset, det skjulte, og forakt for den ytre verden.

Blod:
Innbegrep av livet. Runer ble farget røde for å få den rette virkningen. Blod sees på som den guddommelige livssubstansen i menneskekroppen. Man trodde tidligere at sjelen lå i blodet. Kan sees som symbol på slekt, rase og arveanlegg. Menstruasjonsblod er en av de to skapende krefter (sperma er den andre), og rent blod symboliserer ubrutt livskraft og fruktbarhet. Blodet sies å inneholde blodgiverens helt spesielle aura og kraft.

Blomst:
Blomstring er symbol på ungt liv, og på grunn av blomstenes stjernelignende utseende sammenlignes de med solen, jordens kretsløp eller midten. De er ikke bare uskyldige vårtegn, men også symbol for kjødelig lyst og den erotiske sfæren. Symbol på livskraft, livsgelde, vinterens slutt og seieren over døden. Blomstenes farger har også egne betydninger, hvitt: uskyld, renhet , men også død. Rødt: livskraft, blod. Blått: hemmelighetsfullhet, inderlig hengivenhet. Gult: sol, varme, gull.

Bly:
I antikken betraktet som et metall med stor trolldomskraft. Små blyplater med innrissede besvergelser beskyttet mot forhekselser, og demonisk elskovstrolldom. Bly er det jordiske motstykket til Saturn, og blir forbundet med egenskapene kald og fuktig.

Blått:
Fargen som symboliserer alle åndelige ting. Fargen virker sval, og stemmer de fleste mennesker til ettertanke. Himmelens farge, og assosieres med himmelguddommer (Amon). Blåfargede amuletter nøytraliserer det onde øyet. Odins kappe er blå. Troskapens farge. Himmelen, havet, ro, refleksjon, tankeevne, uendeligheten.

Bok:
Redskap for åpenbart visdom. Hellige bøker. Visdom.

Briller:
Symboliserer den dannete søkerens skjerpede blikk som følger og tolker blomstenes og den fruktbærende naturens rytmer og tegn.

Bro:
Symbol på overgang, for eksempel mellom livet på denne siden av døden og livet hinsides. Å slå en bro er å få til kommunikasjon.

Brunt:
Jordens farge. Den beskjedne brune fargen er varm, rolig, moderlig, nær det enkle og håndgripelige. Symboliserer høsten, sorgtunghet, ydmykhet, jordmånen. Jorden, høsten, ydmykhet, fornedrelse.

Brød:
Symboliserer åndelig næring, føde for kropp og sjel. Å bryte brød symboliserer menneskeofferets død. Å drømme om brød har bare positive betydninger, det er hverdagslig og hellig.

Brønn:
Hull som fører til underverdenen, eller til vannene i dypet, der hemmelighetsfulle krefter skjuler seg. Assosieres med det livgivende elementet vann. Inngangen til det mystiske.

Caduceus:
Merkurstav, symbol for guden Merkur eller den greske Hermes. Står for handel og samferdsel. Representerer også Eos, ettersom hun er budbringeren om solens komme.

Davidsstjernen:
Union av motsetninger og en harmonisk balanse av kreative krefter gjør denne stjernen til en stjerne av skapelse.

Dobbeltøks:
En av Rheas attributter, omtales som Zevs´ tordenkile. De to halvmåneformete eggene sammenligner den med månen, og minner om at all makt er tveegget. Forbindes med månens faser og mødreveldet.

Dolk:
Maskulinitet, attributt for soldatguddommer som Mars og Mithra.

Dugg:
Faller fra himmelen og har en opplivende og foryngende virkning. Tolket som spor etter Iris, gudenes sendebud, eller Eos.

Dverger:
El. gnomer. Symboler på hemmelige krefter, kunstferdighet og kjennskap til skjulte skatter. Skyr mennesker, har veldige krefter, de har magiske krefter og kan bare overvinnes med list. Om de blir truffet av solstråler blir de til stein. Ettersom de bor under joden, har de kontakt med de dødes verden og er ofte et småfolk av vesener i det hinsidige. Hagedverger vokter hager og velsigner jordens planter. Symboliserer elementet jord. De er ertelystne. Forbindes med grotter, vilt, regn, fruktbarhet og seksualitet.

Egg:
Hvitt og skjørt, gir opphav til nytt liv, formen minner om testikler. Vekstkraften som slumrer i egget er blitt forbundet med selve livenergien. Derfor har det spilt en rolle som legemiddel og i fruktbarhetsriter. Solen og månen blir assosiert med himmelske egg av gull og sølv. Den hvite fargen på skallet symboliserer renhet og fullkommenhet. Plommen representerer gullet man håper å få fram i livet. Knyttet til påskeegget, vårsymbol som er et varsel om den våknende, livgivende naturen. I folkelig magi graves egg ned i forbindelse med visse riter der også eggets skjønnhet spiller en viss rolle. Begrav ned beskyttelsesegg, eller kast dem over huset for å beskytte det mot lyn.
Symboliserer kosmos´ opprinnelse, det rommer muligheten for liv, representerer livmoren, fødsel, universum. Symbol på håp og udødelighet.

Eggeform:
Fruktbarhet, kreativitet, nye begynnelser, healing av emosjonelle sykdommer.

Eikenøtt:
Tiltrekker det motsatte kjønn og øker inntekt, spådomsevner og fremgang.

Elv:
Symboliserer underverdenen og fruktbarhet. Det ble ofret hårlokker til elveguden Akeloos. Renselse fra synd.

Eremitt:
Symbolskikkelse for mennesket som har vendt seg fra verden, som gjennom isolering kan tilegne seg spesielle visjonære gaver – også symbol for en velsignelsesbringende innvirkning på dem som ber om råd. Symbol på forsakelsen, visdom, ensomhet, lærdom.

Fakkel:
Sterk blafrende ild, gir liv til omgivelsene og brukes ved ulike manifestasjoner. Symboliserer liv og død, slukkede fakler betyr død, symbol for vekkelse.

Fem:
Tallet fem. Symboliseres gjennom pentagrammet, og assosieres da med mennesket, og de fem elementene, jord, ild, luft, vann og ånd.

Fiolett:
Fiolens farge, symboliserer tradisjonelt åndelighet i forening med oppofringens blod. Botsgang, selvransakelse, symbol på Yule og adventstid. Kongelighet, makt, stolthet, storslåtthet, rettferdighet.

Fire:
Tallet fire. Forbundet med korset og kvadratet, de fire årstider, verdenshjørnene.

Firkløver:
Denne amuletten symboliserer hell, lykke, berømmelse, rikdom, en trofast elsker og god helse.

Fjell:
Fjellet står i kontakt med både jorden og himmelen, og symboliserer kontakt med gudene. Det var i fjellene Olympen lå. Symboliserer det maskuline.

Fjær:
Veier lite. Symbol på luft og vektløshet.

Hvit: renhet, ånd, håp, beskyttelse, fred, Månens velsignelse, fødsel, glede og lykke.
Grønn: penger, fruktbarhet, vekst, nye prosjekter, eventyr.
Brun: helse, stabilitet, grunding, hjemmet.
Oransje: attraksjon, energi, suksess, glede, mulighet, helbred.
Gul: intelligens, Solens velsignelse.
Rød: mot, liv, hell og lykke, belønning, heldige sjanser og muligheter.
Rosa: kjærlighet, affære, romantikk, hjertets lengsler.
Grå: fred, nøytralitet, meditasjon.
Blå: synskhet, fred, helse, kjærlighet, familie, en gave.
Fiolett : en reise eller tur, nobilitet, balanse.
Svart: ikke anbefalt, den bringer uhell og død.
Rød og Brun: helbred av dyr.
Brun og Hvit: helse og glede.
Grå og Hvit: håp, balanse, ut med det gamle inn med noe nytt.
Svart og Hvit: union, beskyttelse, varsel om forsiktighet.
Grønn og Rød: finanser.
Gul og Grønn: sladder, ryggdolking, løgner.
Gull/Gult: vennskap, samhold, solvelsignelse.
Blå og Hvit: en ny kjærlighet / forhold.
Blå, Hvit og Svart: forandring.
Svart og Lilla: dyp spiritualitet, håp og balanse.
Prikket / Flekket: guddommelig ledelse, visdom.

Fork:
Symboliserer havguden Poseidon (Neptun), og er hans attributt.

Foss:
Symboliserer det feminine.

Fot (fotspor):
Ettersom foten har umiddelbar kontakt med jorden, har man trodd at den overførte personlig kraft og utstråling til bakken den tråkket på.

Fruktbarhetsdukke:
Maiskolbe dekorert som dukke, med klær og pynt. Symboliserer fruktbarhet.

Fugler:
- En fugl som ”banker” på vidnuet ditt med nebbet varsler om at en ny sjel vil komme til hjemmet ditt (for eksempel en graviditet og lignende).
- Om en fugl flyr inn et åpent vindu får du besøk.
- Om du finner en fjær, sjekk alltid betydningen da dette er en melding til deg.

Grønne Mannen, Den:
Symbol på liv og fruktbarhet, økologisk bevaring og beskyttelse av naturen. Avbildet som et bladdekket hode.

Grønt:
Håpet er lysegrønt, der det grønne spirer frem har vi med naturen å gjøre, vekstliv, opplevelse av våren, umodenhet, fritt fram. Livet, våren, ungdommen, håp, glede, økologisk engasjement, forfall, misunnelse, naturen, fruktbarhet.

Grått:
Tungsinn, depresjon, mekling, usikkerhet.

Gult:
Jordens farge mange steder, kalt midtens sted. En glad, munter og myk farge. Solfarge. Kjennetegner den lettantennelige intuisjonen, anelsene, teften, solkraft, inntrengende, belysende. Gult med et anstrøk rødt står for klokhetens glød, mattgult for en innful aggressivitet. Himmelretningen sør. Gull, lys, solen, visdom, gode råd, feighet.

Hammer:
Styrke og aktivitet. Hefaistos´ attributt, Tors våpen. Velsignelsesbringende, befestet ekteskap, som smykke og amulett skremmer den bort onde makter. I dag betyr den noe avsluttet og ugjenkallelig (dommerens hammer og auksjonistens hammer), og tegn på orden.

Hanske:
Symbolsk står hansken ofte for selve hånden, handlingens og utførelsens organ. Derfor er den et tegn på makt og beskyttelse. Å kaste en hanske er en riddergest om å utfordre til duell. Symbol på høy status, rene hender og distanse til hverdagens trivialiteter.

Hav:
Representerer det ubevisste og evigheten, styres av månen.

Havfrue:
Idealisert unnvikende feminin skjønnhet.

Heksagram:
Et sekskantet stjerne sammensatt av symbolene for de fire elementene, to trekanter lagt oppå hverandre som danner en stjerne. Symboliserer elementene, og helheten. Et kraftfullt symbol i folkelige trolldoms – og bannlysningsbøker. Innskrevet i en sirkel, betraktes den som en magisk formel og meditasjonsstøtte.

Hestesko:
Lykke om den henges med den åpne enden øverst, over en dør.

Himmel:
Symboliserer skaperguder og skaperkrefter.

Hjerte:
For egypterne var hjertet setet for fornuften, viljen og følelsene. Hjertet er blitt symbolsk for samvittigheten. Hjerteformen vi kjenner i dag er symbol på kjærlighet og følelser. Et hjerte gjennomboret med en pil, er Eros´ verk, et forelsket individ. Kjærlighet, glede, medfølelse. Hjerteformen energiserer alle typer kjærlighetsmagi.

Hjul:
Hjulet med korsformete eiker forbindes med sirkelen, firedelingen og henviser til årstidene. Mens sirkelen virker statisk, gir eikene den en symbolverdi av dreiing og dynamikk og dermed også av kretsløp, tilblivelse og forgjengelse, frihet fra å være bundet til et bestemt sted. Hjul og hjulkors er ofte blitt assosiert med solen som ruller frem over himmelen, derav kommer skikken med å trille brennende hjul nedover skråninger ved vintersolverv. I videre forstand blir hjulet da et symbol for hele kosmos og dets sykliske utvikling, enkelte ganger for skaperguden selv. Lykkens gudinne Fortuna snurrer på et hjul, skjebnehjulet. Symbolet for livshjulet eller lykkehjulet i tarot, betyr symbolsk livets opp – og nedgang, skjebne, uavvendelighet.

Hodeplagg:
Hodeplagg forstørrer bæreren for betrakterens blikk, og er tegn på rang, verdighet og respekt (diademer og kranser). Hodeplagg er ofte symbol for bærerens sosiale posisjon, gruppetilhørelse, trosoppfatning, og kan ha avskrekkende egenskaper.

Honning:
Populært symbol for sødme, i alle betydninger av dette ordet. Mjød og honning omtales som mat for guder. Offergave til gudinnen, offer for de avdøde, føde for overnaturlige vesener, beskyttelse mot demoner. Den ble betraktet som dugg fra himmelen. Drømmer om honning ble sett på som lykkebringende, symboliserer målet for sanselig modning (individuasjon). Gudeføde. Representerer udødelighet, gjenfødelse og fruktbarhet. Assosieres med månen og det kvinnelige. For grekerne symboliserer den visdom. Overflod, fruktbarhet.

Horn:
Kjennetegner tyreguder. Horn er storfeets våpen og dermed også uttrykk for deres styrke og aggressivitet.

Hvitt:
Kan oppfattes som slett ingen farge, eller heller som den fullkomne foreningen av alle spektrets farger, som symbol for den ennå upåvirkede og uforstyrrete uskylden i urtidens paradis, eller som det rensede menneskets endelige mål i og med at gjenopprettelsen av denne tilstanden. Jomfruelighetens og renhetens farge. Renhet, fullkommenhet, totalitet, fred, hellig.

Høyre og Venstre:
De to sidene danner et dualistisk system, der den høyre siden som oftest er den positive, lykkebringende eller den bedre hånden. I den vestlige magien kalles stien på høyre hånd for hvit magi, mens stien på venstre hånd er svart magi.

Hånd:
Å røre ved noe eller noen med hånden kan være en del av berøringsmagi. Med håndspåleggelse kan man innvie noen og innføre sin egen kraft til den innviete. Det samme gjelder for gjenstander. Hender kan brukes til å be med, gi bekreftelser, kjærtegne, slå, de fem elementene, man kan spå i den.

Hår:
Ifølge gammel overtro sitter livskraften i håret. Langt hår kunne være symbol på kyskhet, men også på hemningsløs vellyst. I germanernes kulturkrets var langt hår den fribårnes kjennetegn. Hår har blitt ofret i sørgeseremonier, og avklipte fletter har kjennetegnet at kvinner har gått i kloster. Velkjent fra mange trolldomsriter er hårmagi, der man for eksempel binder knuter av hår fra personer man vil vinne for sin kjærlighet. Skikken med å bære lokker av ens elskedes hår i medaljonger er ganske kjent.

Ild:
Et levende element som fortærer, varmer, lyser, volder smerte og død. Hellig symbol for hjemmets arne. Den kan symbolisere inspirasjon. Det eneste elementet som menneskene selv kan forårsake. Den kan være en rensende flamme, og tilintetgjøre det onde og utslette heksers og andre demoniske skapningers kroppslige eksistens, ilden utsletter trolldom. Ilden er et mannlig element, og sinnbilde på livskraft, hjerte, ungdom, fruktbarhet, opplysning og solen.

Rensende, knyttet til solen, ødeleggende, avslørende, åndskraft, offer.

Is:
Det som finnes ovenfor isen er mannlig, mens vannet er feminint. Is er da en metafor for ekteskapelige gleder på eldre dager.

Jord:
Jorden legemliggjøres av en morsgudinne (Gaia), og har i gamlelærer blitt sett i praralell til melankolikeren, årstiden høst. I mange skapelsesteorier er mennesket blitt til fra jorden eller leire osv. Skaper.

Jupiter:
Denne planeten er astrologisk sett den store lykkebringeren, eller velgjøreren, med sitt dagshus i Skytten og natthus i Fiskenes tegn. Jupiters barn oppfattes som joviale, velvillige, vennlige, godhjertede mennesker, men samtidig overlegne og selvtilfredse. Jupiter er dagens planet, mannlig, forsørgende, lykkebringende. Den hersker over menneskelivet i aldersgruppen 57 til 68 år, og styrer religion og rettsliv. Planetens farge er purpurrødt eller grønt, metallet er tinn, edelsteiner er smaragd, ametyst, turkis og jaspis. Ekspansjon, utforsking, søken etter kunnskap og mening, leveren, skytten, fiskene.

Kammusling:
Afrodite / Venus´ emblem, representerer det kvinnelige kjønnsorganet.

Kilder:
Hellig, i forbindelse med forestillingen at det fruktbare vannet ikke bare faller fra himmelen i form av regn, men også springer frem fra jordens dyp, som en gave fra underjordiske guder. Ved kildene dyrkes kildenymfer og andre mytiske vesener. De ble assosiert med fruktbarhet, barnefødsler og ekteskap. Kilden opptrer også som helende.

Klipper:
Klipper og steinblokker symboliserer på grunn av sin holdbarhet som oftest det urokkelige, det bestående og faste. Dermed blir de også guddommelige tegn, spesielt når de antar iøynefallende formasjoner. De oppfattes da gjerne som boliger for overnaturlige skapninger eller som forsteininger av mennesker. Symboliserer det maskuline.

Klokker:
Ikke bare instrumenter, men også rituelle hjelpemidler som skulle sammenkalle både mennesker og overnaturlige vesener. Bjeller assosieres med elementet luft, og sies å kunne bære budskap gjennom luften.

Knokler:
Det siste avgjørende jordisk spor etter de døde. Disse sees på som frø til gjenoppstandelsens kropp. Dødssymboler, men også uttrykk for troen på en ventende oppstandelse. Bruken av knokler i rituelle sammenhenger, henspiller på at frykten for døden er overvunnet.

Knuter:
I symbolske sammenhenger forbindes knuter på snører og bånd med forestillinger om å binde og å løsne. Knutens egentlige funksjoner er å forene og holde fast, men også å trollbinde. Å løsne en knute innebærer derfor å frigjøre krefter eller vesener. Hardt tiltrukne knuter kunne ifølge folketroen binde fiendtlige demoner, og utnyttes til kjærlighetsmagi.

Konkylie:
Representerer vannet, og har samme symbolikk som spiralen. Poseidons / Neptuns emblem.

Kors:
Beskyttelse symbolisert ved de fire retningene i kors. Union av elementer og motsetninger. Korsets form tilsvarer den menneskelige skikkelsen med utstrakte armer, korsets fire ytterpunkter assosierer den med firfoldigheten, og korsets skjæringspunkter representerer femtallet. Symboliserer troen på en ide.

Krans:
En ring bundet eller flettet løv og blomster, ligner en krone. Kranser bæres ikke bare som hodepryd, men gis til avdødes minne ved begravelser eller som hederstegn, og har da samme meningsinnhold som en sirkel, bestandighet og varighet. Kransen forener symbolverdien hos en ring med livskraften til planter.

Kvadratform:
Byggesteinen for hjemmet. Den materielle verden og materiell sikkerhet. Stabilitet, å slå røtter.

Lenke:
Kontinuitet av liv, med fortiden, nåtiden og fremtiden sammenlenket. Alle levende tings sammenheng. Først og fremst symbol for fangenskap og slaveri, eller for noen som har lidd nederlag. Sprengte lenker symboliserer seier over trelldom. Den gylne lenken forbinder himmelen med jorden.

Lund:
Mens den mørke skogen står som et symbol for menneskets redsel for den uutforskede, utemmede naturen, er den begrensede lunden med sine fåtallige trær et sted for innadvendt grubling og mer avstemte møter med overmenneskelige makter og vesener. Kelterne så på lunder som hellige sted der gudene åpenbarte seg.

Lyn:
Symbol for overnaturlige makter, Zevs og Tor. Det sies at himmelguddommene ved hjelp av lynet straffer dem som ikke ærer ham. Lynet blir også forbundet med befruktningen av åkrene og sett på som et symbol på maskulin virilitet.

Mars:
Den lille ulykkesbringeren, med sitt dagshus i væren og natthus i skorpionens tegn. Planeten er varm, tørr, skarp og grusom…Den assosieres med tyranner, krig, plutselige ulykker, og styrer egenskaper som vilje, handlekraft og aggressiv seksualitet. Fargen er blodrød, metall er jern og edelsteinene er rubin, granat og karneol. Direkte energi, å få det en ønsker, hodet, jern og stål, væren og skorpionen.

Masker:
I kulturer uten skriftspråk er masken et uttrykk for overnaturlige makter. Den som tar på seg en maske føler seg forvandlet innvendig, og får i den tiden han bærer den, egenskapene til det vesen han forestiller.

Melk:
Menneskets – og pattedyrets første energigivende næring. På grunn av sin hvite farge har den blitt betegnet som gudemat. Melk er blitt forbundet med månens krefter, og tillagt evnen til å slukke den maskuline ild som tennes av lynet. Symboliserer udødelighet og åndelig næring.

Merkur:
Tvetydig og et usikkert vesen. Merkurs egenskaper er taleførhet, vankelmot, dyktighet, evne til å uttrykke seg, kunstferdighet, upålitelighet i vennskap. Den oppfattes som en androgyn planet, forbindes med kvikksølv, har sitt dagshus i Tvillingene og sitt nattshus i jomfruens tegn. Den farge som assosieres med Merkur er asurblått, og edelsteinene dens er agat, jaspis, topas og rav. Forstanden, trangen til å forstå og kommunisere, knyttet til skuldre, armer, nervesystemet, jomfruen og tvillingene.

Munn:
Ikke bare en betegnelse på organet for næringsinntak, men også livsåndens sete. Munn og morsskjød er på mange måter symbolsk assosiert med hverandre, og i seksualsymbolikken omskrives ofte vulva med munn.

Mynter:
Penger, rikdom.

Månen:
Ved siden av solen er månen det symbolsk viktigste av himmellegemene. Den oppfattes som kvinnelig, på grunn av sin passive karakter i egenskap av å være et himmellegeme som mottar lys, men også på grunn av likheten mellom den astronomiske måneden og menstruasjonssyklusen. Tilblivelsen og forgjengeligheten, den evige tilbakekomsten av samme form, og er et tydelig sinnbilde på alle tanker omkring død og tilblivelse. Ifølge folketro, styrer ikke bare månen flo og fjære, men også hvordan sevjen stiger og synker i plantene, og man skulle velge tidspunkt for hårklipping og årelating etter den. Hekate forbindes med månens tre faser, ettersom hun har tre ansikter, nymåne, halvmåne og fullmåne, og månen assosieres derfor også med kvinnens tre livsfaser, jomfru, mor og gammel kone. Månens steiner er perler, opal, selenitt, perlemor og månestein. Metall er sølv.

Står for feminine mysterier og unnfangelse. Symboliserer død og gjenfødelse. Kontrollerer havet og tidevannet. Mødre, kropp, barndom, solens feminine motpart, knyttet til magen, livmoren, krepsen.

Nakenhet:
Et menneskes nakenhet setter til side alle samfunnsranker og stillinger, og gjør alle til likemenn. Vi møter nakenhet i forbindelse med initierings – og innvielsesritualer, der man utleverer seg til høyere makter. Nakenhet setter en mer i kontakt med naturen og elementene.

Natt:
Settes i samband med det hemmelighetsfulle mørket og det trygge morskjødet. Den greske gudinnen Nyx er selve natten, og sønnen hennes er Hypnos, søvnen.

Neptun:
Det uhåndgripelige og ekstraordinære, fantasi, drømmer, fiskene.

Nese:
Sies å stå i analogiforhold til en manns penis. Forbindes med genitalområdet.

Nøkkel:
Ved at nøkkelen kan låse opp og igjen, symboliserer den bærerens makt til å binde og løsgjøre (knute). Hell, fremgang, velstand.

Nøtt:
Hemmelighet, fruktbarhet, verner om et mykt midtpunkt. Bilde på det kvinnelige kjønnsorganet.

Oransje:
Flammer, luksus, storslåtthet, kjærlighet, lykke.

Ouroboros:
En slange som biter seg selv i halen, eller er i ferd med å sluke sin egen hale. Legemliggjør i form av et dyr sirkelen, evig tilbakekomst. Symbolet antyder at enhver slutt stadig motsvares av en ny begynnelse, syklisk gjentagelse som død og gjenfødelse, evigheten med andre ord.

Overflødighetshorn:
Attributt til Flora, og lykkens gudinne Fortuna. Symbol på gaver som aldri tar slutt og som menneskene får glede av uten å ha gjort seg fortjent til dem. Det er et slags drikkehorn som frukter eller blomster velter frem fra.

Ovn:
Symbol for elementet ild, livsenergien som i temmet form tjener menneskene. Morssymbol.

Pentagram:
Femkantet stjerne. Symbol for helse og sunnhet, og dermed også Hygieias tegn, helsens gudinne. Symbol for kroppslig og sjelelig harmoni, men også på de fem elementer, jord, ild, vann, luft og ånd. Heksers beskyttelsesamulett. Lys og åndelige krefter, menneskekroppen, de fem elementene. Perfeksjon, beskyttelse, helhet.

Piler:
Assosiert med solstråler og jakt. Apollon og Artemis / Diana sendte ut dødspiler, Eros sendte ut kjærlighetspiler. Et hjerte gjennomboret av en pil symboliserer kjærlighetsbånd. Pilen er penetrerende og maskulin. Buen til pilene er feminin. Pil og bue representerer månen og himmelbuen. Pilhodeformen symboliserer å treffe ens blink, Eros´ piler.

Pluto:
Mektige skjulte krefter utenfor vår kontroll, oppkalt etter den romerske underverdensguden, assosieres med liv, død og fornyelse, skorpionen.

Poppet:
Liten, menneskeformet ”dukke” av stoff som symboliserer et menneske. Brukes i tiltrekningsformularer, helbredelse og lignende. Formålet bestemmes ved fargen på stoffet og egenskapene til innholdet i dukken, fyllet (urter, oljer, hår, neglebiter, bilder osv.).

Porter:
Inngangen og det skjulte rommet bakenfor. Overgangsriter inkluderer ofte at man går gjennom en port for å komme til et nytt stadium i ditt liv.

Påle:
Tilhogd trestamme som er drevet ned i bakken, symbol for verdensaksen og jordskivens sentrum. Tegn på forbindelse mellom himmel og jord. Fallossymbol. Maistangen er symbol på vårens kommer, gjenspeiler den våknende naturens krefter.

Regnbue:
Symbol for velvillige guddommelige manifestasjoner. Håpets budskap fra gudene. Forbindelse mellom himmel og jord.

Rektangelform:
Mannlig fruktbarhet, potens, å rette energi et sted.

Ring:
Symbol for grenseløshet, evighet, sirkelen.

Rosa:
Sanselighet, feminin.

Rødt:
Blodets farge, aggressivt, vitalt, kraftfullt, beslektet med ilden. Livets farge, blod, ild, lidenskap, hell, lykke, fruktbarhet, fare.

Røkelse:
Symbol for luft. Bærer bønner og ønsker opp til gudene. Gjennom velsignelse av røkelsen før den brukes, blir den rensende.

Salt:
Renhet, udødelighet, kommer fra den romerske gudinnen for helse; Salus, og salt ble brukt i seremonier til hennes ære. Et saltkorn som oppløses i havet symboliserer sammensmeltningen mellom menneskesjelen og uendeligheten. Liv, renhet, beskyttelse, velstand. Beskyttelse, healing, tar bort negativitet.

Saturn:
Den store ulykkesbringeren. Har sine hus i Vannmannen og Steinbukken. Den rår over livet etter fylte 69 år, og er en melankolsk planet med egenskaper som kald, tørr og ugjestmild. Symbolsk forbindes oldinger, fedre, forfedre, foreldreløse barn, arvinger, inngående granskning og god hukommelse med Saturn, men også fangehull, lang ensomhet, måtehold og tyngde. Positive egenskaper er tålmodighet og evne til nøyaktig detaljarbeid. Metallet er bly, fargene er mørkebrunt og mørkeblått og edelsteinene er onyx, fiolett safir, mørk korall og mørk ametyst. Orden, begrensinger, ansvar, skjelettet, huden, steinbukken og vannmannen.

Sigd:
Assosieres med månesigden. Attributt til Kronos som han brukte til å kastrere faren Uranos. Innhøstningsredskap. Sigd og ljå er dødssymboler.

Sirkel:
Muligens skap etter solens og månens form. Sirkelen har ikke begynnelse eller slutt, ingen retninger, og forestilles ofte som en kuppel, og av den grunn symboliserer sirkelen også himmelen og alt som hører til det åndelige. Tegner man inn eiker i sirkelen, blir den et symbol for hjulet. Evighet. Syklus. Sirkelformen symboliserer feminin fruktbarhet, de intime livs – sirklene.

Sjøstjerne:
Kjærlighetens ukuelige kraft.

Skjelett:
Skjeletter er dødssymboler.

Skjell:
Seksuell lidenskap, hell, beskyttelse.

Skog:
Symbol for en verden utenfor, og motsetning til ryddet land. Den legemliggjør de farer ungdommer må utsette seg for når de gjennom initiering skal bli til fullt ansvarlige voksne. Tilholdssted for gåtefulle, truende vesener som hekser, troll, drager, kjemper, løver, kjemper osv. Men skogen kan også være et trygt sted, avsondret fra verdens larm. Et magisk og heroisk rike, med farer og fortryllelse. Representerer sinnets ubevisste områder. Tilholdssted for alver, ånder, ulver, nisser og lignende.

Skyer:
Symbol for at noe er innhyllet og skjult, for eksempel der gudene har sin bolig. I naturreligionene opptrer skyer som bærere av regn og dermed av fruktbarhet. Regnskyer forbindes med kjønnsakten, der skyene (maskulint) samler seg om et fjell (feminint) for å slippe regnet sitt.

Skygger:
Tegn på avskjermet lys, dunkle enheter med sitt eget betydningsinnhold. Skyggen er menneskets hemmelighetsfulle dobbeltgjenger og oppfattes ofte som et symbol på menneskets sjel. Den som står i en heks´ skygge kommer i hennes eller hans vold.

Skålgroper:
Naturlige steinblokker eller klipper med fordypninger, såkalte skålgroper. Skålgropene kan symbolisere morsskjødet, og om man ville ha barn, kastet man småsteiner mot disse gropene. Ble steinene liggende i gropene, ville ønsket gå i oppfyllelse.

Slør:
Symbol på at man vender fra seg noe, beskjedenhet, dyd, skjule sannheten, tåke, skydekke på himmelen.

Snø:
Representerer kulde og hardhet i menneskets natur.

Snøfnugg:
Representerer sannhet og visdom, og er symbol på individualitet.

Solen:
Mørkets utsletter, gull, ild, gult, øst, Løven. Har sitt dagshus i Løven og opphøyes i væren, mens den senkes i Vannmannen. Fargen er gul - oransje, edelsteinene er diamant, rubin, topas, kryositt og hyasint. Solen rår over konger, farsautoritet, menneskets stilling i verden, berømmelse og seier, samt over hjertet, viljestyrken og vitaliteten. Står for mannlig energi, lys, varme, skapelse. Symboliserer død og gjenfødelse, varmer jorden og gjør avlingen moden. Den sentrale skaperkraften, maskuline attributter, knyttet til herskere, fedre, hjertet, løven.

Solomons Segl:
Perfekt harmoni.

Sopelime:
Symbol for og attributt til hekser, rensende, feier bort onde ånder og negative energier, ved å hoppe over den skal nygifte par bli fruktbare, sies å fordrive dårlig vær eller omvendt slik det pene værets gudinne feiet bort regnskyene. Sopelimen regnes som symbol både på det mannlige og kvinnelige skjønnsorganet, stangen er mannens og selve kosten er kvinnens.

Speil:
Det sies av avbildningen og det som avbildes står i magisk forbindelse med hverandre, og i den forstand kan speil fastholde det avspeilte menneskets sjel eller livskraft. Fungerte som amuletter mot onde makter ettersom de ikke tåler å se seg selv i speilet. Refleksjon, tvilling, kopiering. Naturen som passivt overgir seg til en overjordisk visdom. Månen. Sorte speil brukes til å spå i. Guddommelig sannhet, kosmisk visdom.

Spiral:
Evolusjon, vekst, progress, energiens flom gjennom universet, landformer, levende ting. Beslektet med sirkelen. Gjenfødelse?

Stearinlys:
Å søke lys for å drive bort mørket.

Stein:
Symbol på guddommelig makt, jord, det sies at overnaturlige vesener har oppstått fra steiner, moder jords knokler.

Stige:
Forbindelse mellom himmel og jord, mennesker og guder.

Stjerner:
Symboler for den kosmiske orden, og sinnbilder på det lyset ovenfra som ikke alltid er synlig. I mange mytologier oppfattes de som døde sjeler som er sluppet inn i himmelen. Stjerneskudd bringer oppfylte ønsker. Hell, rikdom, suksess. Stjerneformen symboliserer oppfylling av ønsker, å utvide ens horisont.

Storm:
Voldsom manifestasjon fra gudenes sfære, formidler av den guddommelige viljen. I norrøn mytologi ble stormen forbundet med den ville hæren (Odins hær), med et åndenes felttog. I Alpene ble det vanlig å mate stormen ved å kaste mel eller brødsmuler ut i vindkastene.

Stridsøks:
Symbol på krig, det motsatte av indianernes fredspipe. Begraves stridsøksen, er det et ønske om fred.

Svart:
Symboliserer det absolutte, fullstendig ubevissthet, sorg. Hekates farge. Sorg, ond trolldom, svart magi, nord, vitner.

Svastika (hakekors):
I Kina er det et symbol på de fire himmelretningene, lykketegn. Tors hammer ligner på hakekorset. Indiansk fruktbarhetssymbol.

Tall:
1 – Universet. Den Ene. Kilden til alt liv.
2 – Guden og Gudinnen. Perfekt dobbelthet. Projiserende og reseptive energier. Par. Balanse.
3 – Den Triple Gudinnen. Månefasene. Menneskets fysiske, mentale og spirituelle plan.
4 – Elementene. Steinenes Ånder. Vindenes retninger. Årstidene. Sesongene.
5 – Sansene. Pentagrammet. Elementene + Ånden. Gudinnetall.
7 – Tiden til en månefase. Kraft, beskyttelse og magi.
8 – Sabbatenes tall. Gudens tall.
9 – Gudinnens tall.
13 – Antall Esbat. Hell.
15 – Hell og lykke.
21 – Antall Sabbater og Esbater i det paganistiske året. Gudinnens tall.
28 – Månen og Gudinnens tall.
101 – Fruktbarhet.

Te:
Symbol for kultivert liv og meditasjon.

Tenner:
Symbol for vitalitet, avling, potens, sperma.

Terning:
Hell, penger.

Timeglass:
Symbol på forgjengelighet, døden og tidens gang. Kronos´ attributt. Som et timeglass snus, kan det sees på som evig tilbakekomst.

Torden:
Kraftig lyd fra gudene, manifestasjon av makten ovenfra, guddommelig vrede, i Kina himmelens latter.

Trekant:
Kroppen, sinnet og sjelens kreative fokus. Formen kan, opp ned, minne om kvinnens kjønn, og er da symbol på det kvinnelige, og er vannsymbol ettersom den viser den fallende dråpens retning. Vendt oppover er den symbol for ild, og ved hjelp av streker, blir den symbol også for jord og luft. To trekanter lagt oppå hverandre danner et heksagram, de fire elementene. Treangelformen symboliserer beskyttelse, energi, hjem og familie.

Tunge:
Likestilles med språk.

Tåke:
Symbol for usikkerheten i en gråsone mellom virkelighet og uvirkelighet. Noe mystisk og gåtefullt. Står for forvirringen sjelen må legge bak seg for å oppnå opplysning.

Uranus:
Individuell frihet, nye ideer, dramatiske forandringer, vannmannen.

Vann:
Representerer det ubevisste og evigheten, styres av månen.

Vekt:
Symbol på rettferdighet og rette proporsjoner, jurisdiksjon, jordisk rettferdighet og Justitia.

Venus:
Kjærlighet, tiltrekning, skjønnhet, samarbeid, alt vi setter høyt i livet, nyrene, tyren og vekten.

Vin:
Åndelig drikk, en væske fylt av den vitale ilden. Dionysos´ drikk.

Vinder:
Overnaturlige manifestasjoner som sier noe om gudenes hensikter, guddommens ånderett, noe usynlig, men likevel påtagelig.

Vindu: Symbolske åpninger som det overnaturlige lyset kan strømme inn gjennom.

Vinger:
Uttrykker tilhørighet til den himmelske regionen, luften, å oppheve en tings jordbundethet. Alver, engler, fugler, luftånder og guder har vinger. Uttrykker letthet, frihet. Den reneste dimensjonen av energi som vokter over vår flygetur mot vår kilde og kjærlighet.

Yin og Yang:
Symboliserer balanse, polaritet, kosmisk helhet. Yin er kvinnelighet, himmelretningen nord, kulde, skygge, jord, passivitet og fuktighet. Yang er mannlighet, himmelen, himmelretningen sør, lyshet, aktivitet, tørke og keiseren.

Øks:
Hjelpemiddel i kamp og arbeid, ofte tordenguders våpen.

Øre:
Hukommelsens sete.

Ørken:
Står for et forlatt, øde sted, fred og kontemplasjon.
Lys og åndelig syn. Sinnbilde på åndelig uttrykningsevne, sjelens speil. Øyne brukes i amuletter mot det onde øyet.

Østersskjell:
Den kvinnelige sfære, med livmor, fruktbarhet, vann, måne og hemmeligheter.



0: ikke væren, evighet.
1: enhet som alle levende vesener må vende tilbake til, det enkelte individ.
2: disharmoni, konflikt, men også balanse og ekteskap.
3: fødsel, liv, død, tanke, kropp, sjel, fortid, nåtid, fremtid, mann, kvinne, barn.
4: de fire elementene, fire himmelretninger, jorden, helhet.
5: feminin og maskulin = mennesket, fem sanser, pentagrammet.
6: balanse, kjærlighet, helse, hell.
7: enheten mellom det guddommelige (tretallet) og det jordiske (firetallet), hver av de fire
månefasene varer syv dager, uken har syv dager.
8: det perfekte tall.
9: evighet, fullbyrdelse, tilfredsstillelse.
10: tilbakevending til helheten.
12: åndelig og jordisk orden, tolv måneder i året, dag og natt er tolv timer lange.
13: ulykke.
21: voksenhet.
40: fullendthet.
50: glede, fest, markerer fullendelsen av sykluser på 7x7 og står for ny begynnelse.


KILDER:
"Symbolleksikon" av Hans Biedermann (Cappelen 1992).

1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +234815542481

    SvarSlett