søndag 26. juli 2009

Norrøn Mytologi H - L

Hamingjer
(Hamingjur). En art skytsånder, beslketet med Nornene og Fylgjene. De er overnaturlige, ofte usynlige kvinnelige vesener som ledsager mennesker og styrer deres skjebne. Hvert menneske har sin egen Hamingja som søker å bringe hell. En kunne også låne en annen hamingja når det gjaldt å utføre en modig dåd på hans vegne.

Hassiv
Hustru til Frimann, deres etterkommere ble bønder, landeiere og arbeidere.

Hate og Skoll
Barn av jotunkvinne som sitter langt østut og føder vesener i ulveskikkelse. To ulver som alltid forfølger månen og solen, og når de skal ete dem blir det sol og måneformørkelse. Hate vil fortære månen ved Ragnarok. Skoll solen.

Havfruen
(Margy´gar). En vettekvinne som lokker mennesker til seg med musikken sin. Hun er menneske oventil og fisk nedentil, og er fager og tiltrekkende så lenge hun ikke viser fiskehalen sin.

Havmannen
(Marmennill). En vettemann som lokker til seg mennesker med musikken sin.

Heidrun
Geit i Valhall. Den står på taket og spiser løv av Yggdrasils greiner. Fra dens jur renner det mjød nok til at alle einherjene får seg godt med rus hver dag.

Heimdall / Rig
(Heimdallr). Sønn av ni jotunjomfruer: Gjalp, Greip, Eistla, Fyrgjfa, Ulrun, Angeya, Imdr, Alta og Jarnsaksa. Sies også å være sønn av de 9 bølgene, Æges døtre. Vokteren av Åsgård og regnbuebroen Bifrost som leder til underverdenen. Han bor like ved, i sin bolig Himmelberget. Lyden av hans horn Gjallar høres i alle de ni verdenene, og skal være signal for den store kampen mellom gudene på deres siste dag. Navnet på hesten hans, Gulltopp, forbinder ham med solgudene og solhestene i den klassiske mytologien. Sverdet hans er Hofund / Mannshode. Heimdall var sånn en god vaktmann at han kunne høre gresset gro på jorden, og ullen på sauenes rygger. Han kunne se hundrevis av mil i alle retninger så klart som dagen, også om natten. Selv trenger han kun en fugls søvn. Heimdall har også et annet syn, som gir ham evnen til å se inn i fremtiden. Han er også en smart gud. Det var han som kom på ideen å sende Tor til Jotunheimen i forkledning som Frøya for å hente tilbake Mjølner fra Trym. Det er han som dreper Loke. Heimdall er også kjent som Rig under sine reiser i Midgard. Han er kjent som ”den hvite Åsen”, og har tenner av gull. Lys og ildgud, gud for utdannelse, runer, opplæring, beskyttelse.

Hel
(Grekernes Hades). Datter av den onde guden Loke og kjempen Angerboda, søster av Fenrisulven og Midgardsormen. Da gudene oppdaget hvor farlig hennes mor var, tok de Hel og hennes brødre bort for å oppdra dem, men Hel ble kastet ned i avgrunnen. Hun er utstyrt med like usympatisk ytre, halvt grønn-svart halvt blå (hvit), og huden sies å være råtnet som på et lik, og hun lever av hjernen og beinmargen til menn. Hun styrte underjorden, riket Hel, de mindre heltemodiges tilholdssted, de som ikke døde i kamp, men av for eksempel alderdom. Hel bor i Nivlheim, i en svær hall, Valhalls motstykke, som heter Elvidnir (elendighet). Fatet hennes heter Hunger, kniven Svelt, sengen Kør (syk seng), sengeteppet Broket Ulykke, og dørterskelen Fallende Fare. Trellene hennes er Gangtrøtt og Ganglat(”langsom”). Helriket er en av de ni norrøne verdenene. Gudinne for død.

Helblinde
Bror til Loke og Byleist.

Helgrind
Porten mellom de levendes og dødes verdener som fører til Hel.

Helheim
Ligger i Nivlheim, Hels hjem. Ingen kan forlate dette stedet på grunn av elven Gjoll som renner fra kilden Hvergelmir og omsirkler Helheim. Inngangen er voktet av Garm og Modgud. Kjempen Hræsvelg (liketer) sitter ved verdens ende og ser over Helheim. I form av en ørn med flaksende vinger får han vindene til å blåse.

Helhest
En mytisk hest som viser seg når et dødsfall forestår.

Helsko
Spesielle sko som bindes til den dødes føtter for at de skal kunne gå til de dødes verden.

Helvegen
(Helvegir). Veien til dødsriket Hel. For å komme dit må man over elven Gjoll og krysse Gjallarbru.

Hermod
(Grekernes Hermes). (Hermó(edd)r). ”Den raske”. Odin og Friggs heltemodige sønn. Bror til Balder. Gudenes sendebud. Hans mest omtalte handling var da han på Odins hest, Sleipner, red til Hels underjordiske rike med løsepenger for å be om at Balder skulle få stå opp fra de døde. Hermod red dit, hoppet over portene og ba om å få Balder tilbake. Hel forlangte at alle skulle gråte for Balder, både døde og levende ting. Hermod returnerte til gudene og fortalte dette, men ikke alle skapelser gråt (Loke i forkledning), og derfor måtte Balder bli i de dødes hall til Ragnarok. Hermod er en av de få mytologiske helter som har besøkt underverdenen og så returnert. Hermod står ved Odins side i Valhall og tar imot heltene som samles der.

Hild
Datter av Høgne. Nevnt i myten om Brisingamén, hvor hun galdrer over de falne krigerne slik at de sto opp hver morgen og slåss år etter år.

Hildesvin
(Hildisvini). ”Kampsvinet”. Betyr kamp - svin. Dette er Frøyas villsvin i kamp. Symbol på krig.

Himinjod / Himmelbrøleren
(Himinhrjótr) Hymes største okse hvis hode Tor slet av og brukte som agn for Midgardsormen.

Himmelberg
(Himinbjorg). Heimdalls bolig som ligger ved Bifrost. Her sitter han glad som vaktpost for gudene i et trivelig hus og drikker god mjød.

Hjordis
Gift med Sigmund, mor til Sigurd.

Hjuke
Hjuke og hans søster Bil ledsager månen på dens ferd rundt jorden.

Hle
(Hlér). Sønn av Fornjot, bror til Kåre og Loge. Han rådet over vinden.

Hlin / Lin
(Hlín). Åsynje. Friggs tjenerinne. Hun sendes ut for å beskytte de menneskene Frigg vil ha trygge. Det er Hlin som ”kysser bort de sørgendes tårer” og er derfor gudinne for trøst. Trøstens og sommerens gudinne.

Hlin
Annet navn på Frigg.

Hlora
Fostermor til Tor.

Hnitberg
Berget der Suttung gjemte Inspirasjonens Mjød.

Hnossa / Nossa
(Juvel). Datter av Frøya og Odur. Hun er så vakker at navnet hennes brukes om alt som er vakkert og herlig. Gudinne for den blinde forelskelsen.

Hod / Høder
(Ho(edd)r). Sønn av Odin og Frigg, bror til Balder. En blind gud, kjent for sin store styrke. Det var hans som uvitende og totalt uskyldig ble årsak til sin bror Balders død. Gud for natten, mørket og vinteren. Drept av Vali. Han vil oppstå etter Ragnarok, i den nye verdenen.

Hoddmimers Skog
Skogen der menneskene Liv og Livtraser gjemte seg under Ragnarok. Her levde de av bare morgenduggen.

Hogni
Sønn av Gjuke. Drept i Atlis hall.

Holler
Gud for død, ødeleggelse, bringer av sykdommer og ulykker. Han drar folk til sin grotte, hvor han torturerer dem til døde.

Honungsdugg
Duggen som renner fra Yggdrasils blader.

Horg
Horg betyr steinsetting eller fjell, og horgen har sannsynligvis vært et hellig sted i friluft der det var oppstilt gudesymboler. Det er gjerne et avgrenset område i det fri markert med en sirkel-formet eller oval steinsetting eller steinhaug.

Horn / Hørn
(Hòrn). Gudinne for dyrkingen av lin. Identisk med Frøya.

Hovvarpne
(Hófvarpnir). Hesten som Gnå, Friggs tjenerinne, rir på når hun er Friggs sendebud.

Hrauding, Kong
Konge over Goterne, far til Agnar og Geirrod.

Hresvelg / Hræsvelg
(Hræsvelgr). Jotunvesen i ørnedrakt. Bor ytterst nord i Jotunheimens himmel. Han skaper vinden med sine vingeslag og er usynlig.

Hrimgerd
Jotunkvinne. Hates datter.

Hrimturs
Kjempen som bygget muren som omringer Åsgård.

Hrungne / Rungne
Den sterkeste jotunkjempen i Jotunheimen, som ble budt på drikkelag i Åsgård. Han ble drept i kamp med Tor, av hans hammer Mjølner. Hrungers hode, hjerte og skjold er av stein, hjertet skal være tretagget i formen, og er et trolltegn. Han var også innblandet i et kappløp med Odin. Opprinnelig eier av hesten Gullfakse.

Hrym
(Hrymr). Jotunkjempe. Stormjotun / sjøkjempe, gift med Hrod. Han lever på himmelens kant. Han eide en enorm gryte som Æsene sendte Tor ut for å hente, så de kunne brygge mjød i den. Under Ragnarok vil Hrym være styrmann på Naglefar. Kommer sammen med Muspellsønnene, Fenrisulven, Midgardsormen, Loke og Rimtussene til Vigrid, en slette, under Ragnarok.

Hug / Huge
En liten kar som Utgardsloke kalte på for å kappløpe med Tjalve. Tjalve tapte alle tre kappløpene. Seinere personifiserte Huge seg som tanken.

Hugin og Munin
(Huginn og Muninn). ”Tanke” og ”Minnet”. Odins to ravner. De flyr gjennom de ni verdener hver dag og returnerer til Odin og forteller ham alt de har sett.

Huld
Seidkone som ved hjelp av sine magiske evner klarte å drepe den svenske kongen Vanlande. Ifølge sagaen ble kongen drept av maren hun på oppdrag av dronning Driva sendte ut mot ham.

Huldre
Skogvesen i norsk folketro. De tilhører de underjordiske vesener. Huldrejenten er vakker å se på, men har kurumpe som faller av når hun vies i kirken. Når hun er blitt gift med en menneskemann blir hun en god kone og en dyktig gårdskone, og gården blomstrer opp og blir virkelig fruktbar.

Hunger
(Hungr). Hels fat.

Hvergelmer
(Hvergelmir). Kilde som ligger midt i Nivlheim. Herfra renner de to elvene Elivåger som fryser til is lenger sør.

Hyme
(Hymir). Jotun, far til Tyr. Han var med på fisketuren da Tor fanget Midgardsormen. Hymes største okse het Himinjodr (Himinhrjótr), og hans kone var lys med gyllent hår.

Hyndla
Jotunkjempe. Hun related Oters legacy at the bidding of Frøya.

Hyrokkin
En jotunkjempe. Hun var heks, og ble tilkalt av Æsene da de fikk problemer med Balders likbål. Hun sjøsatte langskipet Ringhorn hvorpå Balders likbål ble bygget.

Høgne
Hilds far.

Høne / Hønir (Vili)
(Hænir). Også kalt Vili. Ås. Bror av Lodur (Ve) og Odin. Han er gud for stillhet. Den langbeinte guden. Han er en av de tre orginale Æsene, Lodur og Odin, som skapte verden og de første menneskene, Ask og Embla. Etter krigen mellom Æsene og Vanene skulle Høne bo hos Vanene som følge av en kjøpslåing. Han ble fulgt av Mime, men Vanene ble sint da Høne viste seg å være ubesluttsom, vettløs og avhengig av Mimes beslutninger. På grunn av at Høne var Odins bror, og Vanene ikke turde å skade ham, drepte de i stedet Mime og sendte hans hode til Odin. Høne vil overleve Ragnarok.

Idavollen
(I(edd)avollr). Sletten i Åsgård hvor Æsenes boliger og palasser var. Her bygget gudene to haller; Gladsheim (Gla(edd)sheimr) med høyseter for Odin og de tolv fornemste æsene, og Vingolv (Vingolf), med høyseter for Frigg og Åsynjene. Gimle ble også bygget her. Dette blir gudenes hjem etter Ragnarok. Hit kommer Vale og Vidar, Tors sønner Mode og Magne som har med Mjølner. Fra Hel kommer Balder og Høder.

Ide
Sønn av Olvadi, bror til Gang og Tiazzi.

Idun
Brages hustru. Hun voktet gudenes foryngelsesepler, og hadde dem i et skrin. Loke lokket henne og eplene ut av Åsgård, gudenes festning, hvor hun ble bortført av Tjatse, og gudene eldes raskt. Det ble derimot også Loke som reddet henne igjen ved å forvandle henne til en nøtt og bringe henne tilbake til Åsgård. Idun er gudinne for kunnskap og visdom, evig ungdom, langt liv, fruktbarhet, død. Blondhåret.

Ildtusser
De bor i ildens og hetens Muspellheim.

Ilvalde / Ivaldi
Far til dvergene Ivaldesønnene som skapte Skidbladne og Gungnir og Sivs gylne hår. Han er dvergene eller svartalvenes fyrste som holder til i underjorden.

Ivaldesønnene
Sønner av dvergekongen Ivalde. De er Brokk, Eitre / Sindre og andre kunstsmeder som skapte bl.a. Skibladner, Gungner og Sivs hår.

Iving
Grenseelv mellom Åsgård og Jotunheimen. Alltid isfri.

Jarl
Sønn av Mor og Rig (Heimdall). På sin tredje og siste reise på jorden, kom Rig (Heimdall) til et vakkert slott. Her bodde Fadir (Far) og Modir (Mor). De tilbød Rig et skikkelig måltid, med masser av mat og vin, servert på det fineste servise. Om natten sov Rig mellom vertene sine, og 9 mnd. Seinere fødte Modir en kjekk og intelligent sønn. De kalte ham Jarl, og han ble den første av kriger / adel / kongsrasen. Da han ble voksen lærte Rig ham runene, om det magiske sverdet som kunne roe havet, slukke flammer og kappe av fiendens sverd, og å snakke fuglenes språk. Rig fortalte ham til slutt at han faktisk var hans far, og dro så hjem til Åsgård. Jarl dro hjemmefra, bygget sin egen borg og skaffet seg tilhengere. Sammen overvant Jarl og hans krigere 18 borger. Han vant også Erna (Prinsesse), en vakker datter av Hersir. Sammen fikk de elleve sønner som alle ble konger og første kongeætten videre på jorden. Se også Karl og Trell.

Jernsaksa
(Jarnsaxa). Jotunkvinne. En av Tors hustruer, mor til Magni og Modi.

Jernskogen
En skog der en jotunkvinne ligger og føder troll i ulveskikkelser. Et av avkommene skal sluke solen slik at sommerene blir mørke. Mor til Hate og Skoll.

Jetter
Store overnaturlige vesener, trollkyndige. De er personifiseringen av den ville natur, og er Tors fiender.

Jonakr
Gudruns tredje ektemann.

Jord
Også kjent som Fjorgyn. Datter av Natt og Annar. Odins hustru, Tors mor. Den primitive, ubefolkede, og upløyde jordens personifisering og hovedgudinne.

Jormungand
”Den veldige staven”. Et annet navn på Midgardsormen.

Jormunrek
Drepte Svanhild. Selv drept av Gudruns sønner.

Jotuner
Annet navn på kjempene. Skapninger som ikke har gudestatus, men kan gjerne være foreldre til Æser. Kvinnelige jotuner kalles Gygrer. Jotnene bor i Jotunheimen og deres borg heter Utgård.

Jotunheim
En av de ni verdener. Jotnenes (frost og steinkjempenes) hjem. Ligger ved kysten og bortenfor Elivåger. Her er det isende kaldt og fjellet. Denne verdenen ga Odin til kjempene ved skapelsen av verden. Her ligger jotnenes borg Utgård, og her eier de store gårder. Jotunheimen ligger i Midgard, i de snøete regioner på de ytterste strender ved havet, på midtnivået av verdenene, separert fra Åsgård av elven Iving som aldri fryser helt over. Mimes brønn ligger her. Trym er konge her.

Kari
Jotun. Stormkjempe, herre over stormkjemper.

Karl
På sin andre reise kom guden Rig (Heimdall) til et pent hus, eid av en håndverker og bonde. Mannen og kvinnen het Afi og Amma, bestefar og bestemor. De tilbød Rig et skikkelig måltid og lot ham sove mellom seg. 9 mnd. Etter fødte Amma en sønn som de kalte Karl. Karl giftet seg med Snør, og de fikk tolv sønner og ti døtre, som ble verdens bønder, landeiere og arbeidere. Se også Jarl og Trell.

Kon
Sønn av Jarl og Erna, jarleætens forfedre.

Krimhild av Burgund
Sigfrids vakre hustru i Nibelungsangen.

Kvaser / Kvasir
(Kvasir). Vanegud. Han var den viseste av gudene. Han ble skapt av de andre gudene av det spytt som ble brukt som tegn på inngang til fred mellom Åsagudene og de mindre fremtredende Vanene. Kvasir dro ut i verden for å lære menneskene visdom, men to dverger, Fjalar og Galar, inviterte ham til deres hule og drepte ham. De samlet blodet hans i et kar, tilsatte honning og hadde det i to krukker og en gryte. Blodet og honningen gjæret og ble til diktermjødet. Dersom man drakk av det ville man bli inspirerte poeter. Litt seinere drepte de to brødrene Fjalar og Galar kjempen Gilling og hans kone. Gillings sønn Suttung lette etter foreldrenes menedere, fant dem og truet med å drepe dem. Dvergene ga ham da mjødet mot at han skulle la dem leve. Suttung gjemte mjødet midt i et fjell og beordret datteren Gunnlød å vokte det. Men Suttung skrøt av sin skatt, Odin hørte det, og dro til Jotunheimen i form av en bondegutt for å finne mjødet. Han fikk arbeid hos Suttungs bror Baugi, og ble der hele sommeren. Da arbeidet var slutt ba Odin Baugi om å gi ham å drikke av mjødet. Motvillig drillet Baugi et lite hunn inn i fjellet hvor mjødet sto. Odin gjorde seg om til en orm og ålte seg gjennom hullet, inn til Gunnlød. Der tok han form av en kjempemann, forførte henne og ba om å få en slurk av krukkene og gryten, som han tømte. Så gjorde han seg om til en ørn og fløy til Åsgård. Det er i denne fortellingen at myten om lyrikkens kunst står. I noen myter er Kvasir en Vanegud som bosatte seg i Åsgård etter krigen mellom Æsene og Vanene.

Kveldrider / Mørkrider
(Kveldri(edd)ur). Betegnelse på kvinnelige jotner som man tenkte seg red om natten.

Kvergjelme
”Den brusende kjelen”. En kilde i Nivlheim som vanner verdenstreets røtter. Identisk med Urdarbrønnen. Alle elver sies å ha sitt opphav i dette kildevannet.

Kør / Kår
”Sykeseng”. Hels seng.

Kåre
En generasjon Valkyrjer. Det finnes tre generasjoner Valkyrjer; Sigrun, Svåva og Kåre.

Laga
Gudinne for brønner og kilder. Hun er Odins venninne.

Landvetter
Underjordiske småvesener som holder til i stort antall i lunder, hauger og vannfall. De kan karakteriseres som et landområdes skytsånder. Behandles de godt kan de gjøre menneskene som bor i deres område lykkelige og velstående. De var særlig populære blant kvinnene, som i eldre tider ofret mat til dem.

Lauvøy / Laufey
Også kalt Nal. Mor til Loke. Hun var en jotunkjempe som skal ha født Loke etter å ha blitt slått ned av lyn fra sin mann Farbauti. Også mor til Byleist og Helblinde.

Lebard
(Hlébar(edd)r). Jotun som ga tryllestav til Odin.

Lindskjalv
(Hli(edd)skjálf). Odins bolig. Herfra ser han ut over helve verden. Andre guder kan også bruke dette høysetet, Frøy for eksempel oppdaget Gerd herfra.

Lit
En dverg som dukket opp under Balders begravelse og kom i veien for Tor da han skulle konsekrere likbålet, Tor sparket til ham så han fløy på bålet.

Liv og Livtrase
(Líf og Líf(thorn)rasir). ”Liv” og ”Ivrig etter liv”. De var de eneste menneskene som over levde Ragnarok, fordi de gjemte seg i Hoddmimers skog, skogen Surts flammende sverd ikke kan ødelegge. Der sov de seg gjennom jordens ødeleggelse og levde bare på morgenduggen, og våknet til en ny og grønnere jord igjen. De befolket jorden på nytt.

Lodur / Ve
(Ló(edd)urr). Også kalt Ve. En av de første Æsegudene som sammen med sine brødre Odin og Høne (Vili) skapte verden og de første menneskene Ask og Embla.

Lofn
Åsynje. Kjærlighetsgudinne, gudinne for ulovlige unioner. Hun er mild og god å påkalle. Hos Odin eller Frigg skaffer hun tillatelse for mennesker å leve sammen, også når det er forbudt eller problematisk å få det ordnet.

Loke
(Loki, Loptr). Sønn av kjempen Farbaute, som ferget de døde over vannene i underverdenen og Lauvøy. Loke er halvt æse, halvt jotun, og har derfor innpass begge steder. Loke er far til Vale og Nare (Narfe) ved Sigyn, men også Hel, Midgardsormen og Fenrisulven, ved Angerboda, og barna er alle like slemme som ham selv. Han holder til i underverdenen. Loke er blant de fornemste av æsene, enda han er mer å regne som deres fiende. Han sies å være Odins blodsbror, noe som kan forklare hvorfor ingen turde å skade ham. Loke er vakker, men ondskapsfull og listig. Han er personifikasjonen av ondskap. Sin største glede har han når han kan skade æsene, men sine ondskapsfulle meritter tvinges han ofte til å gjøre godt igjen. Det greier han på et og annet vis, for Loke er også klok og slu. Æsene er så overbærende med ham, fordi han vet litt av hvert om dem, som de ikke vil skal komme ut. Det var han som lurte Høder til å drepe Balder. Som straff bandt gudene ham fast til tre klipper, og han kommer ikke fri før ved Ragnarok. Da sloss han på jotnenes side, mot Heimdall og de dreper hverandre. Men det var også Loke som var årsak til at gudene fikk dvergene Brokk og Sindre og Ilvadisønnenes gaver. Det var på grunn av Lokes ord under gildet i Ægirs hall og hans innblanden i Balders død at gudene endelig fanget og straffet ham. Ildgud, gud for lurerier, spøker, løgner, farer, ondskap.

Lorride / Lora
(Hlorride). Tor og Sivs datter, søster til Trud. Også navnet på Tors fostermor.

Lovar
Dvergenes stamfar.

Lyngve
Holme på sjøen Amsvartner hvor Fenrisulven sitter fastlenket.

Lysalver
De alvene som hører til i himmelen, motsatt fra de underjordiske svartalvene.

Læding / Løding
Den første lenken gudene prøvde å binde fast Fenrisulven med. Den skulle være så sterk at Fenrisulven ikke skulle kunne slite seg, men da ulven bare strakk det ene beinet brast lenken.

Lærad
(Læra(edd)r). Tre i Valhall. Geiten Heidrun livnærer seg av treets kvister. Sannsynligvis identisk med Yggdrasil.

Låga
Jotun som kappåt med Loke.

Kilder:
Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/
http://www.mythweb.com/encyc/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +234815542481

    SvarSlett