onsdag 29. juli 2009

Eteriske og Aromatiske Oljer

Hva og Hvorfor?
Eteriske oljer er en naturlig, kjemisk bestanddel i planter og presses / destilleres direkte fra planten og brukes først og fremst for å helbrede kroppen, de brukes også på samme måte som røkelse, for å sette en stemning, påvirke og hele sinnet og forandre humøret, men oljene har en lettere og reinere duft en den tunge, svidde røkelseslukten. Noen har sterk duft, andre merkes knapt av de bevisste sansene. Fysisk kan eteriske oljer også helbrede plager, men det er et ganske stort og komplekst tema som jeg ikke vil ta opp her, kanskje seinere. Kombinasjonen av hva oljene kan gjøre for sinnet og kroppen er det som gjør dem så populære. For å finne ut mer om hva oljene kan gjøre for både kropp og sjel er det bare å oppsøke biblioteket eller bokhandelen, aromaterapi er nå blitt så populært at det ikke skulle være noe problem å finne informasjon om emnet. De eteriske oljene virker ved å trekke inn gjennom huden og bli tatt opp i blodstrømmen, eller ved å pustes inn. Blodkarene nær slimhinnene gjør da det samme. Slik kan både fysiske plager heles, og i og med at blodet går opp til hodet vil oljene også få effekt der.

Historisk
Aromatiske stoffer har blitt brukt i tusenvis av år. De gamle egypterne etterlot spesielt klare nedtegnelser i sine veggmalerier og utskjæringer som viser hvordan duftstoffene ble brukt til en rekke formål, blant annet rituelle, legende og kosmetiske. Andre sivilisasjoner brukte også duftstoffer. Det eldste destillasjonsapparatet for eteriske oljer er funnet i indus-dalen i det som nå er Pakistan, og er 5000 år gammelt. Sammen med andre former for plantemedisin, for eksempel urtemedisin, er dermed aromaterapi en av de eldste formene for medisin. For oldtidens folk var det ikke noe å skille mellom det hellige og det verdslige. Folks forhold til gudene var like viktig som deres forhold til naboene, og hvis noen ble syke, kunne årsaken søkes både på det åndelige og fysiske plan. Dette betyr at midler som urter og oljer ble valgt for sine åndelige, så vel som sine fysiske egenskaper. Aromatiske stoffer var særlig viktige fordi det både var noe håndgripelig (harpiks) og noe usynlig (duften) ved dem. De ble derfor brukt som et bindeledd mellom det synlige og det usynlige, den åndelige og den materielle verden. Dette er en av grunnene til at røkelse er et stoff som brukes i ritualer over hele verden. Man kan se det slik at røkelsen bærer duften og dermed bønnene opp til gudene.

Det var alkymistene i den arabiske verden og deretter Europa som utviklet tanken om at aromatiske stoffer var tilknyttet det guddommelige. Destillering var en viktig del av alkymien, og det ble satt likhetstegn mellom ulike stadier av destilleringsprosessen og stadier av indre forvandling. I det syttende århundre gjorde den berømte engelske urtespesialisten Culpeper (se Urtenes Historie) bruk av mye eldre kilder da han beskrev plantenes egenskaper eller ”krefter” og knyttet mange av dem til en herskende planet eller et astrologisk tegn. Denne forbindelsen mellom en plante og en planet kan brukes den dag i dag for å få innsikt i en plantes karakter eller egenskaper. En annen måte å utvikle en større forståelse for en eterisk oljes mer grunnleggende karakter på er å reflektere eller meditere over den. Alle aromaterapeuter utvikler sitt eget forhold til oljene, og det er foreningen mellom vitenskapen om oljene og den menneskelige intuisjonen som skaper aromaterapiens sanne helbredende og kreative potensial.

Hvordan?
Det første du trenger er å kjøpe eller lage en eterisk olje. De fleste oljer er temmelig dyre, prisen rangerer mellom ca. 50 – 200 kr. og kommer an på hvor mange planter det trengs for å fremstille en viss mengde olje. Ønsker du å lage oljen selv finnes det bøker som også tar opp dette. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn alle oljene som finnes der ute, for mange av dem har like egenskaper og til bruk i magisk arbeid trenger du bare et par som du liker å bruke. Det følger en generell varighet på seks måneder med oljene du får i butikken, men det gjelder først og fremst om du skal bruke oljene til fysiske plager, det er likevel en god idé å oppbevare oljene i kjøleskapet. Eteriske oljer fordamper nemlig når de utsettes for varme, det er slik de virker.

AROMALAMPE: Den enkleste metoden å bruke oljer i magisk arbeid eller bare til hygge og avslapning, er å kjøpe eller lage en oljebrenner, som ofte fås kjøpt der det selges eteriske oljer. Oljebrenneren er en skål i keramikk eller glass på et stativ med plass til et telys under. I skålen blandes et par dråper olje med litt vann. Når vannet med oljen blir varmt vil oljen fordampe og duften brer seg i rommet. Dette kan også oppnås ved å dryppe olje på lyspærer eller andre varmekilder, men vær forsiktig, all olje er lettantennelig. Eksperimenter med forskjellige oljeblandinger til du finner oppskriften som funker for deg.

BAD: Du kan også ha olje i badevannet ditt. Varmen fra vannet fremmer avslapning og gjør også de eteriske oljene i stand til å trenge inni huden. I tillegg vil de stigende duftene forberede sinnet ditt om du skal utføre magiske handlinger. Oljene bør tilsettes når vannet er ferdig tappet, for varmen fremskynder fordampningen. Oljer som ikke irriterer huden, for eksempel kamille, lavendel og rose, kan has direkte i vannet, mens andre oljer bør fortynnes først. Ha da 4-6 dråper i et eggeglass med helmelk, evt. baseolje, og rør det inn i vannet. 4-6 dråper er ment som en retningslinje, men det bør ikke overstige 10. Oljene trenger minst 15 minutter på å trenge gjennom huden og påvirke sansene. Avslutt badet med å smøre deg inn med de samme oljene, denne gangen utblandet i baseolje, som også fås kjøpt på samme sted. Tilsett gjerne havsalt eller urteposer (se Urter) i badevannet. Du kan også ta fotbad for slitne føtter eller sittebad for å helbrede underlivsplager. Når du blir mer sikker på de forskjellige oljene og hva de kan gjøre for deg kan du blande flere sammen så de forsterker hverandre. En regel er da å begrense antall forskjellige oljer til 3 eller 3, så ikke de slår hverandre i hjel. I bøker om aromaterapi følger det som oftest med en oversikt over hvilke oljer som går godt sammen duftmessig. Bruk aldri giftige oljer i bad.

OMSLAG: Et varmt omslag er et effektivt middel mot mange utvortes plager, for eksempel hudinfeksjoner, muskel- og leddbetennelse, revmatisme, forstuvninger, forstrekninger, ryggsmerter osv. Hell varmt vann i et bolle og tilsett 6-8 dråper eterisk olje, eller ha 2 dråper olje til et eggeglass med vann. Legg et bomullsklede i vannet, pass på at det kommer i kontakt med oljene på vannoverflatenm vri det opp og legg det på det vonde området. Legg plastfolie over bomullskledet for å holde det varmt og legg et håndkle over der igjen. Gjenta prosessen etter 20 minutter. Et kaldt kompress kan brukes på hodepine eller varme og betente områder. Hell da kaldt vann i en bolle, tilsett noen isbiter, ha 4-6 dråper olje i vannet, dypp og vri og ha på.

INHALASJON: Dampinhalasjon er en utmerket måte å behandle hoste, forkjølelse og sår hals på, i tillegg dyprenser det huden. Hell nykokt vann i en bolle og tilsett 3-4 dråper eterisk olje. Bøy deg over bollen, legg et stort håndkle over hodet og bollen og inhaler dampen. Om du har astma eller epilepsi bør du ikke bruke denne metoden. For rask inhalasjon kan du ha 2-3 dråper eterisk olje rett på et lommetørkle og lukte på det.

PARFYME: De oljene som ikke virker irriterende på huden kan påføres ufortynnet som parfyme. Dette er oljer som neroli, lavendel, jasmin, rose og sandeltre.

MAGI: Bortsett fra å bære oljene på kroppen eller ta et bad i dem, kan eteriske oljer også integreres i magiske objekter. Ha et par dråper på dine magiske urter før du har dem i en urtepose, drypp oljen på amuletter og talismaner, sjarmer eller dukker. Oljer kan også erstatte røkelse under ritualet. Aller viktigst er oljen du bruker til å kle stearinlysene dine med.

Hjemmelagede Oljer
Du kan også lage egne oljer. Uttrekk av urter i olje trekker ut de fettløselige virkestoffene. Du kan også lage egne oljer. Til dette bør du helst bruke mandel eller sesamolje, men det går fint med olivenolje også. Oljene varer i opptil 1 år, men bør brukes i løpet av 6 måneder.
Varmt oljeavtrekk: Ha 7,5 dl. olje i en varmefast bolle over en kjele med kokende vann, legg 250 gram tørket og hakket eller 500 gram frisk hakket urt i et kjøkkenklede og legg det oppi oljen. Legg på lokk og la det småsurre i 3 timer. Avkjøl, press og ha på glassflaske (bruk gjerne flasken olivenoljen kom i).
Kaldt oljeavtrekk: Fyll et stort syltetøyglass til randen med urten, så fullpakket som mulig, og dekk med kaldpresset olivenolje opp til toppen. Sett på lokk og la det stå i vinduskarmen i solen i 2-6 uker. Sil gjennom et klede og gjenta en gang til, med nye urter, om du ønsker. Sil og oppbevar mørkt. Poenget er å trekke ut duften og virkestoffene. Bruk oljen til å kle stearinlysene dine med, tilsett den i urteposer og sjarmer, matlaging (kun spiselige urter), smør den på deg som parfyme eller varm den opp i aromalampe for å frigjøre duftene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar