torsdag 23. juli 2009

Månen


Månen var menneskenes første kalender, det eneste de kunne stole på ville komme til faste tider ved siden av Solen. Den bragte også menneskene lys om natten, og da er det ikke overraskende at den ble dyrket så lang tilbake som for 60 000 til 70 000 år siden. I tillegg drar Månen tidevannet, den styrer og simulerer kvinners fruktbarhetssyklus, dyrenes innebyggede vandringsinstinkter og den inspirerer oss mennesker til å tenke og skape. I dag kan Månen for mange fylle et tomrom de ikke vet hva kommer av, for alle mennesker har på et eller annet tidspunkt i livet beundret den kalde skiven og undret seg over dens mystikk.

Den assosieres med femininitet på grunn av måten den vokser og svinner lik en kvinne som går fra barndom og jomfruelighet (voksende måne) til å bli gravid og mor (fullmånen) og til å aldres og bli den gamle, kloke konen (svinnende til mørk måne). I dag vet vi at Månen påvirker oss både kroppslig og mentalt. Statistikker viser at det unnfanges flest barn ved fullmåne, noe som forteller oss at lysten i oss stiger sammen med månens fylde, og at det forekommer flere kriminelle handlinger og mer uro på psykiatriske institusjoner under fullmånen. Så om Månen kan styre kroppen og sinnet, kan man ikke da trekke inn dens kraft og bruke den selv, og vite at riter utført i de forskjellige månefasene blir ekstra sterke?

De fleste paganister forbinder Månen først og fremst med Gudinnen. For meg blir det unaturlig, selv om jeg kan se den direkte assosiasjonen. Månen er ikke utpreget feminin for meg, og ikke alle måneguddommer i de forskjellige mytologiene har vært kvinnelige. I tillegg tror jeg ikke på guddommer, kun guddommelighet, og den finner jeg i Månens lys.

Tradisjonen med å feire fullmånen stammer først og fremst fra ønsket om å feire at Gudinnen er i sitt Moderaspekt, på sitt mest fruktbare og kraftfulle, jeg ser det som månedens høydepunkt, en kraftdag der jeg utfører spesielle riter og formler fordi jeg vet at det ligger reell kraft i Månens magnetisme og at dens energier kan gjøre ritet mer potent. Fullmånen er også tid for ettertanke og kreativitet for meg som mange andre.

Månens Korrespondanser

Farger: hvitt, sølv, fiolett.
Planter: aloe, blåbær, eukalyptus, røsslyng, jasmin, lilje, liljekonvall, mjødurt, valmue, furu, alle roser, malurt.
Trær: eple, bjørk, hagtorn, sitron, lønn, hvitpil.
Steiner: ametyst, akvamarin, blodstein, perlemor, olivin, perle, safir, selenitt, sølv, turmalin.
Mat og drikke: øl, eple, smør, hvite oster, kokosnøtt, egg, honning, iskrem, salat, melon, melk, fløte, sopp, pasjonsfrukt, granateple, potet, yoghurt, vann, vin.
Dyr: hundedyr, kattedyr, kyr, kråke, høne, hare, hornede dyr, hest, nattergal, ugle, ravn.
Diverse: bryster, bomull, halvmåneformer, glass, hjertesymboler, horn, speil, møll, nr. 3 og 9, davidstjernen, mage, brønner, kvinner.
Magi: vannmagi, spådom, drømmearbeid, utvikling av empatiske evner, fruktbarhet, søvn, kjærlighet, magi for katter og nattedyr, fred, psykisk utvikling, fødsel og graviditet, åndekontakt.

Årets Fullmåner
Det er 13 fullmåner i året, i motsetning til de tolv månedene. Mange gir fullmånene spesielle navn for å gi assosiasjoner til hva som skjer den måneden. Frømånen er aprilmånedens fullmåne fordi det er i løpet av denne perioden at man sår frø man vil høste frukter av til høsten igjen. Kornmånen er navnet på august eller september fordi det tradisjonelt var da man høstet inn kornet og annen grøde. Den eneste fullmåneperioden som ikke har noen fast måned er blåmånen, det varierer fra år til år hvor den dukker opp, men den har også sine faste tradisjoner.

Å døpe dine egne fullmåner er ikke så viktig, men det kan være greit å sette navn på dem for å huske hvilken det er snakk om når du fører opp fullmåneritene i journalen din. Det enkleste er å bare kalle dem Januarmånen, februarmånen osv, men vil du avansere kan du tenke etter hva du assosierer med de forskjellige månedene, og hvilken magi du utfører på denne tiden. Da kan en liste se slik ut:

Mørkemånen - januar (midt i den mørkeste vinterperioden).
Lysfestmånen - februar (Lysmessen finner sted 1-2 februar).
Eggmånen - mars (man feirer Vårjevndøgn / Ostara med egg).
Frømånen - april (man sår frø).
Spiremånen / Knoppemånen / Gromånen - mai (naturen spirer og gror).
Sommermånen / Kjærlighetsmånen - juni (begynnelse på sommeren og høysesong for kjærligheten for mange).
Midtsommermånen / Solmånen / Fruktbarhetsmånen - juli (Midtsommer, man feirer Solen på sitt sterkeste og naturen på sitt mest fruktbare).
Fruktmånen - august (nå er det toppsesong for innhøstning av frukter).
Kornmånen / Høstmånen - september (høysesong for innhøstning av korn og andre jordbruksartikler).
Blodmånen / Dødmånen - oktober (naturen dør langsomt ut, feiring av Samhain - de dødes dag).
Stormmånen / Snømånen - november (høststormene herjer nå, og den første snøen faller)
Håpets måne / Kristtornmånen / Grønnemånen - desember (man håper på lysets tilbakevendelse ved Solsnu / Vintersolverv / Yule og bringer de grønne plantene inn i hjemmet).
Blåmånen - varierer (i 2004 kom den i slutten av juli).

Magiarbeidet ved de 13 Fullmånene
Det er vanlig å si at månen er i Krepsens tegn når fullmånen faller under dette stjernetegnets tidsperiode. Det samme gjelder de andre stjernetegnene og fullmånene, unntatt blåmånen. Når Krepsen er et vanntegn vil det si at dette er tiden for å jobbe med det følelsesmessige. En enkel oversikt vil se slik ut:

Væren (Mars): magiarbeide for autoritet, lederskap, viljestyrke, ildformler.
Tyren (Venus): magiarbeide for kjærlighet, materielle ting, penger, eiendom og utvidelse, jordformler.
Tvillingene (Merkur): magiarbeide for kommunikasjon, reise, å flytte bosted, kreativitet og skriving, sosiale sammenhenger, luftformler.
Krepsen (Månen): magiarbeide for hjemmet og hjemmelivet, beskyttelse, vannformler.
Løven (Solen): magiarbeide for autoritet, makt over andre, mot, fruktbarhet, ildformler.
Jomfruen (Merkur): magiarbeide for ansettelse, intellektet, kjærlighetsforhold, suksess, følelsesmessig balanse, helse, slanking, jordformler.
Vekten (Venus): magiarbeide for kunstarbeid, rettferdighet, rettslige saker, harmoni og balanse, luftformler.
Skorpionen (Mars): magiarbeide for seksualitet, styrke og kraft, mental vekst, hemmeligheter, vannformler.
Skytten (Jupiter): magiarbeide for rettslige saker, reise, sannhet, sport, å finne tapte ting, ildformler.
Steinbukken (Saturn): magiarbeide for organisering, ambisjoner, karriere, politikk, vinning, jordformler.
Vannmannen (Saturn): magiarbeide for vitenskap, frihet, kreativ utfoldelse, problemløsing, vennskap, å bryte vaner og avhengigheter, luftformler.
Fiskene (Jupiter): magiarbeide for kommunikasjon, drømmer, klarsyn, musikk, kreativ kunst, vannformler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar