torsdag 30. juli 2009

Olsok / Lammas 2009 og alternative feiringsdatoer

Står du med hendene i noe annet enn bærbusker og stearinlys for tiden? Rekker du ikke å feire Olsok / Lammas / Lugnasadh på søndag? Da har du ingen grunn til panikk. 1-2 august er kun en fastsatt dato fra den keltiske kalenderen og kan være grei å ha som huskeregel, men når vi i dag vet så mye om solens posisjoner viser det seg at solen faktisk ikke går inn i Lammasposisjon før 8. august. Det er ikke uvanlig at solvervene og jevndøgnene flytter på seg fra år til år, men for paganister som er meget strikse med nøyaktige tider og astrologiske faser faller også de fire andre sabbatene på forskjellige dager, og for dem blir det helt andre datoer å forholde seg til. Slik ser oversikten ut for i år og neste år:

2009
Lysmesse: 4. februar
Vårjevndøgn / Ostara: 22. mars
Valborgsmesse / Beltane: 6. mai
Sommersolverv / Litha: 23. juni
Olsok / Lammas: 8. august
Høstjevndøgn / Mabon: 24. september
Allehelgensaften / Samhain: 8. november
Vintersolverv / Yule: 23. desember

2010
Lysmesse: 4. februar
Vårjevndøgn / Ostara: 22. mars
Valborgsmesse / Beltane: 6. mai
Sommersolverv / Litha: 23. juni
Olsok / Lammas: 8. august
Høstjevndøgn / Mabon: 24. september
Allehelgensaften / Samhain: 8. november
Vintersolverv / Yule: 23. desember

Med tanke på at Olsok / Lammas ikke er en av de store feiringene, spiller det ikke noen stor rolle hvilken dag du feirer den. Selv om den er lillebroren til de andre sabbatene, er den, og Høstjevndøgn, min absolutte favoritt, og med tanke på hvordan høsten og innhøstningen utarter seg i lille Norge, ser jeg egentlig hele august som en eneste stor høstfest. Fokuset skifter litt fra solens syklus til godene vi fysisk ser i naturen nettopp på grunn av den, så hvorfor ikke bruke litt lenger tid på å verdsette den overfloden av mat vi har rundt oss akkurat nå?

Her er mitt forslag, bruk 2. august som et startsignal for høstfesten, sett opp et høstalter, dekorer det med det du måtte ha, tenn lys og ha et kort rituale, og i tiden frem til Høstjevndøgn kan du langsomt fylle alteret opp med flere høsttegn og jobbe med spesifiserte formler og ritualer. Jeg har ennå til gode å finne noen falne blader, men de er rett rundt hjørnet, og jeg kan høre dem rope på meg ;) Formelarbeid og ritualer som er passende for denne tiden på året er alt som har med hell og lykke, karriere, helse og suksess å gjøre, men også takksigelser for det du har fått. Ikke glem at det er fullmåne 6. august!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar