søndag 26. juli 2009

Sommersolverv / Litha / Midtsommer / St. Hans

Dato: begynner 20. juni, feires 21. juni, avsluttes 23. juni.

Beskrivelse
Nå feires solen på sitt sterkeste og jordens videre vekst under dens varme, for det vil vare en god stund til. Det takkes for fruktbarhet og vekst i naturen og alt det har gitt oss. Dette er en skikkelig solfest til ære for naturen som blomstrer og syder under solen. Man forbereder seg også på at solens energi sakte svinner hen og blir svakere og snart begynner mørket å ta over.

Historisk betydning
Opprinnelse – Kristent og norrønt
Døperen Johannes fremsto som en forløper for Kristus, og derfor ble dagen for hans markering lagt nøyaktig et halvt år før Kristi fødselsdag, til den 24. juni. Ifølge Augustin la kirken Johannes merkedag til 24. juni for å fordrive den eldre hedenske feiringen knyttet til sommersolverv. Olav Trygvasson prøvde å erstatte blot og drikking ved de store kirkelige feiringene og helligdagene med høytidsdrikker, og dette gjaldt også for Jonsok. Det foregikk med andre ord en konkurranse mellom den kirkelige og den folkelige markeringen av den 24. juni. Sankthansfeiringen ble satt på en alvorlig prøve både under reformasjonen, hvor betydningen av Johannes’ fødselsfest ble redusert, og ved pietismen på 1700-tallet da dagen ble avskaffet som helligdag. Grunnen til dette lå i at man fra kirkelig hold mente at sankthans var for sterkt preget av den folkelige feiringen, mens det kristelige innholdet knyttet til dagen kom i bakgrunnen. Ser man sankthans i lys av dagens feiring, er det nok riktig å si at den først og fremst handler om midtsommer og forestillingene rundt solverv, mens den kirkelige markeringen har mindre betydning.

Sommersolverv skjer natten til 22. juni. Det er årets korteste natt før årets lengste dag. Da snur altså solen, og nettene blir umerkelig lengre igjen, inntil vintersolverv og julefeiring. Når vi feirer sankthansaften ett døgn senere enn selve natten, kan det kanskje skyldes at folk tidligere ikke var helt stødige i ekliptikkens eller solbanens mysterier.

Hekser og skrømt
Ingen ville egentlig legge seg sankthansaften, og årets lyseste natt var det da også farlig å gå til sengs, for da var alle hekser og onde vetter ute og fôr. Portene til Helheimen ble åpnet i det øyeblikk solen snudde. Da smurte de sopelimer, staur, griser, dører og andre passende transportmidler og red til Blokksberg, til Troms, til Lyderhorn eller til Hekla. Djevelen spilte til dans og tok alle som ikke passet seg i sin favn, men dette er et overgangsfenomen mellom åsatro og kristendom, for djevelen er noe de kristne har funnet opp. De besøkte også kirkene denne natta, og hadde messer til bespottelse og Gudsforakt. Snek man seg inn og overvar disse messene kunne man ofte treffe Djevelen selv, som i tradisjonen også ble kalt Gammel-Erik eller Styggen.

Kirken var også stedet å besøke sankthansnatt for dem som ønsket å vite hvordan det gikk med avdøde slektninger. Om man besøkte kirken denne natten kunne man nemlig treffe dem og snakke med dem.

Helt til i dag holder vi på skikken med å være oppe. Johannesvaka ble denne natten kalt etter at de kristne tok over, og gamle mennesker kaller den fremdeles Jonsok, som ikke er annet enn en kortform. St. Johannes tapte seg med reformasjonen og er nå helt i bakgrunnen under sankthansfeiringen, mens åsatroens ritualer lever i beste velgående.Denne dagen ser altså ut til å ha blitt en kombinasjon av Sommersolverv og Jonsok.

Sommersolverv var i gamle tider høytiden med stort offer, og ble kalt "Midsumarblòt". Denne dagen har knyttet til seg mange av de samme tradisjonene som vintersolverv, og særlig har forbudet mot "kringgjerning" (arbeid med noe som går rundt, f.eks. rokk) vært mye utbredt. Andre tradisjoner som sikkert har sitt grunnlag i forestillingen om solsnu, er som oftest knyttet til Jonsok. Jonsok var den viktigste høytiden i sommerhalvåret, og var også den viktigste merkedagen.

Tradisjonene som er knyttet til Jonsok er kanskje mer folkelige og førkristelige enn kirkelige. Det er mulig at dette kommer av at dagen har knyttet til seg tradisjoner, som i eldre tid ble knyttet til midtsommer og det hedenske midtsommerblòtet. De fleste jonsoktradisjonene er konsentrert til kvelden før og natta til jonsokdagen. Vi skal ikke glemme at jonsoknatta var ei viktig våkenatt i katolsk tid, med valfart til hellige steder, nattmesser og våker i kirkene.

Jordens vekst og grøde
De fleste jonsokskikkene er knyttet til vernet om jordens vekst og grøde. Folk tente opp ild ved sommerfjøs og på seteren for å verne buskapen mot alt vondt. Ild ble også brukt ved åkrene for at de skulle våkne opp. En gammel historie forteller at det var husmorens plikt å vekke åkeren, før hun deltok i kveldens fornøyelser. Hun skulle alene eller sammen med sine barn plukke noen strå på hver åker, og binde dem sammen til en krans. Hun skulle gå sakte omkring og nynne på dette verset:"Væk op, væk op baade Aaker og Eng, Aa no ha du Sove saa længje i Seng, Aa no ha der vori baade Snov aa Regn, Aa no e Jonsoknotto kommo".

Kjærlighetsspådommer
En tradisjon som var felles både for Norge og Latvia forteller hvordan unge jenter varslet for å finne ut hvem de skulle gifte seg med. Jenta måtte samle blomster under jonsoknatta og legge dem under puten, og drømmen ville fortelle resten. I Latvia er det flere andre skikker for å finne ut om framtiden. Ei jente laget to kranser av blomster, en symboliserte henne, og den andre kjæresten hennes. Disse kastet hun ut i en elv. Hvis de fløt sammen, betydde det at hun og kjæresten hennes skulle gifte seg. Den norske versjonen gikk ut på at man gikk ut på åkeren eller i skogen og plukket et par av alle de blomsterslag man fant og bandt sammen til en krans. Blomstene kunne legges under hodeputen, og den unge piken ville da få se sin tilkommende i drømme. Skikken med å plukke blomster holdes fremdeles i hevd enkelte steder, der man kaller kvelden før St. Hans-kveld for blomsteraften og plukker en rikt sammensatt blomsterbukett.

Båltenning
Over hele landet var det skikk å tenne bål på høytliggende steder. Å brenne jonsokild var en gammel germansk skikk. Ilden var hellig blant de gamle, og sol-og ildtilbeding gikk hånd i hånd. Ilden kommer fra himmelen ifølge gammel gudetro, og derfor spiller ilden spesiell stor rolle ved de tider da solen vender, vinter og sommer. I det hele er jonsoktradisjonene spesielle med det at de i så høy grad kretser om vern av liv og livskaping. Men bålet hadde størst kraft av alle tiltak. Det skulle aller helst brenne av tjæret ved, for det likte trollpakket ekstra ille. Da forstår vi for eksempel hvorfor gamle prammer etter tradisjonen skal ende sitt liv som sankthansbål. Bålet er ikke bare samlingssted for dansemoro, men også kraftsentrum som gir krefter og styrke. Vanligvis er bålet tent straks etter solnedgang, og betydningen med dette er at hele døgnet måtte være lyst.

Barnebrudeparet
En annen skikk som i alle fall på Vestlandet har bestått inntil for en generasjon siden, var liksombryllup med barn som brud og brudgom. Skulle dette gå helt rett for seg, måtte det også stå en stake med tverrstang midt i bålet, og i denne skulle det henge halmfigurer av en kjerring og en kall som ble brent. De symboliserer det gamle og utbrukte som viker for de spirende krefter, symbolisert ved det unge brudepar. Det er ikke tilfeldig at jonsoknatta fremfor andre var tiden da man på magisk vis kunne få vite hvem man ble gift med.

Magiske planter og legende vann
Midtsommernatten bød på mange slags farer, men man kunne beskytte seg. Kroppsvask og storrengjøring av hytter og hus hadde beskyttende virkning, og den som rullet seg naken i duggen, ble kvitt mange slags plager. Et annet og sterkt virkemiddel var spirende løv. Det beskyttet godt mot de underjordiske. Det ble derfor pyntet med løv over alt, og særlig rundt inngangen til både stuer og fjøs ble det reist digre løvbusker. Da ble det umulig for trollpakket å komme inn. Det var som sagt farlig å legge seg til å sove denne natten, men den som ikke klarte å holde seg, kunne gå til ro i en løvhytte. Da var han i følge åsatroen beskyttet. Rester av disse skikkene holdes i hevd fremdeles. Til jonsok skulle alle hus være vasket, og både ute og inne var det pyntet med grønt løv og bjørk.

Tradisjon sier at planter (urter og blomster) må sankes ved jonsoknatten. Urter som plukkes senere har ikke den samme kraften. I norsk tradisjon var sankingen av urter ofte knyttet med magiske handlinger. Mange medisinske urter skulle samles inn jonsoknatt og helst ved midnatt. Den som ville sanke spesielle urter måtte kle seg naken og rulle seg i duggen. Dette kan tolkes slik at tidspunkt og handling skapte en overnaturlig situasjon som man best kunne utnytte om man var frigjort fra vanlige bånd. Som ved vintersolverv, antok man at vannet hadde spesielle egenskaper, særlig legende kraft, og folk valfartet til kilder og vann.

Værspådommer
Over hele landet var det vanlig at jonsokværet ga bud om været for hele sommeren, og brøt alle andre merker. I Troms var skodde et dårlig varsel for moltene, mens sør i landet regnet de med lite nøtter da.

Hva feires under Sommersolverv?
- Sommerens høydepunkt.
- Feiring av solen og ildens styrke og kraft.
- Fruktbarhet, vekst, kjærlighet.
- Det takkes for mottatt fruktbarhet og vekst og varme gjennom våren og sommeren.

Hva skjer i Naturen?
Dette er den lengste dagen og korteste natten. Solen er på sitt sterkeste denne dagen, og fra nå av vil den svinne dag for dag.

Aktiviteter / Folklore
- Vask huset grundig og pynt med bjørkekvister, grønt løv og massevis av blomsterbuketter.
- Samle og tørke urter som er modne nå, urter som samles denne dagen er spesielt magisk potente, men urter samles generelt hele sommeren.
- Tenn bål eller delta ved et sankthansbål og kast amuletter og ønskelapper på ilden. Dans og fest gjennom natten for å kunne minnes denne gleden gjennom vinteren.
- Fyll gryten med blomster og dypp dolken nedi. Gryten og blomstene symboliserer vann og jord og jordens femininitet, dolken luft, ild og maskulinitet. Handlingen symboliserer balansen mellom det maskuline og feminine / dag og natt og hvordan deres union skaper en fruktbar jord. Legg gjerne en ring av blomster rundt gryten eller en skål med burot.
- Tenn en hvitt lys og sett det foran et speil og la det brenne ned. Hvitfargen symboliserer håp og lys, speilet skal vise at lyset og dets håp også skal brenne i sommerens motsatte speilbilde, vinteren.
- Lag en kjærlighetssjarm av havskjell og heng den om halsen.
- Lag beskyttelsesamuletter nå, for i dem fanger du nå sommerens sterke positive vibrasjoner.
- Gjør beskyttelsesritualer på vegne av husdyrene dine nå.
- Spis utendørs for best mulig å ta inn sommerens skjønnhet, grilling er jo ypperlig til dette.
- Pengetrekkende planter kan høstes og henges over ildstedet eller bindes sammen i en bunt med grønne bånd for å trekke velstand til deg det kommende halvåret.
- Brenn bål eller bær fakler og stearinlys, alt av ild symboliserer solen.
- Dans rundt bålet eller gryten med et lys tent.
- Ta aske fra bålet og strø den over urtebedet eller hagen din for å sikre fruktbarhet neste vår.
- Ha muskatnøtt, kanel og kardemomme i små poser og legg / heng dem rundt i alle husets rom.
- Kast litt lavendel inn i ritualilden for å sikre et trygt år.
- Gamle, utbrukte amuletter kan kastes på bålet denne kvelden. Asken strøs på jorder / i hagen for at jorden skal trekke dem tilbake.
- Bruk askebiter fra bålet som potente magiske sjarmer mot skader og dårlig vær. De plasseres på jorder eller rundt trær for fruktbarhet i jordbruket, på enger og oppå hus for å beskytte den.

Dekorasjoner og symbolske ting
- Ild i alle former (bål, lys) for å feire solens styrke.
- Duker, servietter og lys i himmelens, jordens og solens farger (lyseblått, grønt og gult).
- Solen, bilder av solen.
- Blader, bjørk, misteltein, eiketrær og andre trær og planter som symboliserer maskulinitet og solen.
- Solhjul.
- Alver.
- Speil.
- Potpurri.
- Havskjell.
- Sløyfer og bånd.
- Frukter, fat med frukter.
- Sommerblomster, fat med blomster.
- Kjærlighetsamuletter.
- Bjørkekvister.
- Solsikker og løvetann.
- Steinsirkler.
- Fuglefjær.

Bål: Brennes for helse, fruktbarhet, kjærlighet eller renselse.
Helse: Midtsommernatts-bålene sies å drive bort de onde ånder som skaper sykdom. Fruktbarhet: askene fra bålene strøs utover åkrene og jordene som en fruktbarhetssjarm. Man hopper over bålet for fruktbarhet.

Amuletter og sjarmer
Kullbiter fra midtsommernattsbålet = sjarm mot skader og dårlig vær.
Prikkperikum = plukkes på midtsommersaften og bæres eller henges opp over vinduer og dører som amulett for fruktbarhet.
Burot = lag lenker av den og bær for beskyttelse mot sykdom resten av året.

Talismaner for beskyttelse og hell
Gjør det til en midtsommertradisjon å lage amuletter for å holde borte alt negativt fra ditt liv og talismaner for å sikre et positivt kommende år, eller for å beskytte hjemmet ditt. Om du har en fast amulett kan du fornye den under hovedritualet på midtsommernatten. Her er noen tips til hva du kan lage amuletter av:

Beskyttende Farger:
Brunt = former et beskyttende skjold.
Hvitt = avviser alt ondt.
Svart = forvisning (til å forvise alt negativt).
Gull = solens beskyttelse.

Beskyttende Tall:
3 = hell.
6 = det heldige tallet, solen, elementene, hell, godhet, luksus, kjærlighet, vennskap, penger, kunst, helse, hengivenhet, hjemmet, glede.
9 = tre ganger 3, alltid et magisk tall som forsterker.
15 = hell og lykke.

Beskyttende Urter :
Anis, asketre, basilikum, bjørketre, blæretang, blåbær, bomull, bregner, brennesle, bringebærbusk, burot, dill, eiketre, einer, eukalyptus, fennikel, fiol, furu, gress, hvitløk, isop, kamille, kanel, karve, kløver, kristtorn, kryddernellik, kvann, laurbær, lavendel, lindetre, løk, misteltein, mynte, myrull, nellikblomst, pepper, persille, revebjelle, ringblomst, ris, rognebærtre, rose, rosmarin, ryllik, røsslyng, salvie, solsikke, strå, syrin, tepperot, tistel, vendelrot.

Beskyttende Krystaller og Steiner:
Agat, ametyst, aventurin, beryllium, diamant, flint, fossiler, granat, hematitt, jade, jasper, jett, kalsitt, katteøye, klar zirkon, korall, kvarts, lapis lazuli, lepidolitt, malakitt, marmor, månestein, perle, perlemor, obsidian, onyx, rav, rød turmalin, rød zirkon, safir, saltstein, sardonyx, sitrin, smaragd, sodalitt, solstein, svart turmalin, tigerøye, topas, turkis.

Beskyttende Dyr:
Personlige totemdyr, sterke dyr, jord-dyr, for eksempel bjørn, ulv (mektig beskytter av hjelpesløse individer), ørn, katt (sterk beskytter), skilpadde (beskyttelse mot angrep utenfra).

Diverse

Beskyttende Dørkranser: Finn kvister av bjørketre, eiketre, lindetre eller rognebærtre, med eller uten blader, som du henger direkte over husdøren eller fletter sammen til en krans eller bare en tykk bunt, kanskje til og med en egen sopelime? Du kan også prøve å lage en beskyttende femkantet stjerne av kvistene, eller prøve deg på andre beskyttende runesymboler og lignende. Lade og innvie til slutt kransen eller bunten med de rette energier og instruer den om hva du ønsker å bli beskyttet mot under hovedritualet på midtsommernatten. Heng den på innsiden eller utsiden av husdøren, eller sett buntene på begge sider av døren (ved andre sabbater, for eksempel vintersolverv kan fargede bånd brukes til å få kransen til å gli bedre inn i årstiden).

Urtebunter: Plukk eller samle inn beskyttende planter og bind sammen små bunter av 3, 6, 9 eller 15 forskjellige urter eller blomster med et brunt, hvitt, sort eller gullfarget tau eller bånd med 3, 6, 9 eller 15 knuter på, og heng dem til tørk utenfor husdøren, ta dem senere inn og la dem henge i yttergangen, på en veranda med tak eller i alle vinduer til neste år da du erstatter dem med nye.

Urteposer: Ha tørket basilikum eller en blanding av flere beskyttende urter i fire like store brune, hvite, sorte eller gullfargede stoffposer. Innvie og lade dem, og begrav dem ved husets fire hjørner for å beskytte hjemmet ditt (evt. legg dem i hørnerommene i huset eller leiligheten der de får være i fred).

Beskyttende Hjørnesteiner: Finn fire noenlunde store, flate eller runde steiner, mal beskyttende symboler på dem med vannfast maling og lad dem med beskyttende energier. Legg dem så ved husets fire hjørner og lad dem på nytt ved neste sommersolverv.

Objekttalismaner: Om det er et spesielt beskyttelses- eller lykkesymbol du har et nært forhold til kan du lage en amulett av dem ved leire, stearin, voks, trolldeig, metall, stein, filt og stoff osv. Mal symboler eller silhuetten av et beskyttende dyr på en liten stein, eller ha beskyttende urter i varm stearin eller voks som du former til en kule og dermed fanger urtene i midten. Bare fantasien setter grenser.

Krystalltalismaner: Velg ut en krystall du føler deg trygg på, gjerne en hvit eller brun en, og innvie den under hovedritualet. Hekt den på en snor som du kan lage 3, 6, 9 eller 15 knuter på og bær den om halsen hver gang du går ut, eller sov med den under puten / heng den i hjemmet.

Beskyttende og Lykkebringende Hekseglass: Fyll et hekseglass med beskyttende urter, krystaller, hvite, sorte eller brune tau med riktig antall knuter der du har fanget ønskede energier i knutene og andre lykkebringende symboler. Fyll så opp glasset med sukkervann for å gjøre livet søtt fremover. Forsegle lokket med voks eller stearin og begrav glasset for å holde på energiene du har skapt. Dette er ikke akkurat en miljøvennlig metode dersom du skal gjenta det hvert år. Alternativet er å enten bruke glasset om igjen året etter ved å beholde glasset hjemme i en privat skuff, der kan du også riste på glasset om du ønsker ;)

Kjærlighetstalimaner og -sjarmer for Sommersolverv
Kjærlighetens Farger:
Rosa = kjærlighetens og romantikkens farge, står for Venus, Afrodite, Frøya.
Rødt = for den fysiske kjærligheten og lidenskapen.
Gult = vennskap.
Oransje = kjærlighet.

Kjærlighetens Tall:
2 = romantikk, kjærester, partnerskap, kjærlighet.
6 = kjærlighet, vennskap.

Kjærlighetens Urter:
Appelsin, asketre, basilikum, bjørketre, blåklokke, blåveis, bomull, bringebærbusk, dill, einer, eple, fersken, fiol, furu, gjøksyre, hestehov, ingefær, jordbær, kamille, kanel, kardemomme, kattemynte, kirsebær, kløver (rød), koriander, krokus, kryddernellik, lavendel, lindetre, lønn, løpstikke, mandel, marikåpe, misteltein, mjødurt, nøtter, peppermynte, persille, pinselilje, plomme, pære, påskelilje, ringblomst, rose, rosmarin, ryllik, røsslyng, sitron, sitronmelisse, stemorsblomst, syrin, tepperot, timian, tistel, tulipan, tusenfryd, valmue, vanilje, vendelrot.

Kjærlighetens Krystaller og Steiner:
Agat, ametyst, beryllium, diamant, granat, jade, jasper, kalsitt, lapis lazuli, malakitt, månestein, perle, rav, rosekvarts, safir, smaragd, topas, turkis.

Kjærlighetens Dyr:
Vanndyr, fugler, hvite duer (kjærlighet, Venus, Afrodite), turtelduer, svaner, fisker (forbindes med følelser og kjærlighetsgudinner), gjess (kjærlighet, tilknyttet Venus og Amor), marihøne (kjærlighetgudinnen), rev (erotikk og forførelseskunster), sjøstjerne (kjærlighetens ukuelige kraft), ål (sanselig kjærlighet).

Kjærlighetens symbolske objekter:
Hjerter = det mest kjente symbolet for kjærlighet i den vestlige verden, symboliserer alle former for kjærlighet.
Kjeruber = symboliserer Amor / Cupido, kjærlighetens gud.
Kamskjell og muslinger = forbindes med kjærlighetsgudinnen Afrodite / Venus.
Sjøstjerner = kjærlighetens ukuelige kraft.
Roser = mange forbinder rosen med kjærlighet.

Skjelltalisman: Finn et helt ordinært hjertemuslingskjell (det er de runde, hvite skjellene man hyppigst finner på stranden utenom blåskjell), velg et som fremdeles er like helt, men åpent, slik at du kan fylle det med urter, og rengjør det. Lag en liten blanding av like deler knuste, tørkede rosekronblader og kanelstang, eventuelt andre kjærlighetstrekkende urter, lad urtene med ønsket ditt om å trekke til deg kjærlighetsfylt oppmerksomhet og fyll det ene halve skjellet med blandingen. Lim så det andre skjellet fast på toppen med en egenlaget limblanding av mel og vann, eller drypp voks, stearinlys eller smeltet sukker i kantene, slik at du forsegler urteblandingen inne i skjellet. Bær så skjellet med deg eller fyll hjemmet med dem.

Talisman for å holde et par sammen: Klipp av en lokk av ditt eget og din kjærestes hår ved voksende måne, legg dem sammen eller flett hårene inn i hverandre, og bind en rød silketråd eller et bånd om fletten og bær talismanen nær hjertet.

Eplesjarm Kjøp et stort, rødt eple. Epler er sterke symboler på kjærlighet og egner seg perfekt som kjærlighetssjarmer, varm derfor eplet mellom hendene mens du lar ønskene dine overføres fra tankene dine til eplet. Riv et stykke rødt eller rosa papir i små lapper og skriv kjærlighetsønskene dine på disse lappene med rød tusj eller rødt blekk, formuler kort og greit hva du ønsker, hvilke kvaliteter kjæresten din bør ha osv. Brett lappene langs den lange enden til du sitter igjen med en lang, 1 cm bred stripe, og brett dem igjen på midten, hvordan du gjør dette er ikke så nøye så lenge lappene passer til slutt. Skjær små snitt over hele eplet, med en tynn kniv, like mange snitt som lapper du har, og stikk lappene inn i snittene. Lappene kan gjerne stikke litt ut fra eplet, det spiller ingen rolle. Begrav så eplet i jorden, eller ha det på et lufttett glass fylt med eplesider.

Bjørketalisman: Kutt eller riv et lite stykke bjørkenever av et bjørketre. Prikk deg i fingeren med en sterilisert kniv eller nål, og skriv kjærlighetsønsket ditt i blod på neverflaten med fingeren. Rull neverbiten tett sammen, nesten som en pergamentrull og bind et rødt bånd om midten. Bær denne talismanen om halsen eller i lommen for å tiltrekke kjærlighet.

Kjærlighetstiltrekkende nelliktalisman: Kjøp en pakke hele nellikspikere og et rosa stearinlys. Kok opp vann i en kasserolle og stikk en del av stearinlyset i vannet lenge nok til at lyset mykner, da knekker du av en 3-4 cm lang bit, fjerner veken og former den til en kule i hendenes varme (Velg gjerne røde telys, fjern veken og aluminiumsformen og varm lyset i hendene til det blir mykt nok til å formes til en kule. Dette tar litt lenger tid, men er sikrere). Om du ønsker kan du også legge en annen kjærlighetstalisman inni stearinkulen. Hold kulen varm mens du lader nellikspikerene i hånden, hvisk til dem at de skal finne en kjæreste til deg og holde på ham. Stikk så én og én spiker inn i kulen, enten 6 (for kjærlighet) eller 12 (2x6). Til slutt kan du binde en rød tråd om kulen og henge den eller flere slike kuler i vinduet eller om halsen.

Magiarbeid og Ritualer
Helbred.
Kjærlighetsmagi.
Beskyttelse.
Energi.
Vekst og fruktbarhet (penger, planter, graviditeter).
Kommunikasjon med naturånder.
Døren til alvenes rike er åpen denne dagen, og skumringen er det beste tidspunktet.

Element & Kjønn
Ild / Maskulin.

Farger / Stearinlys
Blå = symboliserer himmelens sommerfarge.
Grønn = fruktbarhet og vekst.
Gul = solen.
Gull = solen.
Rød = solens energi og styrke.

Planter og Urter
Eik = maskulinitet, solen, livskraft.
Misteltein = maskulinitet, solen.
Appelsin = solsymbol.
Sitron = friskheten og fargen hører sommeren til, solsymbol.
Safran = solurt.
Kamille = ærer solen og solguddommer.
Lavendel = planten kastes på Midtsommerbålene og brennes som offer til gudene
Furu = Afrodite / Venus og Pans tre, udødelighet, liv, kontakt med naturen.
Roser = kjærlighetsurt, venusplante.
Ryllik = plukkes nå. Sommerblomster.

Røkelse og Oljer
Frankincense.
Sitron.
Myrra.
Furu.
Rose.
Lavendel.
Appelsin.
Mynte.

Steiner og Krystaller
Alle grønne steiner.
Smaragd.
Jade.
Tigerøye.
Lapis lazuli.
Diamanter.

Symbolske dyr og mytiske vesener
Rødstrupe / Dompapp = symboliserer det voksende år.
Gjerdesmutt = symb. det svinnende år.
Hjortedyr = symb.
Den hornede Guden.
Sommerfugl = transformasjon og alver, dødssymbol, for fra denne dagen av beveger solen seg i den retningen.
Hest = solsymbol, det er hester som trekker Apollos solvogn.
Kveg = står for Moder Jords nærende krefter som settes i gang nå.
Hjorter = soldyr, symbol på solguddommer, geviret har i norrøn tro blitt sett på som solstråler.
Dryader / nymfer / alver = er spesielt aktive nå.
Satyrer = naturvetter.
Drager = livskraft, ild, fruktbarhet.

Gudinner
Afrodite (gresk) / Venus (romersk)
Hestia (gresk) / Vesta (romersk)
Frøya (norrøn)
Moder Jord
Gudinner over kjærlighet, lidenskap og skjønnhet
Modergudinner
Gravide gudinner

Guder
Dionysos (gresk) / Bacchus (romersk)
Pan (gresk) / Faunus (romersk)¨
Balder (norrøn)
Sol- og lysguddommer
Faderguder
Guder på toppen av sin styrke.

Mat
Kylling = gule i fargen.
Fisk = fruktbarhetssymbol.
Østers = fruktbarhetssymbol.
Kjøtt av hjort, elg eller ku (biff, hamburgere) = årstidens symbolske dyr.
Grønnsaker og frukt (alt hva sommeren kan by på) = dette er hovedsesongen for all mat fra naturen.
Pasta (makaroni, spaghetti osv.) = fargen symboliserer solen og det er laget av hvete fra den fruktbare jorden.
Gul og oransje mat (appelsiner, sitroner, ananas, bananer, klementiner, gul og oransje paprika, papaya, epler, sharonfrukt, grapefrukt, vaniljekrem, saftis osv.) = fargene symboliserer solen.
Honning (honningkaker) = solen, sommerens sødme.
Fruktjuice og sider (appelsinjuice, eplenektar osv.)
Øl
Brød med smør
Muffins (med blåbær, jordbær og lignende).

Kilder
http://it-student.hivolda.no/prosjekt/h99/primstaven/index.htm
http://anitaslittlecorner.com/sommer/sommersolverv/sommersolverv.htm
http://www.baat.aller.no/baatweb/bm.nsf/0/abe5eb16a5bb2eecc1256c220046ca7bOpenDocument
http://valhalla.norden.org/info/projekter/oevrprojekt/jani.html
http://www.hf.uio.no/iks/ariadne/kulturhistorie/framesetemner.htmemner_fester/aarssyklus/sankthans.htm
http://www.geocities.com/Athens/Forum/7280/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

2 kommentarer:

  1. Tusen takk det var et fantastisk fint sammendrag og vitner om våre universelle spiritelle tradisjoner. Vi må frem og tilbake dit.

    SvarSlett

  2. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett