torsdag 23. juli 2009

Magiske Ord

Magiske Ord
Stemmen er menneskets medfødte instrument som kan brukes til å uttrykke alle våre følelser, enten ved hjelp av lyder eller ord, både bevisst og ubevisst. Vi mennesker har brukt lyd til underholdning, kunst, sosialiseringsprosesser og nytelse opp gjennom hele historien, og affirmasjoner og besvergelser i paganismen er en bevisst måte å bruke blandingen av lyder og ord til å forbedre tankegangen og hverdagen.

Affirmasjoner
Hva?
En affirmasjon er en setning, et mantra, motto eller rim som beskriver et positivt resultat du vil oppnå. Det er å si at dagen er god, selv om den kanskje ikke er det, men å gjenta det til man kan overbevise seg selv om at den er det og dermed blir dagen god. Enda en form for selvsuggering altså. Affirmasjoner brukes som oftest i helt hverdagslige situasjoner eller når man føler for det. Noen har faste affirmasjoner som de bruker på bestemte tidspunkter; f.eks. når de står opp om morgenen og før de legger seg og lignende. Det ligger mye psykologi bak dette, men det er enkelt å forstå hvordan det virker om du noensinne har for eksempel hatt en vanskelig prøve på skolen og gått i tre dager og bare sagt ”jeg klarer aldri dette, jeg stryker”. Ofte vil nettopp det skje, fordi du var innstilt på at du ikke kom til å klare det, og da kanskje ikke forberedte deg godt nok.

Hvorfor?
Affirmasjoner brukes daglig når du trenger oppmuntring, mot eller trøst. Å gjenta: ”Alt er bra” vil kunne lindre nervøsiteten og gi deg tro på deg selv. Dessverre har mange en tendens til å gjøre det motsatte, nemlig dømme alt nedenom og hjem på forhånd i håp om å unngå skuffelser, og dette blir en ond sirkel av negativitet. Du kan også bruke affirmasjoner som en del av ritualet ditt, i tiden før og etter selve ritualet.

Hvordan?
Uttal alltid affirmasjoner i nåtid: Si aldri: ”jeg kommer til å…”, men ”Jeg er…”. Den første hentyder til fremtiden og gir underbevisstheten din beskjed om at du ikke trenger noe nå, men seinere. Er du ikke i stand til å uttale deg så bestemt kan du prøve: ”Jeg blir mer og mer…for hver dag som går”.

Bruk aldri negative ord i en affirmasjon: Dette gir underbevisstheten din assosiasjoner til negative følelser. Ved å si ”Jeg er fri fra alle sykdommer” bruker du ordet ”sykdom” som er negativt ladet og kanskje frembringer bestemte bilder i tankene, for eksempel av personer som ER syke. Ved å heller si ”Jeg er fullstendig frisk” får du kun positive assosiasjoner. Vær sikker på at du er 100% fornøyd med affirmasjonen din, om ikke assosierer du kanskje noe i den med noe negativt og dermed er du tilbake til punkt null.

Sist, men ikke minst må du være sikker på at du MENER det du sier og ikke tenker inni deg at det aldri kommer til å skje. Det naturligste ville være å si frem affirmasjonene på morsmålet ditt, men mange føler at det er mer naturlig å bruke engelsk. Jeg har sett flere paganister kritisere dette på det sterkeste, men hvem er de til å si hva som fungerer best for alle andre? Bruk heller det språket du føler du kan leve deg mest inn i, det som er riktig for deg.

Besvergelser
Hva?
En besvergelse er ganske lik en affirmasjon, men uttales som oftest med rim og rytme eller i form av en enkel sang og brukes når man utfører magiske handlinger. Betydningen sees i ordet: sverge. Du sverger på at det du sier skal skje. Besvergelser er det mange av i gamle svartebøker og magiske oppskrifter, til og med i litteraturen, om det så bare er oppdiktet (i Shakespears ”Macbeth” for eksempel).

Hvorfor og når?
Å gjenta en besvergelse du selv har laget hjelper deg å fokusere på det forestående magiske arbeidet, og lik affirmasjoner leder det tankene til å tro at det du sier, det skal skje. Noen føler også at å gjenta ordene høyt blir omgivelsene, enten det er guddommer, ånder, elementene, månen eller naturen i seg selv, oppmerksomme på hva som skal skje. Det er viktig å tro på ordets makt. Si besvergelsen messende fram når du tenner lysene og røkelsen under riter, når du renser redskaper eller objekter, lader krystaller og talismaner eller lager brygg av et slag.

Hvordan?
Lag besvergelsen så kort og sammenfattet som mulig. Slik blir den lettere å huske når du skal gjøre andre ting i tillegg. Den greieste regelen er å begrense den til fire linjer. Bruk også rim og rytme, det gjør det også lettere å huske besvergelsen. Når du skaper en besvergelse bør du bruke vakre ord som vekker følelser i deg og som hjelper å minne deg på det du jobber for. Det er like viktig her å mene det du sier og lyde sikker. Om du vil kan du også slenge på en ekstra linje som understreker den sikkerheten: ”Slik jeg vil det, så skal det bli, og slik er det". Det er viktig å ikke tenke på ordene du skal si, men hva du vil skal skje. Om du lærer besvergelsen din utenat til den går automatisk kan du i stedet konsentrere deg om visualiseringen mens du lytter til den rytmiske messingen.

Eksempel: "Dans om kjelen, rundt i ring! Hell så i de farlige ting! Padde, under jordkold sten dager og netter tretti og en sov du av giftig spy dig stinn, du skal først i suppen inn! Fordoble spill og strev fordoble! Brenn, ild og kjel, boble!" (Fra Shakespears "Macbeth" - Aschehoug, norsk oversetning 1942)

Messing / Galdresang
Messing er en videreførsel av besvergelsene. Der besvergelsene helst fremføres med rytme, vil messingen være akkompagnert av musikk, eller være i form av en enkel sang. Ordene kan gjerne rime, for det skal tross alt være enkelt å huske. Bruk messing når du skal påkalle elementene eller når du vever energi for å hjelpe på energistrømningene.

Alternativ
Om du er en fri sjel som føler deg litt skrullet der du sitter og piper ut rim til deg selv i mørket, er det ingenting i veien for å bare bruke vanlige setninger og ord. Snakk slik du vanligvis gjør, som om det var en annen person tilstede, eller gjenta besvergelsene i hodet ditt. Er du teknofrik kan du alltids spille dem inn på dataen og spille en CD i bakgrunnen.

1 kommentar:

  1. Går det f.eks. an å si "jeg kan risse i stein med fingeren"?

    SvarSlett