tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Allehelgensaften

Vaniljepærer

4 porsjoner
4 faste pærer
5 ss sukker
2 ss sitronsaft
1 pose vaniljesaus til laging
2-3 ss mandelspon
8-10 ss bærsaus (jordbær)
Bær til pynt

Vask og del pærene. Fjern kjernene og legg pærene i en ildfast form. Bland halvparten av sukkeret med sitronsaften og fordel det over pærene. Lag vaniljesausen som det står på pakken og fordel den over pærene, strø på mandelspon. Sett formen i ovnen ved 200 grader i 5-7 minutter. Hell så over kald bærsaus og mandelspon.

Pepperkaker

150 g meieriesmør
1 dl sirup
2 dl sukker
1 dl kremfløte
½ ts nellik
½ ts ingefær
½ ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
Ca. 450 g hvetemel

Bland smør, sirup og sukker i en kjele. Varm opp til sukkeret er helt smeltet. Ta kjelen av platen og la blandingen avkjøles noe. Rør i fløte og sikt i krydder, bakepulver og det meste av melet. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen stå kaldt til neste dag.Elt deigen i litt mel på bordet og kjevl den om lag 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurer og steik dem gyllenbrune ved 175 grader i ca 10 minutt. Avkjøl kakene på rist.

Åndekaker
Dette er samme oppskrift som på kakemenn, ettersom de er så allsidige og nøytrale, men likevel kjempegode. Bruk menneskefigurer, dersom du ikke har halloweenkakeformer, og se om du klarer å la være å leke med det ferdige resultatet.

4,5 dl helmelk
300 g smeltet margarin eller smør
3 ts hjortetakksalt
7 dl sukker
Ca 2,1 liter hvetemel

Smelt smøret, ha melk, hjortesalt og sukker i en bolle. Rør sammen, tilsett smøret og rør godt. Ha til slutt i melet og rør til deigen slipper bollen. Kjevl ut deigen og stikk ut figurer, på samme måte som med pepperkaker. Bruk pepperkakeformene formet som mennesker (de gamle, damefigurene i skjørt er best). For å få dem til å ligne flygende ånder kan du dra litt i formen og presse den sammen til den ligner et spøkelse. Du kan også stikke ut runde kaker. Legg kakene på steikeplater med bakepapir og stek ved 240 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist. Dekorer evt. kakene med melisglasur blandet med konditorfarge eller kakefarge (oransje om du vil lage gresskar).

Allehelgensaftengløgg / Wassail
Dette er en tradisjonell engelsk jule- og nyttårsdrikk fra 1400-tallet som stammer fra wassailing, som i dag er kjent som christmas caroling. Ordet i seg selv er gammelengelsk og stammer fra "waes hael", som betyr "be well". Etter saxisk tradisjon ville husets herre på starten av et nytt år rope ut "waes hael", og gjestene ville rope tilbake "drinc hael", som betyr "drink and be healthy". I seinere tid ble vokste tradisjonen seg til at folk tok til å vandre fra dør til dør med en skål varmt, krydret øl og gode ønsker. Innholdet i tradisjonell wassail kunne være alt fra øl, sukker, krydder, egg og fløte, og ble servert med ristet loff med krem. Jeg kan ikke helt se meg selv gå så langt, men denne moderne oppskriften er yummy og så sterkt krydret at du kjenner det i alle ugudelige deler av kroppen. Funker like bra til Allehelgensaften som til Vintersolverv.

8 kopper eplejuice eller – nektar
¼ kopp sukker eller honning
(1 kopp eplebrandy)
1 appelsin
1 kanelstang
½ - 1 cm lang bit av ingefærrot
1 ts hel allehånde

Vask og skrell appelsinen, skjær halve skallet i tykke strimler og kutt appelsinbåtene i mindre biter. Knus kanelstangen i en morter og kutt ingefæren i små biter. Bland alle væskene i en kjele, tilsett appelsinbåtene og - skallet, krydderet og sukkeret. Dekk til med lokk og kok opp på svak varme. La det småsurre i opptil 5 timer, eller ved høy varme i alt fra 30 minutter til 3 timer ettersom hvor sterk du vil ha gløggen. Sil drikken og server den så varm som mulig i kopper. Synes du den blir for sterk kan du redusere ingefæren og appelsinskallet.

Enkel Varm sjokolade

2 store kopper
5dl helmelk
1- 2 plater lys eller mørk kokesjokolade
Sukker om ønskelig

Smelt kokesjokoladen langsomt på svak varme i en tykkbunnet kjele, hell så melken over, litt etter litt. Tilsett sukker om du ønsker drikken litt søtere, og kok opp. Ta kjelen av platen og hell drikken i to store kopper. Om du ønsker kan du ha litt pisket krem på toppen. Server straks.

Skikkelig hjemmelaget Varm Kakao

5 dl helmelk
3-5 ss kakao (alt ettersom hvor sterk du liker den)
Sukker etter ønske
1 egg

Ha alle ingrediensene i melken og rør godt under oppvarming. Rett før det koker tar du kjelen av platen og lar den kjølne ned til romtemperatur. Ha i egget og visp godt under nok en oppvarming, og du får en ekstra tykk kakao. Det kan være lurt å sile kakaoen, da egget har en tendens til å etterlate klumper. Server straks med eller uten pisket krem.

Seigmenn

1 dl vann (+ vann til gelatinen)
500 g sukker
15 plater gelatin
Saft fra 1 sitron
Saft fra 1 appelsin
Rød og grønn konditorfarge

Legg gelatinen i kaldt vann i ca. 10 minutter (les på pakken). Kok sammen vann og sukker og la det koke 5 minutter. Klem vannet av gelatinen og ha den i sukkerlaken. Rør inn saften fra sitronen og appelsinen, del væsken i to skåler og tilsett fargene. Hell over i form eller fat med kanter / brett i ca. ½ - 1 cm tykt lag. Sett dette kjølig over natten. Dypp så formen i varmt vann og hvelv ut geléen på sukkerdrysset bakepapir. Stikk ut forskjellige figurer med former, eller skjær i firkanter og rull figurene i sukker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar