tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Vårjevndøgn

Omelett
Rett og slett! Ok... Jeg skal holde meg for god til å komme med vittigheter fra 7. klassetrinn og heimkunnskapstimene og heller komme til poenget. Omeletter er laget av egg. Egg bra.

2 egg
2 eggeplommer
3 ss vann (evt melk)
1/4 ts salt
Litt pepper
1 ss smør

Bland egg, eggeplommer, vann og krydder i en bolle. Piskes godt sammen. Smelt smøret i en ren stekepanne og hell i eggemassen. La stå ett øyeblikk og øk varmen litt. Begynn å skrape fra siden inn mot midten med en flat sleiv, ikke bruk metall. Hold på til omeletten er begynt å sette seg. Dvs den er rimelig fast på oversiden. Brett den inn mot midten eller rull den i sammen. Slås over på tallerken og serveres straks.Du kan også tilsette diverse hakkede grønnsaker, som løk, paprika, purre, tomat, spinat eller baconbiter, kyllingbiter, ost, pasta, reker osv. Dette hakkes opp og has i røren før omeletten steikes, eller strøs over etterpå før servering.

Sprø rundstykker
Jeg tror rundstykker er en av de få tingene på denne jord som blir verdsatt for å være sprø.

20 stk.
5 dl kaldt vann
25 g gjær
2 ts salt
1,3 liter hvetemel

Lag deigen som du ville med vanlig gjærbakst, dekk bakebollen med plastfolie og la den heve 4-5 timer ved romtemperatur. Kna deigen, del den i 15-20 like store stykker som du ruller til runde boller. Etterhev rundstykkene i minst 30 minutter før du pensler dem lett med vann eller med eggeplomme blandet med vann. Stek dem midt i ovnen i 10-12 minutter ved 250-275 grader. Avkjøles på rist og spises med en gang eller fryses ned.

Sjokoladeegg

Prikk hull i begge ender på egget, stort nok til at du kan blåse ut innholdet. Etter du har fått ut alt, skyller du skallet godt, pass på å få bort alle rester av egget på innsiden og sett skallene til tørking i en tom eggekartong til neste dag. Da smelter du kokesjokolade eller melkesjokolade (du kan også prøve med hvit sjokolade) i vannbad og har det over i eggene. La sjokoladen stivne i romtemperatur, ikke sett eggene i kjøleskapet, da vil det komme kondens (vanndråper) på sjokoladen når du tar den ut igjen. Når sjokoladen har stivnet kan du male eggene og servere dem. Mottakerne kan da skrelle egget selv og spise sjokoladen.

Påskemarsipan

1 eggehvite
1/2 kg skoldede mandler
3-4 dl melis
Gul konditorfarge

Ha eggehvite i en hurtigmikser, kjør den raskt og tilsett skoldede mandler. Fyll på melis til massen begynner å olje seg. Kna inn konditorfargen og form marsipanen slik du vil. Dypp den gjerne i smeltet sjokolade.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar