tirsdag 28. juli 2009

Allehelgensaften / Halloween / Samhain / De Dødes Natt

Dato: 31. oktober og 1 november.

Beskrivelse
Allehelgensaften er mange paganisters nyttårsaften, og jeg tør påstå det nok er manges favorittsabbat, kanskje din også om du går rundt med en liten Nemi inni deg ;-). Først og fremst symboliserer denne dystre natten at solen dør og etterlater jorden øde og i dvale, for å gjenoppstå ved Vintersolverv. For oss mennesker er dette en tid for å innse at vi også skal dø en gang, og at det er en naturlig del av en større syklus i naturen. På denne kvelden sies det at slørene mellom de levendes og dødes verdener tynnest, og dermed blir det lettere å kommunisere med de som har gått bort. Man ærer de døde, og setter ut matofre til dem.

For en paganist er denne dagen en spesielt magisk dag, hvor mange feirer den komplette årshjulsirkelen og minnes de 13 månesyklusene som har vært. Allehelgensnatten er også dagen da mange paganister minnes de som døde på bålet for den respekten og kunnskapen man har i dag.

Historisk betydning
Opprinnelig var dette en keltisk nyttårsfest som ble dyrket på de britiske øyer. Man feiret døde sjeler og tente bål for å beskytte seg mot onde ånder. Det var mange forestillinger om overnaturlige hendelser knyttet til denne natten. I angloamerikanske land ble festen kalt Halloween, og den fikk etter hvert form av barneopptog. I dagens Halloween-feiring kler barna seg ut og går på dørene for å få godteri, man skjærer til gresskar og plasserer lys i, og voksne inviterer til kostymeselskap osv. I de siste årene har skikken blitt populær også i Norge, men feires av den gemene hop som regel helgen etter den riktige datoen. Nordmannen må jo kunne styrtdrikke når han først er i gang, vettu ;)

Keltisk: Ordet Samhain er gammelt keltisk og betyr ”slutten på sommeren”, og ble i hedensk tid feiret for å ære overgangen til døden. Denne natten døde sommeren, og vinteren ble født. Dette var de dødes kveld, og man hedret dem som hadde gått bort i løpet av året. Samhain var også kjent som ”De Dødes Festival”. Menneskene takket sine kjære avdøde som de trodde fortsatt hjalp dem fra åndeverdenen.

Man trodde at alle åkre måtte være høstet før denne dagen, ellers ville slemme ånder gå rundt og ødelegge de uhøstede åkrene om natten, og gjøre dem ubrukelig for mennesker. Dette var kjent som ”den siste innhøstning”, etter dette var marken som død. Bål ble tent for å markere slutten på sommeren, og for å lyse vei for de døde på deres vei til de høyere riker. For å vise respekt overfor de døde bygget man altere og stablet hauger av epler på dem, som takkoffer. Epler ble ansett som udødelighetens frukt, og ble ofte gravd ned på denne natten slik at de sjelene som vendte tilbake til de dødeliges verden om våren skulle ha nok mat i de kalde vintermånedene. Derfor er Allehelgensaften kjent som eplefestivalen.

Skikken med jack-O´ lanterner stammer fra en fortelling om en mann ved navn Jack som lurte Djevelen tre ganger. Første gang lovet han å selge sin sjel for et glass whiskey til. Djevelen gikk med på det og gjorde seg om til en mynt som Jack kunne betale med, men i stedet la Jack mynten ned i pungen sin der han hadde et sølvkors, og da kunne ikke Djevelen transformere seg tilbake til normal form. Jack lovet da at om han fikk leve i ett år til, så skulle Djevelen få sjelen hans. Djevelen gikk med på dette, og ventet et år. Men da tiden var omme lurte Jack Djevelen igjen, og Djevelen ble hengende mellom himmel og jord, ute av stand til å komme seg noe sted. Han fikk da Djevelen til å sverge at han ikke skulle havne i Helvete om han slapp ham løs. Djevelen lovet dette, og holdt løftet sitt. Da Jack døde fikk han ikke komme til himmelen etter et noe syndig liv, men til Helvete for han da heller ikke. Dermed ble han vandrende rundt, på leting etter et sted å være, bærende på en uthult kålrot med et lys i som lykt. På den tiden denne fortellingen oppsto var kålrot en vanlig grønnsak, men i Amerika var den det ikke, så den ble byttet ut med gresskar som i dag er selve symbolet på Samhain.

Tradisjonen med å hule ut gresskar / epler / kålrot og skjære skremmende ansikter inn i dem, stammer fra troen på at Allehelgensaften er den kvelden da sløret mellom den synlige og den usynlige verden er på sitt tynneste. De dødes sjeler kunne vandre fritt, og lyktene som ble satt ut skulle skremme bort uønskede ånder med sine grufulle ansikter. Tradisjonen med ”Trick or Treat” i Amerika, stammer fra matofrene man satte ut til de døde sjelene som passerte denne natten.

Norge: I hedensk tid feiret man Vetrnaetr 31 oktober, en slags markering på starten av vinteren. Denne dagen var også en gammel kirkefest til minne om alle helgener og alle salige i himmelen, derav navnet Allehelgensaften. I det niende århundre ble den lagt til 1. november av pave Gregorius IV. Her i landet ble dagen sløyfet som helligdag ved festdagsreduksjonen i 1770, men folk holdt dagen som halvt helligdag helt opp mot vår tid. I Sør-Norge ventet de nå helgemessflommen med regn og sludd. Dette var en viktig merkedag for været, og innholdet i forutsigingen varierte fra sted til sted.

Man sa at helgemessnatta var man sanndrømt. Man måtte gå til et rom som man ikke hadde sovet i før. Så måtte man ta en sopelime som ikke hadde vært i bruk,og som var blitt laget av en som ikke snakket under arbeidet med den. Limen måtte være laget før Jonsok. Man måtte ha med litt ost, kålrot, og en bismer (en ulikearmet vekt), og når man hadde med disse tingene var det bare å legge seg og prøve å huske det man hadde drømt. Man kunne også legge en kjøttbog, en sopelime og ei kålrot under hodet når man la seg. (Om man fikk sove da, blir det ikke sagt noe om.)På denne dagen ble skipsfarten stanset, og vinterforsyningene måtte helst være i hus.

Hva feires på Allehelgensaften?
- At solen dør, men vil gjenoppstå igjen (død og gjenfødelse).
- Man feirer det paganistiske nyttåret, det fullendte årshjulet.
- Man feirer den siste innhøstningen for året, mange samles for å feire den sammen med venner og familie.
- Man feirer de døde, ærer de døde, kommuniserer med ens kjære som har gått bort og inviterer dem til å ta del i ens feiringer.
- Dette er natten da slørene mellom de levendes og de dødes verdener er som tynnest, og kontakt med de døde er lettest å oppnå nå.
- Man feirer at døden er etterfulgt av gjenfødelse, og at solen, som nå dør, vil gjenfødes ved Vintersolverv.
- Det er tiden for å bli kvitt det som er galt i ens liv, og trekke til seg en fremtid med balanse, harmoni, glede og god helse.
- Man lærer at livet leder til døden, og døden leder til nytt liv. Ingenting dør, det forandrer bare form og gjenfødes.

Hva skjer i Naturen?
- Den siste innhøstningen.
- Jorden begynner dens vinterdvale, og er innhyllet i tegn på død.
- Vinteren begynner.
- Denne dagen tilhører verken det gamle etter nye året. Det gamle dør og det nye er ennå ufødt. Man står på terskelen til verdens gjenskapelse.
- Mørket dominerer.

Aktiviteter / Folklore
- Samle og tørke de siste urtene for året.
- Rydde i ditt magiske skap og ditt hjem for å klargjøre det for vinteren.
- Ære ens familiemedlemmer, venner, bekjente og husdyr som har gått bort ved å sette opp et minne-alter med bilder og gjenstander fra dem og kanskje dikt og personlige brev til dem.
- Lag lanterner og lykter av epler, kålrot, gresskar eller silkepapir.
- Driv med slektsforskning. Samle historier fra de eldre i familien. Let gjennom gamle bilder, les gamle dagbøker osv.
- Fortell historier og eventyr. Lær gamle fortellinger og sagn, og del dem med venner og familie. Lag gjerne nye skumle historier og fortellinger selv.
- Ved middagsbordet kan man dekke på et ekstra fat, og invitere inn en av ens nærme avdøde til å spise med en. Ikke glem å legge mat på fatet. Fortell dem hva som har hendt i livet ditt siden de døde. Dette kan også gjøres under ritualet.
- Sett ut matofringer til passerende ånder som kan være sultne på sin lange reise til reinkarnasjonen. Passende matoffer er epler, brød, frukter. Du kan også grave ned epler i hagen.
- Sett ut honning og melk til de døde.
- Kle deg i forskjellige kostymer for å representere personer i dine tidligere liv.
- Lag masker eller kostymer som representerer menneskets forskjellige aspekter. Bær dem under ritualet eller pynt alteret med dem.
- Bær fletter, flett håret. Alt som er flettet bringer hell og bringer ting nærmere hverandre.
- Les eller spill ut historien om Demeter og Persefone.
- Lag din egen sopelime.
- Finn / lag din egen magiske stav.
- Lag dine egne stearinlys.
- Lag nyttårsforsetter.
- Sett ut lykter (seinhøstværet i Norge kan være temmelig vind- og regnfylt, så sett heller lyktene eller telys i vinduene om det er orkantendenser ute, her på Vestlandet har det nå vært ville tendenser hver Allehelgensaften de siste årene, men til gjengjeld blir det desto mer koselig å sitte inne og høre stormkastene utenfor).
- Drikk varm sider krydret med kanel og hvite kjeks eller kakemenn for å ære de døde. Det sies at jo mer du spiser, desto flere velsignelser får du fra sjelene.
- Hold en Allehelgensfest og inviter alle vennene / familiemedlemmene dine, be dem kle seg ut. Eller hold en nyttårsfest. Da kan du arrangere forskjellige aktiviteter, som for eksempel å dykke etter epler i en balje.
- Fyr opp i peisen eller tenn bål.
- Kle deg i klær du har gått i året før, og gjør det til et rituale å skifte til nye klær / eller ret og slett brenne de gamle klærne for å symbolisere forandring, eller kle deg bare løst for å være åpen for nye forandringer.
- Ofre noe materielt som har betydd mye for deg i året som gikk, men som du skjønner ikke er i sammenheng med den nye personen du holder på å bli. Du kan så enten knuse, brenne, rive, grave det ned og ofre det til jordens døde legeme, eller gi det bort (helst tikke til noen du kjenner, i tilfelle du skulle se det igjen). Dette bør være vanskelig, ellers blir det ikke et offer. - Sørg for å få nok søvn. Det er nå naturlig for kroppen å roe seg ned når mørket tar over. Dagens jobb og skole tvinger oss til å trosse dette, noe som kan føre til tretthet og depresjon, men sørg for å få nok søvn og ro, så burde det gå bra.

Dekorasjoner og symbolske ting
- Svarte eller oransje duker, servietter, lys osv.
- Lanterner og lykter : uthulte gresskar, meloner, epler eller appelsiner som gis et skremmende ansikt og settes lys i. Disse lampene er ment å skremme bort onde ånder, ettersom det kun er ens nærmeste døde man vil invitere.
- Heng opp lamper og lykter både ute og inne. Tenn lys i alle vinduer.
- Masker : det lages masker som males for å symbolisere ens mørkere personlighet eller naturens forskjellige aspekter. Disse henges opp eller bæres under ritualet.
- Heksegryten, sopelimen, bål, magiske speil, spådomsspeil.
- Bilder og gjenstander av de døde, gjerne på et minne-alter.
- Høstblomster i lenker, rognebærbunter.
- Falne høstblader (gjerne dyppet i parafin for å unngå at de brekker).
- Gresskar og epler, og andre frukter som høstes på denne tiden, lag store hauger av dem.
- Svarte katter, flaggermus, kråker / ravner.
- Hekser.
- Skjeletter.
- Spøkelser.
- Fugleskremsler.
- Stråbunter og korn.
- Bein.
- Minkende måne.
- Hodeskaller.
- Alt som har med døden å gjøre.

Magiarbeid og Ritualer
- Å balansere ens kropp, sjel og ånd, for å bli kvitt eventuelle svakheter, avhengigheter eller ting som kan holde en tilbake i det nye året. Skriv da for eksempel svakhetene, negative trekk ved deg selv, eller hendelser du vil ha ut av livet ditt ned på et stykke papir og kast det inn i flammene i gryten eller et bål / peisen.
- Riter for harmoni, balanse, glede, hell og lykke og god helse i det nye året.
- Riter for å starte på nytt, eller bli kvitt et negativt aspekt ved livet ens.
- Åndekontakt med Ouija-brett eller lignende burde være lettere denne natten.
- Spådomsarbeide. Spå om fremtiden, det nye året. Spå ved ild, røyk eller spådomsspeil.
- Spå i kjærlighet.
- Finne ut om tidligere liv.
- Forvisning.
- Lysmagi.
- Astralprojeksjon.
- Speilformler (refleksjon).
- Kaste beskyttelsesfomler.
- Inspirasjon.
- Visdom og kunnskap.
- Liv, død og gjenfødelse.

Element & Kjønn
Vann / Maskulin.

Farger / Stearinlys
Svart = død, forvisning, frigjørelse.
Oransje = slik lyst gult symboliserer den våknende og unge solen og middels gult solen på toppen av sin styrke, symboliserer oransje den aldrende og døende solen. Dette er solnedgangens farge.
Rød = epler, liv og blod.
Brun = høstens farge, jordens grøde.
Gyllengul = se oransje.

Planter og Urter
Epler og epletrær = symbol på solens udødelighet, ofring til de døde.
Gresskar = fruktbarhet og innhøstning etter som dette er den siste innhøstningsfesten.
Kålrot = avlingsbevis.
Granateple = underverdenen, Persefone, Hades, Hel, Hekate.
Barlind = symbol på død og gjenfødelse, hellig for guddommer for død og gjenfødelse og dermed udødelighet. Treet eller bladene ble lagt på graver som en påminner for de dødes sjeler at døden bare var en pause i livet før gjenfødelsenKorn = dette er den siste innhøstningsfeiringen av jordens grøde.
Burot = magi, spådom.
Salvie = udødelighet.
Eikeblader = symboliserer udødelighet og holdbarhet, viet Tor og Hekate.
Kanel = brukes i maten som en påminnelse om solen som symbolsk dør denne natten.
Kryddernellik = se kanel.
Ingefær = se kanel.
Hvitløk = viet Hekate, holder borte onde ånder.
Hasselnøtter = spådom.
Rosmarin = for å minnes forfedre.

Røkelse og Oljer
Eple.
Mynte.
Muskatnøtt.
Salvie.
Furu.
Sandeltre.
Burot.
Myrra.
Patchouli.

Steiner og Krystaller
Sorte steiner
Jett = død, sorg.
Onyx.
Obsidian.
Karneol.

Redskaper
Sopelimen, gryten, tarot, obsidiankule, pendel, runder, Ouija-brett, skål med svart blekk eller vann / magisk speil.

Symbolske dyr og mytiske vesener
Svarte katter = natten, trolldomskraft, Hekate, månen, overnaturlige krefter, Loke.
Flaggermus = natten, høy alder og naturlig død, underverdenen.
Hund = død og underverdenen.
Ugle = nattens dyr, evne til å se i natten, død, en guide gjennom underverdenen, volveaspektet, alt dette symboliserer solens død (gudinnens volvefase).
Medusa.
Gorgonene.
Harpyene.
Nisser.
Skytsengler.
Basilisk = symbol på døden.
Føniks = symbol på udødelighet, død, gjenfødelse / gjenoppstandelse.

Gudinner
Hekate (gresk)
Persefone (gresk)
Medusa (gresk)
Kirke (gresk)
Demeter (gresk) / Ceres (romersk)
Hel (norrøn)
Volver
Gudinner over døden og underverdenen.

Guder
Hades (gresk) / Pluton (romersk)
Merkur (romersk)
Odin (norrøn)
Loke (norrøn)
Dis (romersk)
De mørke dødsgudene.

Mat
Lamme- eller svinekjøtt = sesongens kjøtt.
Rotgrønnsaker (poteter, kålrot, løk, mais, gulerøtter osv.) = dette er den siste innhøstningsfesten, og det er fremdeles jordens grøde som gjelder i matveien.
Stuing og gryter = den beste måten å kombinere alt som høstes inn.
Frukt (epler, gresskar, pærer, granatepler).
Fruktkompotter.
Småkaker (kakemenn, ingefærkaker, pepperkaker, alle i form av passende figurer som nå fås kjøpt i de fleste butikker rundt denne tiden).
Kaker og paier (eplekake, gresskarpai, bærpai.
Gløgg.
Sider, vin, øl.
Kakao.
Popkorn og nøtter.
Godterier.

Kilder
http://it-student.hivolda.no/prosjekt/h99/primstaven/index.htm
http://www.caplex.net
Mike Nichols - http://www.geocities.com/Athens/Forum/7280/

1 kommentar:

  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett