søndag 26. juli 2009

Norrøn Mytologi M - S

Magne
(Magni). Ås. Sønn av Tor og Jernsaksa, bror til Mode. Utrolig sterk, den eneste som er sterkere enn sin far Tor. Etter Tors duell med Hrungner reddet Magne Tor, bare tre dager gammel, ved å fjerne Hrungners fot fra farens hals, og ble belønnet med Gullfakse. Magn og broren Mode vil overleve Ragnarok, og Mange vil ta med seg Mjøner til Idavollen.

Mare
Et vesen som angriper, plager og kveler sovende mennesker og viser seg i dyreskikkelse som hund eller katt. Hun rir på sovende mennesker, og av dette kommer ordet mareritt.

Megingjord
(Megingardir). Tors magiske belte som dobler hans allerede utrolige styrke.

Menja
Jotunkvinne og trellkvinne som ble kjøpt i Sverige av Kong Frode. Hun og søsteren Senja drar kvernen som maler gull.

Midgard
(Mi(edd)gar(edd)r). En av de ni verdener. Menneskenes hjem, Jorden. Bygget av Æsene av Ymes øyenbryn for vern mot jotnene. Åsgård ligger her. Helligdommer som finnes her er Bifrost, Yggdrasil, Mimes brønn og Urds brønn.

Midgardsormen / Jormungand
Avkom av Loke og Angerboda. Et sjømonster. Ble kastet på sjøen av Odin og var dømt til å omsirkle jorden, med halen i munnen. Tor fisket den engang opp ved hjelp av et oksehode. Dreper og blir drept av Tor ved Ragnarok.

Mime / Mimir
Ås. Den viseste av Æsene. Mime ble sendt av Æsene til Vanene med Hønir etter krigen mellom Æsene og Vanene. Vanene ble sint på Hønir, men turde ikke drepe ham. I stedet drepte de Mime og sendte hans hode til Odin. Odin smurte hodet inn med en urteblanding slik at det ikke ville råtne, og la kraftige trylleformler på det (galdrer). Kreftene Odin rørte opp var så sterke at det brakte hodet til live igjen, og det kunne til og med snakke. Fra da av rådet Odin seg med hodet og fikk vite mange okkulte hemmeligheter fra det.

Mime / Mimir
En jotunkjempe. Han er gud for kunnskap og visdom. Han holdt til ved Yggdrasil, under hvis røtter det rant frem en brønn av visdom, Mimes brønn, og av denne brønnen drakk han daglig og var vokter for. Han kjenner all fortid og fremtid. Det var til Mime at Odin ofret sitt høyre øye for å få drikke av hans brønn. Mime står i vannet og holder oppe kjolen Fjellene, og det er mulig at han har blitt del av fjellene selv.

Mimes Brønn
Visdomsbrønnen som ligger i Jotunheimen. Alle som drikker av den blir vis. Den voktes over av Mime. Det var her Odin ofret sitt høyre øye for å få drikke av brønnen og bli vis.

Miming
Skogtroll som eide en armring som ga bæreren økt rikdom og et sverd som kunne skade Balder. Mindre skogsgud.

Mjølner / Mjølnir
(Mjöllnir). Tors magiske hammer. Laget av Brokk og Sindre. Den er et symbol på Tors styrke og tordenen han personifiserte. Gudene anså Mjølner for å være deres største skatt fordi den alene kunne forsvare Åsgård mot kjempene. Når Tor kastet hammeren traff den alltid sitt mål og returnerte så til hans hånd. Mjølner var ikke bare et våpen, men også et symbol på fruktbarhet. Under bryllupsseremonier ble den alltid plassert i brudens fang. En gang ble hammeren stjålet av jotunkongen Trym.

Mode
Sønn av Tor og Jernsaksa, bror til Magne og Trud. Han og hans bror vil overleve Ragnarok. Mode er gud for kampvrede, og ble tilbedt av berserkene.

Moder / Mor
Stammor for jarleætten. Fikk Karl med Rig (Heimdall). Gift med Fader / Far.

Modgunn
(Mó(edd)gu(edd)r). Jente som passer Gjallarbro, broen til Hel.

Mokkurkalve
Jotun hos Hrungner som ble så redd Tor at han tisset på seg.

Mundilfare
(Mundilfari). Jotun, gift med Glaur. Barna deres var så vakre at de kalte dem Måne (Mani) og Sol. Gudene ble rasende over deres bråmodighet, og tok begge barna fra dem og satte dem på himmelen.

Munin og Hugin
Odins to ravner (se Hugin og Munin).

Muspel
Person i undergangsmyten.

Muspelheim
(Múspellsheimr). En av de ni verdener. Et lysende, flammende himmelområde før skapelsen. Ligger mot sør. Ildkjempenes hjem. Hjem til ildtussene, muspelfolket eller muspelsønnene. Grensen til dette landet er voktet av Surt. Surt venter på Ragnarok, da skal han sette fyr på verden.

Myser
Sjøkonge som drepte kong Frode.

Mørkrider / Kveldrider
(Myrkri(edd)ur). Betegnelse på kvinnelige jotuner som man tenkte seg red om natten.

Måne / Mani
(Mani). Sønn av Mundilfare og bror til Sol. Han var strålende vakker. Gudene satte ham på himmelen og lot ham styre vognen til den riktige månen, som gudene hadde skapt av gnistene fra Muspellheim. Han kjører vognen som bærer månen over himmelen, og styrer mellom ny og nemåne. Personifiserer månen. Måne fikk en gang øye på to barn; Hjuke og Bil, som var sendt av sin far, Vidfinn, for å hente vann i brønnen Byrgir, i noen tønner. Han tok dem da med seg til månen, der de i dag sees med sine tønner og stang på månens overflate som måneflekker.

Månegarm
En kjempeulv som bor i Jernskogen og lever av kjøtt og blod fra mennesker som holder på å dø. Han forfølger og sluker månen (måneformørkelse). Da skvetter han blod så solen svartner. Mulig identisk med Hate,

Nagelfar
(Naglfar). Skip som skal brukes til å frakte kjempene når de skal angripe Åsgård under Ragnarok, med Loke som rormann og Hrym som styrmann. Bygget av døde menns negler. Størrelsen på skipet vil avhenge av hvor mange menn som blir begravet med uklipte negler. Det ble trodd at Ragnarok kunne utsettes ved å se til at døde menns negler ble klippet før de ble begravet, og da forsinke byggingen av Naglfar. Under Ragnarok vil floden frigjøre skipet, jotnene vil gå om bord og seile mot kampmarken Vigrid.

Naglfare
En jotunkjempe. Natts første ektemann. Deres sønn er Aud.

Nanna
En av Æsene. Datter av Nep. Balders hustru, mor til Forseti. Nanna var av menneskeslekt, og svarte nei da Balder fridde fordi vanlige dødelige ikke burde gifte seg med guder. Balder dro da inn i Gevars land med hær for å fri til henne. Hun døde av sorg da Balder ble drept, og ble brent sammen med ham på hans skip. Månegudinne. Jordgudinne. Modergudinne, gudinne for fruktbarhet.

Narve
(Norvi). En jotunkjempe. Far til Natt. Han var en av de første kjempene i Jotunheimen.

Narve
(Narfi). Sønn av Loke og Sigyn, bror til Vali.

Nastranden
Likstranden, ligger på et soltomt sted.

Natt
(Nótt). Datter av Narve. Hun er nattens personifisering, svarthåret og mørkhudet. Gudinne for glede og lykke. Hun giftet seg tre ganger, først med Naglfare og fikk en sønn, Aud. Deretter med Annar, og fikk en datter, Jord. Og så til slutt med Delling, og fikk en sønn, Dag. Gudene ga Natt og sønnen Dag hver sin vogn som de kunne kjøre i over himmelen for å opprettholde dagen og nattens regelmessighet. Natts hest heter Rimfakse (Hrímfaxi, ”Frost-manet”), hesten med rimfrost i manen som drar på månen. Rimfakses fråde blir til morgenduggen. Men Hate forfølger den flyvende månen og truer med å sluke den.

Nattravn
I folketroen en gjenganger etter en selvmorder. Den viser seg om natten som en fugl, for eksempel en ravn.

Nehalennia
Gudinne for velstand og overflod.

Nerthus / Herta
Hun sies å være søster og kone til Njord, og mor til Frøy og Frøya, men også en tidligere kvinnelig versjon av Njord. Også kjent som Moder Jord. Jord- og fruktbarhetsgudinne. Hun symboliserer fred, fruktbarhet, havet, renhet, magi og hvit heksekunst.

Ni Bølger, De
Døtre av Ægir og Ran. Havfruer og personifikasjonene av bølgene. Mødre til Heimdall. De fanget en sjømann og tvang ham til å ligge med hver av dem for å slippe fri, og slik kom Heimdall til verden. Odin skal ha kommet over dem da han gikk på stranden.

Ni Verdener, De
Den norrøne verden består av ni riker som alle er bundet sammen ved verdenstreet Yggdrasil; Midgard, menneskenes hjem, Åsgård, gudenes hjem, Alfheim, lysalvene og Frøys hjem, Vanaheim, Vanenes hjem, Nivlheim (Hel), Hel og Nidhoggs verden, Nidavellir, dvergenes hjem, Svartalfheim, svartalvenes hjem, Muspelheim; ildkjempenes hjem, Jotunheim, jotnenes hjem (kjempene).

Nibelunger
Beboerne i det Nordre Riket der Gjuke regjerer.

Nidavellir
En av de ni verdener. Hjem til dvergene (Svartalvene).

Nidhogg
(Ni(edd)hoggr). ”Likriver / sliter”. Orm, drage, slange som gnager på verdenstreet Yggdrasils rot og skader den. Her krangler den også til stadighet med ørnen i toppen, ved Ratatosk, ekornet som løper opp og ned og overleverer meldiger dem imellom. Nidhogg er derimot ikke den eneste slangen som ødelegger verdenstreet, de andre er; Gråbak, Gravvollut, Goin og Moin. Suger blod fra de døde i Hel. Nidhogg flyr også gjerne fra dypets mørke fjell med lik mellom fjærene. Holder til i Nivlheim.

Nisse
I nordisk folketro er nissen gårdens beskytter. Han er et lite vesen, kledd i grå kofte og rød lue. Han holder til i stallen og stabburet, på låvens loft og ved tuntreet. Han bringer korn og velstand til gården, strigler hestene og gjør bonden rik, så lenge han blir godt behandlet. Blir han fornærmet eller dårlig behandlet, forlater han gården og tar lykken med seg. Han blir lett sint og deler ut ørefiker hvis han føler seg fornærmet. Det har vært fast tradisjon å sette ut grøt til nissen på juleaften.

Nitberg
(Hnitbjòrg). Sted i myten om Inspirasjonens Mjød. Mjødet ble gjemt her, og Suttungs datter, Gunnlod, voktet det.

Nivlheim
(Nifelheimr). ”Tåkeheimen”. En av de ni verdener. En slags ytre del av Helriket av mørke og kulde, den kalde delen av Ginnungagap. Her bor Hel i Eljudnir og Nidhogg som gnager på Yggdrasils røtter. Herfra renner de 11 iskalde elvene Elivagar ned i kløften Ginunngagap, hvor heten og gnistene fra Muspelheim begynte skapelsesprosessen av verden.

Njord
(Njor(edd)r). En av Vanene. Gud for hav og fiske. Velstand. Var gift med Skade, men de skiltes, for hun ville bo oppunder fjellet, og han ved havet i Noatun. De er Frøy og Frøyas foreldre. Njord bosatte seg med sine barn i Åsgård etter krigen mellom dem og Æsene. Hans navn ble brukt når man avla eder i retten. Fruktbarhetsgud, herre over hav og vind, ild, gir rikdom, jakt og fiskelykke og beskytter sjøfarere. Skipenes gud. Påkall Njord i finansielle spørsmål, for hell og fremgang, velstand, riter som involverer vann, luft eller ild.

Noatun
Njords bolig i Åsgård.

Nord
Dverg. En av fire dverger som sitter i et av de fire verdenshjørner.

Nornene / Nornir:
(Grekernes Fates / Moraene). Personifiserte symboler for skjebnen. Disse spinnende søstre bestemmer menneskenes fødsel, liv og død for guder, mennesker, kjemper og dverger, alle levende vesener. De sies å være til stede ved et menneskes fødsel for å bestemme barnets skjebne. Har du et godt liv, har du fått en god norne, har du et dårlig liv, har du en ond norne. Urd, den yngste, forbindes med fortiden, skjebnen, hun spinner livstråden (fødsel), Verdande, nåtidstilværelsen, tvinner (liv) og Skuld, den eldste, er fremtiden og sannsynligvis karma, hun klipper livstråden den av (død). De representerer også månens triple aspekt, der Urd er nymånens jomfru, Verdande er fullmånens Moder og Skuld er den svinnende månens Volve. Nornene holder til ved Urds Brønn, ved roten av Yggdrasil, der de vanner treets røtter med vann fra brønnen og holder det friskt.

Nøkken
(Nykr). Et farlig vesen som hersker over innlandets sjøer og vassdrag. Han lokker til seg mennesker med musikken sin, oftest fiolin ved elver og kvernhus, og drukner dem. Opptrer gjerne i form av en hvit hest, Nøkkehesten.

Nåstrand
(Nástrand). Den delen av dødsriket som ligger lengst Nord. Der finnes en forferdelig sal som er bygget av sammenflettede ormer. De spyr gift inn i salen slik at det sannes elver av giften.

Od
(O(edd)r). Ektemann til Frøya, far til Hnossa. Han forlot Frøya for å drive på jorden. Noen mener at han er Odin i forkledning.

Odin
(O(edd)inn). Den norrøne mytologiens hovedgud. Allfaderen. Han likestilles med den greske Zevs. Æsenes overhode. Odin var med å skape verden, sammen med brødrene Vili og Ve. Han er selve livsenergien, den blå himmelens personifisering, han styrer regnbygene og solskinnet. Han er himmelgud, seileres beskytter, guden for poesi, sagaens far, krigsgud, dødsgud, trolldomsgud, spådomsgud og visdomsgud. Det var han som lærte menneskene om runene, og det var han som reddet Inspirasjonens Mjød. Hans to ravner Hugin, tanke, og Munin, minne, sitter på hans skuldre, og flyr hver dag ut for å komme tilbake med dagens nyheter til ham. Ulvene hans, Gere og Freke mater han gjerne fra sitt fat, ettersom den eneste næringen han trenger er Mjød. Odin har også et magisk spyd, Gungnir som sies å ha makt til å bestemme hvor seieren skal ligge i en kamp. Odin er gift med Frigg, som sitter på sin trone ved hans side. Odin er herre over Valhall, falne helters (Einherjar) hall, og Valkyrjene, krigerske jomfruer, er hans tjenerinner. De bringer de falne heltene over Bifrost til Valhall (den halvparten som ikke Frøya tar med seg til sin hall). I Valhall kjemper de hele dagen, og fester hele natten, i forberedelese til Ragnarok. Odins attributter er ravnen, ulven, spydet og valknuten, som er tre sammenknyttede triangler. Gud for død, poesi, visdom, magi, krig. Han symboliserer kreativitet, spådom, orakler, profeti, hell.

Odins hunder
Nattestid, på den tiden av året da de store fugletrekkene dro forbi, trodde man at man hørte Odins hunder. De ble oppfattet som deltakere i Odins jakt – som også kalles den ville katen eller Åsgårdsreien.

Odrører
(Ó(edd)rørir). Kjele som inneholdt Inspirasjonens Mjød.

Okolner
Plass i Åsgård der Brimer ligger.

Oter
Sønn av Reidmar. Bror til Regin og Fåvne. Han hadde evnen til å forandre form, og det var i form av en lekende oter i Andvarefossen at han ble drept av Loke.

Pertra
Jordgudinne som bor i bergets indre. Hun har sin egen rune: Per(edd)ro.

Ragnarok
Verdens undergang, gudenes skjebne. Grunnen til at dette oppstår er at Odins mor var en jotunkvinne (ondt blod), det var mye løgn og uvennskap mellom gudene, og midgardsormen, Fenrisulven og de onde jotnene skapte hele tiden uhygge. Denne uærligheten, forræderiet, brodermordet og blodskammen forårsaker til slutt Ragnarok. Ragnarok begynner med Fimbulvinteren som varer i tre år uten sommer imellom. Så følger en snøstorm, kulde, Hate og Skoll fanger solen og månen og slukner dem, stjernene slukner, jordskjelv oppstår, Fenrisulven sliter seg løs. Midgardsormen vrir seg i sinne så havet skyller over land. Hanen i Jotunheimen, Fjalar, hanen i Åsgård, Gyllenkam og den sotsvarte hønen i Hel galer og varsler kampdagen. Heimdall blåser i Gjallarhornet. De døde bryter ut av Hel og krysser storhavet i båten Naglefar som legger ut fra Muspellheims med dens jotuner og med Loke som rormann. Valkyrjene gjør seg klar til det store slaget. Surt kommer fra sør med flammende ild og setter fyr på verden. Berg styrter sammen slik at jotuner snubler, himmelen revner og det blir trengsel av døde på Helvegen. Yggdrasil jamrer og skjelver. Frøy kjemper mot Surt. Fenrisulven sluker Odin, men Vidar hevner sin far ved å støte sitt sverd gjennom ulvens hjerte. Tor dreper Midgardsormen, men faller selv død om etter ni skritt fra kampplassen. Loke kjemper mot Heimdall og begge dør. Surts ild brer seg over hele verden og brenner og dreper alt. Verdenstreet faller ikke, men jorden synker i havet. Så stiger en ny, grønn og fruktbar verden opp. På Idavollen som ligger der Åsgård lå, samles de overlevende gudene; Vidar, Våle, Mode, Magne, Høder og Balder. Liv og Livtraser, de eneste overlevende menneskene oppholder seg i Hoddmimers skog. De overlever på morgenduggen og blir forfedre til alle nye mennesker som seinere befolket verden.

Ragnhild
Jotunkvinne gift med Hadding. Hun skal, som gudinnen Skade, ha valgt sin ektemann ut ifra de peneste beina.

Ran
(Rán). Æges hustru, mor til havfruene (bølgene). Havets herskerinne. Hun har et garn som hun fanger druknede sjømenn med og tar dem med til sin hall i de dødes rike under havet. Det var fra henne Loke lånte nettet som han brukte til å fange Andvare som hadde gjort seg om til en gjedde. Gudinne for stormer. Hun hersker over dødens rike, og er ondskapsfull og destruktiv. Gudinne for hav, stormer, druknede.

Ratatosk
(Ratatoskr). Et ekorn som løper opp og ned Yggdrasil og avler strid mellom ørnen som flyr over treet, og Nidhogg ved røttene.

Rate
Boret som Baugi, Suttungs bror, brukte da han boret i berget Hnitberg på befaling av Bolverk (Odin), for å stjele diktermjødet.

Regin
”De rådende”. Kollektiv betegnelse på de overnaturlige maktene.

Regin
Sønn av Reidmar, bror til Oter og Fåvne, fosterfar til Sigurd. Trolldomskyndig smed. Regin var svergvokst og svært stygg. Han tok Sigurd Fåvnesbane til fostersønn og smidde sverdet Gram for ham, slik at han kunne drepe broren Fåvne som hadde lurt gullet fra Regin. Seinere ble Regin selv drept av Sigurd.

Reginsnagler
Spikre som er slått inn i høysetestolpenes topp. Deres funksjon var antagelig å symbolisere spissen på verdenssøylen som himmelen hvelver seg over.

Reidmar
(Hreidmar). Far til Regin, Oter og Fåvne. Han var en stor trollmann, antagelig dverg. Han tvang Odin, Høne og Loke til å gi ham en stor gullskatt fordi de hadde drept Oter. Han voktet selv på gullet, som han ikke unte sine sønner, derfor ble han også selv drept av sin sønn Fåvne som stjal gullet.

Rerir
Sønn av Sigi. Konge av Hunerne.

Rig
Heimdalls navn da han i Midgard grunnla de tre typer menneske; Jarl, Frimann og Trell.

Rimfakse
(Hrimfaxi). Natts hest som dro vognen med månen over nattehimmelen. Rimfakse hadde rimfrost i manen. Duggen som faller hver morgen på jorden, er skumdråpene fra bisselet.

Rimgrimner
Jotun som Skrirner truet Gerd med at hun måtte ekte i Hel, dersom hun ikke ville gifte seg med Frøy.

Rimtusser
(Hrím(thorn)ursar). Urjotunder. Jotunslekt. Bor i Nivlheim, is og kaldrike. De er Æsenes fiender.

Rind
Åsynje. Hun ble mor til Vale (Bo) ved Odin. Hun ville først ikke ha noe med Odin å gjøre, men kapitulerte til slutt, og fødte ham en sønn, som hevnet drapet på Balder. Vinter.

Ringhorne
(Hringhorni). Balders langskip. Etter at Balder hadde blitt drept ble han lagt på båten og den ble hans likbål.

Riser
(Risar). Annet navn på Jotuner.

Roskva
(Ròskva). Søster til Tjalve. Hun og broren ble gitt til Tor som tjenerinne etter at hennes bror ignorerte Tors advarsel om ikke å dele beinene til geiten han hadde slaktet for å gi dem et måltid.

Røkstoler
(Ròkstólar). Gudenes høyseter eller dommerstoler.

Saga
Åsynje. Datter av Odin. Nest størst av de kvinnelige æsene. Hun bor på dens tore gården Søkkvabekk, og her drikker hun glade dager av gullbegre med faren, Odin. Gudinne for poesi og kunnskap, historie, fosser, gode minner i fortiden. Påkall henne for å minnes/huske noe.

Seid
Magi. Trolldomskunst.

Sessrymne
(Sessry’mnir). En sal i Folkvang, Frøyas sal.

Sigerdriva
Se Brynhild.

Siggeir
Mann til Signy. Konge av Goterne? Han og hans sønner drepte Volsung og hans sønner, unntatt Sigmund. Siggeir ble selv drept av Sigmund og Sinfloti.

Sigi
Sønn av Odin. Konge av Hunerne.

Sigmund
Sønn av Volsung, bror til Signy som fødte ham Sinfloti. Han var gift med Hjordis som fødte ham Sigurd. Sigmund var den eneste som klarte å dra sverdet Gram ut av trestubben Odin hadde satt det i, og fikk derfor sverdet. Etter hans død ga han sverdet videre til sin ennå ufødte sønn Sigurd Fåvnesbane.

Signe
Hagbards forlovede som tok livet av seg da hun mottok budskapet om at hennes elskede var dømt til døden.

Signy
Datter av Volsung, søster av Sigmund. Kone til Siggeir. Mor til Sinfloti ved Sigmund.

Sigurd (Fåvnesbane)
(Sigfrid i germanske sagaer). Sønn av Sigmund og Hjordis. Helten fra Volsung-sagaen. Han arvet sverdet Gram etter sin far. Han vekket Brynhild fra en magisk søvn, men ble også drept av Guttorm på befaling fra henne. Gift med Gudrun.

Sigyn
(Sigyn). Hustru til Loke, mor til Narve og Vale. Etter at Loke ble fanget satt hun ved hans side og fanget opp slangens gift i en bolle, for dette ble hun straffet.

Simul
Stang som Bil og Hjuke bar mellom seg. (Myten om Sol og Måne).

Sindre
Bror til Brokk. Dverg som skapte Draupner, Gullinbruste og Mjøner.

Sinfloti
Sønn av Sigmund og Signy.

Singasten
Et skjær i havkanten hvor Heimdall og Loke kjempet om Frøyas halssmykke, Brisingamén, som Loke hadde stjålet.

Siv
(Sif). Gift med Tor. Mor til Mode, Trud og Ull. Gudinne over jordbruk og fruktbarhet, korn, åkre, sommer og høst, fruktbarhet. Hun symboliserer troskap, venner, fred, huslige ting. Blondhåret. Loke snek seg en gang inn på hennes soverom og kappet håret av henne. Rasende truet ektemannen Tor å slå ham og han ikke erstattet håret. Loke gikk til Ivaldesønnene og fortalte dem grunnen til at han var der. Han ba dem spinne gulltråder så tynne som Sivs hår, og binde det med magi så det ville vokse på hodet hennes. Dvergene gjorde så og lagde en parykk av vakkert gullhår som Loke ga til Siv.

Sjofn
Åsynje. Hun strever ivrig etter å vende menneskenes sinn, både menn og kvinners, mot elskov, inspirerer deres lidenskap. Det er også hun som står for å stoppe krangler mellom ektepar. Gudinne over kjærlighet og lidenskap, elskovsgudinne.

Skade
(Skadi). Datter av jotnen Tjatse. Gift med Njord, mor til Frøy og Frøya. Skade reiste til Åsgård for å hevne drapet på sin far, men gudene tilbød forlik. Hun skulle få velge ektemann etter føttene. Hun valgte da de peneste føttene som hun trodde var Balders, men de var i stedet Njords, den gamle guden. Ekteskapet ble ikke lykkelig, da Skade ville bo i fjellene på farens gård Trymsheim, og Njord ved havet på Noatun. De prøvde å bo vekselsvis på begge stedene, men da ikke dette heller fungerte, skilte de seg. Etter hun ble skilt fra Njord sies det at hun løper rundt i fjellene på ski og jakter med sin bue og piler. Seinere giftet hun seg med guden Ull. Hun er gudinne for jakt, vinter, skigåere, mørke, sort magi.

Skibladne / Skidbladnir
(Skí(edd)blan(edd)nir). Et skip skapt av Ilvadesønnene. Gitt til Frøy av Loke. Skipet kan foldes sammen til å passe i en pung, men kunne så foldes ut til å bli stort nok til å frakte alle Æsene og deres ridedyr (berg?). Så snart seilet er oppe vil den få nok vind til å ta en hvor en vil dra hen.

Skinfakse
Hesten som drar Dags vogn over himmelen. Har en strålende man som lyser opp himmel og jord.

Skirne
(Skírnir). Frøys sendebud / tjener. Det var han som ble sent til dvergene for å be dem skape en lenke som ville kunne holde Fenrisulven fastlenket. Han dro også på frierferd til Gerd, Frøys elskede, for å vinne hennes hånd til sin herre. Skirne fikk da Frøys sverd, som ble hans bane under kampen mot Surt under Ragnarok.

Skjold / Skold
(Skjoldr). Sønn av Odin. Gift med Gefjon. Han ble konge av Danmark. Han regnes som mytisk stamfar til de danske kongene av skjoldungeætten. Frode var Skjolds sønnesønn.

Skjoldmøy
Norrøne kvinner som deltok i strid på lik linje med menn.

Skoll og Hate
To ulver / jotuner i ulveforkledning som konstant jager månen og solen over himmelen. Skoll jager solen, Hate månen. Ved Ragnarok fortærer de dem.

Skryme
(Skry’mir). Jotun. Eier av en hanske som Tor trodde var et hus. Her overnattet han med Loke, Tjalve og Roskva. Skrymer ble forsøkt drept av Tor, men det var umulig.

Skuld
(Skuld). En av Nornene.

Sleipner
(Sleipnir). Odins åttebeinet hest. Den var den beste hesten i menneskenes og gudenes verden, og kunne galoppere over havet og gjennom luften og som kunne løpe fra alle hester i de ni verdener. Avkom av Svadilfari og Loke.

Slid
Dødsflod som munner ut i Hel.

Slitrugtann
(Sli(edd)rugtann). Se Gullinbrusti.

Snotra
Åsynje. Gudinne over all kunnskap og visdom, dyd. Hun kjenner verdien av selvdisiplin. Hun er klok og beveger seg vakkert.

Snør
Stammor for Bondeætten, gift med Karl.

Sol
Datter av Mundilfare, søster av Måne. Hun ble stjålet fra sin far av gudene for å bli satt i arbeid på himmelen. Hun kjører vognen som frakter den virkelige solen over himmelen. Solen som gudene hadde skapt av gnistene fra Muspellheim. Hestene heter Arvak og Alsvid, som begge har blåsebelger mellom skulderbladene for å holde dem kalde. Fordi Sol blir jaget av ulven Skoll, kjører hun veldig fort. Men før Ragnarok vil hun føde en datter. Selv blir hun så spist av Skoll, men datteren vil ta hennes plass. Det er ikke Sol som gir fra seg lys, det er det hestenes maner som gjør. Sol gir bare fra seg varme, og derfor har hun skjoldet Svalin foran seg i vognen for å beskytte hestene og jorden mot den intense heten. Personifikasjonen av solen.

Son
Et kar som samlet blodet til Kvaser da dennes blod ble gjort om til diktermjødet.

Sunna
Gudinne for spinning og helbredende sjarmer.

Surt
Underjordisk jotun. Han vokter grensen til Muspelheim, ildkjempenes hjem. Det er han som ved Ragnarok skal sette fyr på verden med sitt flammesverd. Surt og Frøy vil kjempe ved Ragnarok, og Frøy vil tape fordi han ga bort sitt sverd for å vinne sin hustru Gerda.

Suttung
Jotun. Sønn av Gilling. Bror til Baugi. Far til Gunnlød. Han fikk diktermjødet av dvergene Fjalar og Galar som skapte det, for at Suttung skulle skåne dem da han ville hevne drapet på foreldrene sine. Noen ganger refereres han til som far til kjempene.

Svadilfare
(Svadilfari). Hrimturs hingst. Far til Sleipner.

Svalin
(Svalinn). ”Kjøleren”. Et skjold foran i vognen som drar solen over himmelen. Det beskytter hestene som trekker vognen mot varmen fra solen.

Svanhild
Datter av Sigurd og Gudrun. Drept av Jormunrek.

Svarangssønner
Jotuner som Tor var i kamp med.

Svartalver
Se Dverger.

Svartalvheim
En av de ni verdener. Hjem til Dvergene (Svartalvene).

Svelt
Hels kniv.

Syn
Åsynje. Hun vokter døren til Friggs hall, og stenger den for uvedkommende. På tinget er hun forsvarer for den anklagede. Gudinne for rettferdighet.

Særrimne
(Sæhrímnir). Galten i Valhall som alltid gir nok flesk til alle. Den kokes hver dag, og om kvelden er den levende igjen.

Søg
(Sægr). Kar i myten om Måne.

Søkkvabekk
Sagas store gård som Odin gjester, og hvor de to drikker glade dager av gullbegre.

SørEn av fire dverger som sitter i hver av de fire verdenshjørnene.

Kilder:
Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/
http://www.mythweb.com/encyc/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett