søndag 26. juli 2009

Norrøn Mytologi F - G

Fallende Fare
(Fallandi fara(eth)). Hels dørterskel i Eljudnir.

Far
Mannen til Mor. Rig (Heimdall) fikk barn med Mor. Barnet, Jarl, ble stamfar til Jarleætten.

Fenja og Menja
To jotunkvinner som maler gull i den store grottekvernen.

Fenrisulven
(Fenrir). En fryktelig ulv. Han var Lokes førstefødte sønn, og moren, Angerboda, tilhørte kjempenes slekt. Æsene tok ham fra sin mor da de oppdaget hvor farlig hun var, og oppdro ham hos seg, der Tyr var den eneste som turte mate den. Fenris vokste derimot så hurtig at gudene ble engstelige for sin egen sikkerhet og fjetret ham fast med lenkene Løding, Drome og Gleipner. Han er så diger at når han åpner munnen går kjevene fra jorden opp til himmelen. Han åler og vrir seg i fangenskap til Ragnarok, hvor han bryter seg løs under sluttkatastrofens kaos. Da sluker han Odin, og blir selv drept av Vidar.

Fensalar
Friggs bolig i Åsgård.

Fimafeng
(Fimafengr). En av Ægirs tjenere, treller. Under Ægirs bankett for gudene stakk Loke ham ned og drepte ham.

Fimbultul
”Den mektige knurren”. Navn på en av elvene som renner fra hjorten Eiktrynes horn i toppen av Yggdrasil.

Fimbulvinter
En periode på tre år med mørke og kulde (vinter), uten sommer imellom. Dette innleder Ragnarok.

Fjalar
En av dvergene som drepte Kvasir og samlet hans blod for å lage Inspirasjonens Mjød.

Fjalar
En hane hos jotnene som varsler kampdagen når Ragnaroks tid er inne.

Fjorgyn / Hlodyn
”Jorden”. Mor til Tor og Frigg. Hun er jordgudinne.

Fjølner
Frøy og Gerd Gymersdatters sønn.

Folkvang
(Folkvangr). Frøyas gård i himmelen. Hennes sal med de mange benkene er stor og mektig. En av salene heter Sessrymne, og her har hun de falne krigshelter som er delt mellom henne og Odin til å underholde seg.

Fornjot
En av de viktigste lavere guder. Han hadde tre sønner; Hle (Hlér), Lóge og Kåre (Kári). Hle rådet over sjøen, Loge for ilden og Kåre for vinden. Kåres sønn het Jókul (Jökull) eller Froste. Frostes sønn het Snjo eller Snæ, og Snæ hadde fire barn; Torre (Thorn)-orri), Fonn, Driva ( Drífa) og Mjoll.

Forsete / Forseti
Ås. Sønn av Balder og Nanna. Forseti sitter dag etter dag i sin hall Glitne (Glitnir) i Åsgård og ordner opp i konflikter mellom guder eller mennesker, lytter tålmodig til begge sider av alle spørsmål og gir så svar som er så upartiske og rettferdige at ingen kan finne feil ved dem. Hans veltalenhet og overbevisningsevner er slik at han alltid klarer å røre ved sine lytteres hjerter, og han har aldri feilet med å forsone selv de bitreste fiender. Forsoningens, rettferdighetens og tålmodighetens gud. Rettferdighet, fred og likhet.

Fossegrimmen
Se Nøkken.

Franangersfoss
Lokes gjemmested når han om dagen forvandler seg til laks.

Freke og Gere
Odins to ulver. Freke betyr vill, rasende. Gere betyr grådig.

Frigg
(Grekernes Hera). Odins hustru og da også gudenes dronning, mor til Balder. Hun sitter på sin trone ved siden av Odin, og iakttar verden. Hun vet alt, og har kontroll over hele naturen. Hun avbildes som en veldig vakker, moden kvinne, med et belte med husnøkler, mens hun spinner og vever skyer på rokken sin, noe hun var kjent for å gjøre. Frigg bor i Fensalar, og har en tjenerinnne og fortrolig venninne som heter Fulla. Fruktbarhetsgudinne. Gudinne over ekteskap og morskap. Himmelgudinne. Gudinne for kjærlighet, visdom. Hun vet alles skjebne.

Frøy
(Freyr). Frøy og hans tvillingsøster Frøya er de som rår for sol, regn, grøde, årsvekst, fred, menneskers velferd og eiendommer. Velstand, lykke, fred og fruktbarhet kan oppnås ved å ofre til Frøy. Ikke rart at Frøy av mange ble sett på som den gjeveste av alle guder. Han hadde også med hester å gjøre.
Det er Njord som er far til Frøy og Frøya, så de to er av Vaneætt. Vanegudene finnes alltid parvis. Frøy bor i Alvheim med sin hustru Gerd og lysalvene. Dette flotte husværet fikk Frøy i ”tannfe”, det vil si han fikk det som gave da han fikk sin første tann. Hvem giveren var, forteller historien ingenting om. Frøy har flere kostbarheter. Skipet Skidbladne er hans – skipet som er så stort at det rommer alle æsene i full rustning, men som kan foldes sammen og bli så lite at det kan puttes i lommen. Galten Gullinbuste er også hans. Grisen kalles også for Slidrugtanne. Den renner gjennom luft og hav raskere enn noen hest. Aldri er det så mørkt om natten at ikke Gullbusta på galten lyser opp så det blir lyst nok. Frøy eide også et magisk sverd som slo ut mot Jotuner på egen hånd. Dette sverdet ga han til Skirnir som takk for at han oppvartet Gerd for ham.
Tjenestejenten til Frøy heter Bøyla, som betyr å baule eller raute som en ku. Kanskje ikke så rart, all den stund Frøy har overlatt ansvaret for alt fjøsstell til denne tjenestejenten. Mannen til Bøyla er Bryggve, og åkerdyrking er hans ansvar, da hans navn betyr hellig bygg eller korn.
Gud for fruktbarhet, avlingenes overflod, sol og regn, krig og fred, hell og lykke.

Frøya
(Freyja). Søster og hustru til Frøy. Hustru til Od (som mange mener er Odin), mor til Hnoss som er så vakker at alt som er verdifullt og vakkert bærer hennes navn. Frøya er av en gammel gudeslekt kjent som Vanene, guder som har spesielt med fruktbarhet og kjærlighet, graviditet og fødsler å gjøre. Frøya var datter av havguden Njord, og gudinne for kjærlighet. Hun var den vakreste av dem alle, og som krigsgudinne var hun anfører for Valkyrjene, Odins personlige tjenerinner. Hun deler Odins forkjærlighet for kamp. De to deler drepte helter mellom seg, slik at noen går til Valhall, og andre skal underholde henne i hennes hall; Sessrumnir, som ligger i Folkvang (slagmark). Frøyas gullbikslede villsvin Hildisvini, er symbol på krig.

Navnet Frøya betyr herskerinne, og Frøya står som den personifiserte kvinnelighet og fruktbarhetsguden Frøys søster. Hun var havenes beskytter og har også vært beskrevet som ”den som skinner over vannene”. Beskytterinne av grøden og fødsel. Når Frøya gråter, faller hennes gylne tårer som ravperler ned i havet, dette skal ha hendt da hun mistet sin mann Od. Hennes dyreskikkelse er katten, som står som en hellig forbindelse mellom henne og månen, og Frøya avbildes ofte sittende i en vogn trukket av to av kattende sine. Hun har også en fjørham av falkehud, som tillater henne å fly mellom verdenene. Denne lånte for eksempel Tor og Loke da Trym, Jotunkongen hadde stjålet Mjølner. Hennes mest verdifulle eiendel er Brisingsmykket som hun fikk av fire dverger etter å ha ligget med dem. Frøya tilbringer mye tid med alvene. Hun har et talent for heksekunst, og det var hun som lærte gudene om magiske sjarmer og drikker.

Hun ble attrådd av gudene og kjempene, og settes også i sammenheng med strid og død, men er også gudinne for den smilende naturen, hun sender solskinn, regn og innhøstning. Fruktbarhet, magi, kjærlighet og skjønnhet, sex, sensualitet, lidenskap, magi i juli måned, månen, sikt, velsignelse av barn, morskap, men også krig. Hun avbildes ofte i sin vogn trukket av to katter.

Fulla
Åsynje. Friggs tjenerinne og venninne.

Fylgje / Fylgja
(Fylgjur). ”Følgesvenn”. Åsynjer. Opprinnelig individets alter ego som åpenbarte seg for andre i dyreskikkelse. Seinere er fylgja individets eller slektens kvinnelige skytsånd. Se Hamingjer.

Fårbaute / Farbauti
En kjempe. Loke, Byleist og Helblindes far. Hans hustru var Lauvøy (Laufey). Hun skal ha født Loke etter å ha blitt slått ned av lyn sluppet av Farbauti.

Fåvne / Favnir
Sønn av Reidmar, bror til Regin og Oter. Alle er trolldomskyndige og kan skifte ham. Fåvne opptrer gjerne som drage. Han drepte sin far for gullet i broren Oters hud. Selv drept av Sigurd.

Galar
En av de to dvergene som drepte Kvasir og samlet blodet hans for å lage Inspirasjonens Mjød.

Galder
Trollsang. Vers med magisk virke. Ble antagelig sunget med skrikende stemme.

Gambara
Mor til Vinnilerenes to høvdinger.

Gand
En stavformet gjenstand som onde makter – trolldomskyndige personer, skamaner – kan sende inn i menneskekroppen for å fremkalle sykdom. At sykdom kan fremstilles av en slik ”instrusjonsmagi” er en utbredt forestilling hos folk verden rundt. I Norden har denne troen gitt opphav til ideen om ”gandrittene”, som innebærer at trollkyndige kvinner og hekser reiser på ganden – det vil si, kjeppen, på samme måte som seinere tids hekser rir på kosteskaft.

Gang
Sønn av Alvalde, bror til Tjatse og Ide.

Gangdager
(Gangadaga(-vika)). Dager som det ble gått i prosesjon på åkeren for å holde skade-vetter borte. Skikken er fra kristen tid. Disse dagene var rundt Kristi Himmelfartsdag, 35. april og 1. mai. De gikk rundt og skvettet vievann og ba bønner.

Ganglate
”Treig, sein i vendingen”. Hels trellkvinne.

Ganglot
”Treig, sein i vendingen”. Hels trellmann.

Garm
(Grekernes Kerberos). Vakthund for Hel. Han står og gauler ved inngangen til Hels rike, i Gnipahulen. Han har fire øyne, og brystet er dekket med blod. Han kan bare stilnes av et kakestykket gitt til ham av dem som hadde gitt brød til de fattige. Han sitter lenket fast til Ragnarok da han sliter seg løs, dreper, og blir drept av Tyr.

Gebjon
Gudinne for helbred.

Gefion
Åsynje. Hustru til Kong Skjold, Odins sønn. Forfedre til sveriges konger. Alle mødre som dør tjener henne. Vegetasjon og fruktbarhetsgudinne, gudinne for hell og fremgang, jomfrudom, jordbruk og vekst. Jomfruers beskytterinne. Giver av hell og fremgang. Jomfruer som dør blir hennes tjenere. Hennes er plogen, og med den pløyde hun slik at Skjælland skilte seg fra Sverige, og skapte Sveriges mange innsjøer.

Geirrød
En jotunkjempe som sammen med sine døtre Gjalp og Greip prøvde å drepe Tor. Bitter fiende av Tor. Han eide en stor sal. En gang fanget han Loke i form av en hauk, og fikk ham til å gå med på å love å føre Tor til hans slott, ubevæpnet, uten sitt magiske belte og hammer. Loket lovet det, og første Tor dit, men på veien stoppet de for å hvile hos en jotunkvinne, Grid. Hun fortalte Tor hva som sto på da Loke var gått ut, og ga ham sitt magiske belte, jernhansker og magisk stav. Dermed drepte Tor Geirrød, hans døtre og alle frostkjemepr i nærheten.

Geirrød
Sønn av Kong Hrauding, bror til Agnar.

Geirrød
Odins fostersønn.

Gelgia
Lenken som Gleipnir er festet til. Den er ankret til Gioll som er på øyen Lyngvi.

Gerd
(Ger(eth)r). Vakker jotunkvinne. Datter av Gymir og Aurboda, søster av Beli. Jordgudinne. Personifikasjonen av det fruktbare jordsmonnet. Hun var så vakker at skinnet fra de nakne armene hennes lyste opp luften og havet. Hun avslo Frøys fieri, og dermed sendte han tjeneren Skrirne. Skrirne klarte derimot ikke å vinne henne med de elleve gulleplene og ringen Drapner som han hadde med. Til slutt truet Skrirne med å bruke sverdet til Frøy, som ville dekke jorden og isen med kraftig magi som ville dømme Gerd til et liv i smerte og tristhet. Hun gikk da endelig med på å møte Frøy i en sgok ni dager seinere, og ble så hans hustru.

Gere og Freke
Odins to ulver. Gere betyr grådig og Freke vill, rasende.

Gevar
Høders fosterfar, nevnt i mytene om Balder.

Giallar
Heimdalls horn som kan høres i alle de ni verdener. Når Ragnarok kommer vil Heimdall blåse i hornet og kalle alle guder og mennesker til kamp.

Giane
Gudinne for spinning og veving.

Gilling
Jotun. Far til Suttung. Han ble lurt av dvergene Fjalar og Galar og druknet.

Gimle
Etter Ragnarok skal en sal stpå på Gimle, fagrere enn solen og dekket med gull. Her skal dugende overlevende ætter bo glade hele livet.

Ginnungagap
Der livet oppsto. Det er svelget mellom Nivlheim i nord og Muspellheim i sør. Et umåtelig rom som er en vid avgrunn. Den nordlige delen fylt med snø, is, fuktighet og kulde. I den sørlige delen fløy gnister og glør fra Muspellheim. Midt i Ginnungagap ble luften varm og rolig. Der rim og varme møttes dryppet dråper fra rimfrosten ned. Her oppsto et menneskelignende vesen; jotnen Yme. Men han sov vokste det frem av hans svette et mannlig og et kvinnelig vesen under hans venstre arm. Hans to bein avlet en sønn med hverandre. Slik oppsto rimtussene. Her sto kuen Audhumbla og slikket de salte steiene og ga Yme næring.

Gjallarbroen
Broen over elven Gjall / Gjoll ved Hel.

Gjallarhornet
Heimdalls lur som kan høres over hele verden når han blåser i det. Brukes først når han skal varsle om Ragnarok.

Gjalp
Hyler. Datter av Geirrød, søster av Greip. Disse tre forsøkte en gang å drepe Tor. Hun satte seg skrevs over Vimur, den største av alle elver, slik at vannstanden økte og ga Tor store problemer.

Gjerseme
(Gersemi). Datter av Frøya og Od, søster til Hnoss / Noss. Deres navn ble brukt om vakre og verdifulle klenodier.

Gjoll / Gjall
(Gjóll). ”Den brusende, gjallende”. Elv på Helvegen til Hel.

Gjoll
Klippen (steinen) som Gelgia-lenken gikk gjennom for å lenke Fenrisulven fast.

Gjuke
Far til Gunnar, Hogni, Guttorm og Gudrun. Konge av Nibelungene.

Gladsheim
Gudenes hall i Åsgård på Idavollen. Den er som gull å se på både utenpå og inni. Gudene bygget også en borg til gydjene som de kalte Vingolv.

Glase
En lund utenfor Valhall med løv av gyllent gull.

Gleipne
(Gleipnir). En silkebånd skapt av dvergene / svartalvene for å binde Fenrisulven. Det var laget av lyden av en katts fotefall, en jomfrus skjegghår, et fjells røtter, en bjørns drømmer, en fisks pust og en fugls spytt.

Glitne
(Glitnir). Forsetes bolig. Sal med sølvtak og gylne påler. Her sitter Forseti og stifter fred i tvister.

Glæsisvoll
Bostedet til jotnen Gudmund, bror til jotunkongen Geirrød.

Gnipahulen / Gnipahelleren
En grotte man går gjennom for å komme til Hels rike. Utenfor sitter helveteshunden Garm bundet.

Gnitaheden
Her ruger Fåvne på sin skatt.

Gnå
(Gná). Åsynje. Friggs sendebud som rir på sin hest Hovvarpner (Hofvarpnir) gjennom luft og hav.

Gonlod
Gudinne for poesi.

Gram
(Sint). Sigmunds sverd, laget av Regin og brukt av Sigurdfåvnesbane til å drepe Fåvne.

Greip
(Griper). Datter av jotnen Geirrød, søster av Gjalp. Disse tre prøvde en gang å drepe Tor.

Grendel
En drage fra sumpen som bringer med seg pest. Den blir drept av Beowulf.

Grerr
En av de fire dvergene som skapte Brisingsmykket til Frøya.

Greyfell
Sigmunds hest, etterkommer av Sleipner.

Grid
En jotunkjempe som var en av Odins hustruer og mor til Vidar. Noen legender sier at det er hun som laget skoen Vidar vil bære under Ragnarok. Det var Grid som lånte Tor et styrkebelte, jernhansker og staven Gridarvol da jotnen Geirrød prøvde å lure ham inn i en felle.

Gridarvol
Grids stav som hun lånte Tor da Geirrød lurte Tor til å komme til hans borg ubevæpnet.

Grimhild
Hustru til Gjuke. Mor til Gudrun. Trolldomskyndig kvinne. Lagde en magisk trylledrikk til Sigurd, så han glemte Brynhild.

Grjotunagård
Jotnen Hrungner og Rugnes bolig. Her møttes Tor og Rugne til holmgang.

Groa
Hustru til Ørvandel (Aurvandil) den kjekke, mor til Svipdag. Volve. Gudinne for helbred. Hun helbredet en gang Tors hodepine etter en kamp mot Hrungner ved å synge trollsanger som løsnet brynesteinen som satt fast i hodet hans.

Grotte
Verdenskjernen som maler gull til Frode og regulerer stjernenes bevegelser.

Gudrun
Datter av Giuki, gift med Sigurd. Seinere gift med Atli og Jonakr.

Gullfakse / Gullmane
Jotnen Hrungnes gangerhest (paradehest) som løp om kapp med Sleipner, og som seinere ble gitt til Magne.

Gullinbuste / Slidrugtanne
(Gullinbursti). Den gullbikslede galten skapt av Brokk og Sindre under deres veddemål med Loke, gitt til Frøy. Gullinbuste skal være i stand til å løpe gjennom luften og over havet dag og natt. Natten ble aldri mørk der den sprang for den lyser og skinner slik at den lyser opp hvor enn den er.

Gullinkambe
(Gullinkambi). ”Gullkam”. Hanen i Yggdrasils topp som vekker Einherjene til kamp ved Ragnarok.

Gulltopp
Heimdalls hest.

Gullveig
”Gulldrikk”. Den gylne grein. En trollkvinne og profet som elsket gull. Hun snakket ikke om annet når hun besøkte æsene. De lyttet med avsmak, og mente til slutt at verden ville være bredre uten henne, og kastet henne inn i ilden. Gullveig ble brent til døde, men trådte uskadet ut av flammene igjen, og dette gjentok seg tre ganger. Da Vanene fikk høre hvordan æsene behandlet Gullveig ble de rasende og sverget hevn, og klargjorde seg for krig. Dette ble krigen mellom æsene og vanene, den første krigen. Men da ingen så ut til å vinne, og gudene ble lei, begynte de å snakke om fred, og levde så side om side fredelig etter det. Gudinne for magi og magiske kunster, profeti, helbred.

Gungne / Gungnir
(Gungnir). Odins spyd som ble laget av Ilvaldes sønner for Loke som ga den videre til Odin. En av tre gaver, de to andre var Sivs gullhår og Frøys skidbladner. Alle tre gavene kunne legges sammen i et tøystykke. Gungne bommet aldri på målet og gikk gjennom alt uten å stoppe. Under krigen mellom Æsene og Vanene kastet Odin spydet på Vanene, og etter dette imiterte skandinavene dette. De trodde at ved å kaste et spyd over ens fiender kunne de vinne Odins beskyttelse og bli garantert seier.

Gunn
En av Valkyrjene som sammen med Rota og Skuld nevnes som de Valkyrjer som stadig vekk drar ut på valplassen for å velge ut dem som skal dø.

Gunnar
Sønn av Gjuke. Bror til Gudrun. Han sverget å redde Brynhild, men det ble i stedet Sigurd som reddet henne fra ildringen i hans skikkelse. Han ble selv drept i Atles hall.

Gunnlød / Gunnlodd
Datter av jotnen Suttung. Hun voktet Inspirasjonens Mjød. Odin ble hos henne i tre netter og tok med seg mjødet.

Guttorm
Sønn av Giuki. Han drepte Sigurd på ordre fra Brynhild.

Gygr
Fellesbetegnelse på jotunkvinner.

Gyllenkam
Æsenes hane som varsler kampdagen når Ragnaroks tid er inne.

Gyme / Gymir
En Jotun. Far til Gerd ved Aurboda.

Gylve
(Gylfi). Svensk sagnkonge fra tiden før ynglingeætten.

Kilder:
Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/
http://www.mythweb.com/encyc/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett