søndag 26. juli 2009

Norrøn Mytologi A - E

Ae / Ai
Oldefar. Gift med Edda. Morfars far til Trellætten.

Afe / Afi
Bestefar. Mann til Amma. Bestefar til Bondeætten, Karl.

Agnar
Sønn av Kong Hrauding. Bror til Geirrod.

Al
En av dvergene som sydde igjen Lokes munn med reimen Vartare.

Alaisigae
Krigsgudinne. Se Valkyrjene.

Aldsvider
Hesten som drar vognen som månen sitter i over himmelen.

Alfrigg
En av de fire dverger som skapte Brisingssmykket.

Alsvinn
(Álsvi(eth)r), ”Den meget raske”. En av hestene som drar vognen solen sitter i. Den andre heter Arvak.

Alvalde / Olvadi
(Ólvaldi). Jotun. Far til Tjatse, Ide og Gang. Da han døde etterlot han seg en så stor mengde gull til sønnene at ingen vekt kunne måle det.

Alver / Alfer
(Alfar). Alvene i norrøn mytologi. Småvokste, eteriske åndevesener i folketroen. Feer. Fruktbarhetens makter. De danser på tåkete enger og myrer i skumringen eller ved soloppgang. Sopp som vokser i ring etterlater seg sirkelrunde spor som folk tolket som merker etter alvenes dans. Alver kunne forvolde sykdom (elveblest). De deles inn i to grupper: Lysalver (Ljós-alfar), gode alver, lysere enn solen. De er til stede ved gilder hos Æge (Ægir?). Det var de som ga Frøy Alvheim i tannfe-gave. Alvene blir blotet til; Alveblot. Svartalver (Svart-alfar) er onde og svartere enn bek, og bor under jorden. Svartalver er det samme som dverger, de tåler ikke sollys, da blir de om til steiner.

Alvheim
(Alfheimr). Lysavlenes hjem som ligger øverst av rikene, bortenfor Åsgård og Vanaheim. Her hersker Vaneguden Frøy over lysalvene, etter at han fikk Alvheim i tannfe av dem. Her ligger Breidablik, Glitne og Himinbjorg.

Alvhild
(Alfhild). En møy som kledde seg som en kriger for å slippe å bli kong Alvs hustru. Det var bare da de nesten hadde kjempet til døden, og han viste seg å være like sterk som henne, at hun gikk med på å ta ham til make.

Alvis
(Alvís). En dverg som ble lovet Trud, Tors datter som hustru. Da Tor hørte dette utfordret han Alvis til en kunnskapskonkurranse som varte til morgengry. Da de første solstrålene lyste på Alvis ble han om til stein.

Amma
Bestemor. Hustru til Afe. Mormor for Bondeætten, Karl.

Andlang
En himmel som står opp fra himmelen i sør. Opp fra Andlang står en tredje himmel som heter Vidblåin, her bor Lysalvene.

Andrimner
(Andhrímnir). Kokken i Valhall. Hver aften slakter han galten Særrimner og tilbereder den i den magiske gryten Eldrimne. Galten blir så tillive igjen om natten, og spist om igjen neste dag. Melken får Andhrimner fra geiten Heidrun som står på toppen av verdenstreet og spiser av dets blader. Denn melken er en viktig ingediens i Æsenes mjød.

Andvare / Andvari
En dverg som holder til i Andvarefossen, en mytisk foss, hvor han i en gjeddes skikkelse finner føde. Han kan også forvandle seg til en fisk om han jages. Der bor han under fossefallet og samler store rikdommer med Andvarenautringen sin, og han vokter store gullskatter. Han ble imidlertid fanget av Loke, med Rans nett, og plyndret for alt gull. Han prøvde å gjemme bort ringen, men Loke tvang ham til å gi fra seg den også. Andvare greide å forhekse gullringen til bare å gi uhell til eieren. Gullet som loke stjal ble brukt av gudene for å betale blodgjeld til Reidmar, far til Fåvne, fordi Loke hadde drept sønnen Oter. Reidmar fikk også Andvarenautringen som voldte hans egen død.

Andvarefossen
En mytisk foss hvor dvergen Andvare holder til.

Andvarenaut / Andvareringen
En gullring som tilhørte dvergen Andvares gullskatt. Ringes sies å kunne finne / trekke gull. Da ringen ble stjålet av Loke, kastet Andvare en forbannelse over ringen, slik at de som eide den fikk en brå og voldsom død. Loke forsto dette, og ga ringen videre til Kong Reidmar, som forsoningsgave for at han hadde drept hans sønn Oter. Men Reidmar ble da drept av sin egen sønn Fåvne, som derpå tok ringen.

Angerboda
(Angrbo(eth)a). Jotunkjempe. Hustru til Loke. Mor til Fenrisulven, Midgardsormen og Hel. Hun er også nevnt som hustru til kjempen Gymir, og mor til Gerda.

Annar
Andre ektemann til Natten, far til Jord.

Arvak
Se Årvak.

Ask
(Askr). Den første mannen på jorden. Han og Embla (første kvinne) ble skapt av to trær, Ask av treet ask, og Emla av en alm. Skapt av Odin, Vili og Ve. De tre brødrene gikk på stranden etter å ha skapt universet og de ni verdener, og fikk øye på to trestokker som var skylt i land. De tok dem opp og ga dem menneskelig form. Odin ga dem liv og ånde, Vili ga dem forstand, følelser og bevegelse og Ve ga dem tale, hørsel og syn. Brødrene ga dem også navn og klær. Ask fordi han var skapt av et asketre, og Embla fordi hun var skapt av en alm.

Askefruer
Kvinnelige treånder som beskytter spesielt asketrær.

Astrid / Astrild
Gudinne for kjærlighet.

Atla
Vanngudinne. Datter av Ran og Ægir.

Atli
Andre ektemann til Gudrun. Han inviterte Gunnar og Hogni til sin hall der han drepte dem. Selv ble han drept av Gudrun.

Aud
Sønn av Natt og Naglfare. Barnebarn av jotnen Narve. Halvbror til Jord og Dag.

Audhumla / Audhumbla
En primal ku i Ginnungagap, formet ved verdens begynnelse, som nærte Ymir. Hun livnærte seg ved å slikke den salte isen som var i Ginunnsprekken, og på denne måten skapte hun Buri, den første guden.

Aurboda
Jotunkvinne. Gymers hustru, Gerds mor.

Aurgelme / Aurgjelme
(Aurgelmir). Tilnavn på jotnen Yme.

Aurvandil
Ektemann til trollkvinnen Groa. Han ble båret ut av Jotunheimen av Tor, men en av hans tær stakk ut av kurven og frosnet. Denne tåen plasserte Tor i himmelen som en stjerne, Aurvandils Tå.

Austre
En av de fire dvergene som bærer himmelhvelvingen. De tre andre er Vestre, Nordre og Søre.

Balder
(Grekernes Apollon). (Baldr). Sønn av Odin og Frigg. Gift med Nanna, far til Forsete. Han er ganske spesiell, med sin skjønnhet og absolutte godhet. Disse egenskapene var så sterke, at de spredte et lys om ham. Alle som så Balder ble umiddelbart forelsket i ham. Han var omgitt av harmoni og velvilje. Det ironiske i hans tilfelle er at han døde til tross for at mange av gudene prøvde å beskytte ham. Han hadde blitt hjemsøkt av advarende drømmer, og søkte råd hos gudene. Som en forsikring, krevde hans mor at alle skapte ting skulle avlegge ed om aldri å skade Balder. Sikre på at ingenting kunne skade Balder, lekte gudene en lek, der de kastet gjenstander mot ham, i visshet om at de ikke kunne skade ham. Men blant gudene der var det en som var sjalu på Balder, guden Loke. Han visste at det var en skapelse som ikke hadde sverget ed om ikke å skade Balder, mistelteinen. Loke la en mistelteinkvist i den blinde guden Høders hånd, han kastet kvisten, og Balder falt død om, til alle gudenes store sorg og fortvilelse. De prøvde å hente ham tilbake fra dødsgudinnen Hel. Hun krevde at hele verden måtte gråte på Balders vegne. Loke ble til slutt straffet, ettersom han ikke felte noen tårer for Balder. Balder ble gjenfødt i den nye gudeskaren i en ny verden etter katastrofen i Ragnarok. Det at hans person var omgitt av godhet og lys kan kanskje forklare hvorfor han ble dyrket som lysgud. Balder er godt kjent innefor runenes område, og han har dem risset inn på tungen. Balder og Nanna bodde i Breidablik, der intet var urent og det fantes minst redselsskapende runer. Huset deres hadde sølvtak med gullstøtter.
Gud for lys, fred, glede og vår, skjønnhet, uskyld, renhet, forsoning, runer, profetiske drømmer.

Balmung
Et magisk sverd, skap av smeden Wayland. Odin brukte det til å hogge ned Branstock-treet, et eiketre i Volsung-palasset. Etterpå satte han sverdet ned i trestubben, og sa at den som kunne dra det ut igjen var skapt for å vinne ikamp. Ni av Volsungs prinser prøvde, men bare den yngste, Sigmund, klarte det. Odin ødelagte sverdet i kamp en gang, men det ble satt sammen igjen og Sigurd Fåvnesbane brukte det til å drepe dragen Fåvne.

Band
(Bònd). Som verdens styrere het gudene Band eller Haft (Hòpt), Regin (Regin) eller Rogn (Rògn), dvs. de bindende, sammenholdende, og Veár, de hellige.

Barre
En lund i myten om Frøy og hans elskede Gerd. Her lovet Gerd til slutt å møte Frøy, etter at hans tjener Skrirne hadde fridd til henne.

Baugi / Bauge
Jotunkjempe, bror til Suttung, fra myten om Inspirasjonens Mjød. Det var ham Odin jobbet for og brukte for å vinne Inspirasjonens Mjød.

Bele / Beli
(Beli). En jotunkjempe som Frøy drepte med et hjortehorn, fordi han hadde gitt opp sverdet sitt før dette.

Bergelmer / Bergjelme
Sønn av Trudgelmir, sønnesønn av Yme. Rimtussenes (frostkjempenes) urfar. Bergelmir og hans kone var de eneste overlevende rimtusser etter Ymes død og blodflommen fra hans døde kropp, som de overlevde ved å sitte på en hul trestamme, den første båt. Frostkjempene ( rimtussene) er alle etterkommere av disse.

Bergriser
Bergtroll. Annet navn på Jotner. Også kalt riser, tusser eller rimtusser. De bor i utgård, i fjell og ødemarker, bortenfor menneskehjemmene.

Bergtrollet / Bergkongen
I nordisk folketro er han et underjordisk vesen som bor i fjellet og bestemmer over malmen. Han forvrenger ofte synet på dem som har oppdaget et malmåre, slik at de ikke kan finne tilbake til den. Det sies også at han bortrøver, ”bergtar”, unge piker som går seg bort i skogen. Ikke sjelden har bergtrollet familien sin og et hoff av troll rundt seg. Les gjerne folkevisen ”Liti Kjersti”.

Berling
En av de fire dvergene som smidde Frøyas vakre brystsmykke Brisingamén.

Berserker
Krigere som kledde seg i bjørneskinn for å ta bruk av folks frykt for ville dyr. De pisket seg selv opp til en slags vill kamptilstand, bet i skjoldene sine og skrek som ville dyr. De var fryktløse krigere som ikke kjente smerte. Kan sammenlignes med hamløpere (Varulver).

Bertha
Gudinne for spinning.

Bestla
En jotunkjempe. Datter av Bøltorn. Hustru til Bur / Bor, mor til Odin, Vili og Ve.

Bifrost / Bivfrost
”Den skjelvende veien”. Selve regnbuen som menneskene ser, men egentlig en regnbuebro som går mellom Midgard og Åsgård. Den er voktet av Heimdall. Broen består av old, luft og vann, og det er disse som gir broen dens farger; rød, blå og grønn. Rødfargen er for å hindre bergtrollene i å storme himmelene. Broen sees av menneskene i Midgard som en regnbue som forener himmelen og jorden. Den er sterk t på tross av sitt utseende, men vil falle sammen under Ragnarok.

Bil
Datter av Ivalde. Hennes bror Hjuke ledsager månen på dens ferd over himmelen.

Billing
En alv eller jotun som muligens er aftenrødens alv, og høvding over de jotnene som vokter solen om natten. Han er også muligens far til Rind.

Bilskirne
(Bílskírnir). Tors bolig i Trudvang. Den har 540 eller 640 rom og er det største huset som finnes.

Blid
Gudinne for lykken (gleden).

Blinkende (blek) Ulykke
(Blikjanda bol). Hels sengeomheng.

Blodugovi
Frøys hest. Hesten ble lånt bort til Skirnir da han reiste til Jotunheimen for å oppvarte Gerda på Frøys vegne.

Bo / Våle
Sønn til Odin og Rind. Han var ivrig etter kamp og strid.

Bodn
Et av karene som Inspirasjonens Mjød ble brygget i. Det andre karet heter Son, og kjelen heter Odrører.

Boltorn / Boltur
Jotun. Far til Bestla og en sønn hvis navn ikke er kjent. Morfar til Odin.

Bonde / Karl
Sønn til Amma og Rig, gift med Snør. Forfedre til Bondeætten.

Bor / Bur
(Bòr). Sønn av Bure. Ektemann til Bestla. Odin, Hønir og Lodurs (Vili og Ve)far.

Borghild
Hustru til Sigmund. Personifikasjonen av kveldståken, eller kanskje månen som dreper dagslyset.

Brage / Bragi
Ås. Sønn av Odin. Iduns ektemann. Kjøkkenmester i Valhall. Han er visdommen, poesien (skaldekunsten), musikken og veltalenhetens gud. Han var kjent for sin visdom, kunnskap og sin raske tunge.

Brageskål / Bragebegeret / Bragarfull
Brageskål er en ”helteskål”, en skål for den gjeveste. Ved denne skålen var det skikk å avgi løfter om stordåder. Det er ikke guden Brage man skåler til, men kanskje den første skalden vi kjenner til; Brage Boddason fra 800-tallet.

Branstokk
En stor eik i Volsungernes hall. Odin kastet en gang Gram inn i treet, og bare Sigmund kunne dra ham ut igjen.

Breidablik
Balder og Nannas bolig. Her finnes ikke noe urent eller uhellig.

Brimer / Brime
”Den skummende”. En sal som er bygget på et sted som heter Okolner. Dette er et av dødsrikene, salen for dem som liker å drikke rikelig.

Brisingamén / Brisingasmykket
(Brisingamén). Et vakkert gyllent smykke, bred halsring, som Frøya fikk av fire dverger; Alfrigg, Berling, Dvalin og Grerr, ved å ligge hos hver av dem én natt. Smykket ble brukt av Tor da han kledde seg i kvinneklær for å vinne hammeren sin tilbake fra Trym.

Brokk / Brok og Sindre / Eitre
Sønner av Ivalde. Dverger og brødre som smidde unike kunstverk som; Frøys galt Gullinbrusti, Odins ring Draupner, Tors hammer Mjølner, spydet Gugne, skipet Skibladnir og Sivs gullhår. Brokk hjalp Sindre, som var smed, med å dra belgen, da Sindre skapte disse gavene.

Brono
”Dagslys”. Sønn av Balder og Nanna. Personifikasjonen av dagslys. Lysgud.

Brynhild
Også kalt Sigerdriva. Valkyrje eller skjoldmøy med runekunnskaper. Hun trosset Odin og lot en annen mann vinne på slagmarken. Som straff fanget han henne i en ring av ild på jorden, i magisk søvn. Der skulle hun bli til en modig helt reddet henne. Sigurd gikk gjennom ilden, vekket henne fra den magiske søvnen og forelsket seg i henne. Han ga henne så ringen Andvarenaut, uviss om dens forbannelse. Under forhekselse av Grimhild, fikk hun det for seg at Sigurd var utro med Gudrun, og drepte seg selv. En annen historie forteller at Brynhild var årsak til at Sigurd ble drept uten å ville det selv, og hun drepte seg selv og ble brent på likbål ved siden av Sigurd. Gift med Gunnar.

Budle
Valkyrjen Brynhilds far.

Bure / Buri
(Búri). Den første skapningen i norrøne skapelsesfortellinger, skapt av at kuen Audhumbla slikket på en saltstein i ginnungagap. Gudenes far. Han steg opp fra urisen, og ble far til Bur / Bor, og dermed farfar til Odin.

Byggve
Kornalv. Mann til Beyla / Bøyla, Frøys tjenestepike. Han er også Frøys tjener. Åkerdyrking er hans ansvar, da hans navn betyr hellig bygg eller korn, og han er den fruktbarhetsgud for korn.

Bylgja
En av Ægir og Rans døtre.

Byrge
Brønn i myten om Måne / Mani.

Bøltorn / Boltorn
Frostkjempe. Far til Bestla.

Bøyla / Beyla
Frøys tjenerinne og fjøsjente. Gift med Byggve. Hun er en mulig fruktbarhetsgudinne knyttet til buskapsavlen, men overvåker også fordelingen av korn som skal males. Beskytterinne av arbeid med melkeprodukter.

Dag
(Dagur). Sønn av Natt og hennes tredje ektemann Delling ( skumringen). Dag var lyshåret og skinnende som sin far. Gudene ga Natt og Dag hver sin vogn som de kunne reise i over himmelen for å bringe lys og mørke i regelmessige intervaller. Dags hest, Skinfakse, hadde en strålende man som lyste over jorden og luften. Gud for dagen og dagslyset.

Delling
Natts tredje ektemann, far til Dag. Han slekter på Bors sønner, Odin, Vili og Ve. Han er lyshåret og skinnende som sin sønn, og er skumringens personifikasjon.

Den Ville Jakten
Eller Odins jakt / Åsgårdsreien. En skare av åndevesener som setter av sted til hest med ”den ville jegeren” i spissen – særlig skjedde dette seinhøstes og ved Yuletider. De er først og fremst de dødes sjeler og gjøende hunder (Odins hunder) som farer gjennom skogen og luften. Anføreren identifiseres ofte med Odin.

DikterMjødet / Inspirasjonens Mjød
Mjød som gjorde alle som drakk av det til skalder og vise. Skapt av blodet til Kvasir som ble samlet i karene Son og Bodn og kjelen Odrører og ble blandet med honning av dvergene Fjalar og Galar.

Diseblot
(Dísablót). Offerfest for Disene. Til det store diseblotet skulle slekt og frender bes inn og det måtte sørges for rikelig mat og drikke. Feiringen fant sted på forskjellige tider, men i Sverige ble disene i vikingtiden feiret med en større vårfest, disatinget, ved vårjevndøgn.

Diser
(Dís, Dísir). Kvinnelige guddommer som synes å være ættens skytsvesener, iblant knyttet til enkelte ættemedlemmer. De var tidligere fruktbarhetsgudinner, men seinere ble de skjebnegudinner, og ble påkalt som seiersgivende makter. I slekt med Fylgjer og Valkyrjer. Den fremste disen var Vanenes dis, Frøya, i hennes rolle som dødsgudinne. Hun er da gjerne omgitt av en flokk på ni møyer som seinere er blitt hjelpende og legende kvinnemakter. Da Valkyriene dyrkes om vinteren, dyrkes Disene ved vårjevndøgn ved diseblot.

Draugen
”Den døde”. Gjenferd på havet.

Draupner / Draupne
(Draupnir). En magisk gullring skapt av dvergene Brokk og Sindre som gave til Odin. Hver niende natt ville åtte gullringer falle fra Draupner, og alle hadde samme vekt som Draupner.

Drome / Dromi
Den andre lenken som ble brukt av gudene i forsøket på å lenke Fenrisulven fast.

Durin og Dvalin
Dverger som ble trollbundet med runer av Odins sønn Svafrlami. Dvalin er også en av dvergene som skapte Brisingamén til Frøya, Sivs gullhår, spydet Gungner og skipet Skibladne.

Dvalin
En av de fire hjortene som spiser av treet Yggdrasil.

Dverger
(Dvergar). Et annet navn på Svartalvene. De er skapt av Brimes blod og Blåins tenner, eller av mark som gikk i Ymes døde kropp som gudene ga menneskelikskap og menneskeforstand, og som ble til en vrimmel av dverger. Underjordiske vesener, formet som mennesker, men ofte med skavanker, de er dyktige i magi og trolldom, gode håndverkere som laget magiske produkter. De tåler ikke sol, da blir de om til stein. Al, Alltjuv, Allvis, Alv.

Edda
Oldemor. Hustru til Ae, mor til Trell, trellætten. Gudinne over poesi og litteratur.

Eggter
En av kjempenes vaktmenn. På dagen for Ragnarok vil han sitte på en gravhaug og spille på sin harpe.

Eiktryne
(Eik(thorn)yrnir). Hjorten på Valhalls tak som spiser av Yggdrasils greiner. Fra hornene drypper det ned i Hvergjelme, og her kommer alt vann fra.

Einherjar
Falne krigerhelter som har blitt samlet i Valhall. De kjemper hele dagen og fester hele natten i forberedelse til Ragnarok.

Eir
”Nåde”. Gudinne for legekunsten, helbred ved urter. Hun kjente til urtenes hemmelige krefter, som hun kunne vekke til og med de døde med. Hun lærte bare opp kvinner i helbredelseskunsten, og de eneste legene i norrøn tid var kvinner. Gudinne for undervisning, og var Friggs tjenestepike. Nådens gudinne. Hun er beskytterinne av helsearbeidere, påkalles mot sykdom og skader. Eir er også en av gudinnene på fjellet Lyfia, ”Å helbrede ved magi”, og gir fysisk og mental helbred, spesielt sjamanistisk helbred.

Elde / Eldir
(Eldir). En av Ægirs tjenere / treller.

Eldrimne
(Eldhrímnir). Kjelen som galten Særrimner daglig kokes i på kjøkkenet i Valhall.

Elivåger
(Élivágar). Navnet på de elleve elvene av eter som renner fra kilden Hvergelmer i Nivlheim og ut i Ginnungagap. Disse elvene rant sørover, og det var fra dem det første liv oppsto.

Eljudnir
(Eljú(eth)nir). ”Den regnvåte”. Hels sal i Nivlheim.

Elle / Elli
UtgårdsLokes fostermor. Personifikasjonen av høy alder og alderdom. Det var mot Elle Tor slåss i tevlingen hos jotnen Geirrød, under reisen til Utgård.

Embla
Den første menneskekvinnen, skapt av en almtrestamme av Odin, Vili og Ve. Se Ask.

Erna
Hustru til Jarl. Stamforeldre til Jarleætten.

EsneHustru til Trell. Deres avkom ble bønder og arbeiderne (treller, slaver).

Kilder:
Guder, Volver og Sjamaner - Kjellrun Fosmark
Myter fra hele Verden - Peter Madsen
Hvem er hvem i Norrøn Mytologi - Åke Hultkrantz

http://www.pantheon.org/
http://www.mythweb.com/encyc/
http://www.arild-hauge.com/index.htm

2 kommentarer:

  1. "Nivlheim"? Minner mye om "Nilen" dette.

    SvarSlett
    Svar
    1. Forsåvidt "Ask" og "Embla"
      ikke altfor ulikt Adam og Eva.

      Slett