tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Lysmesse

Gul makaroni
Mellow yellow. En enkel rett som hjelper deg å holde fokuset på sabbatens mål. Blir det for kjedelig kan du lage macaroni and cheese.

4 dl makaroni
1 toppet ss hvetemel
1 ss margarin
2-3 dl vann
Gurkemeie
Salt og pepper

Mens du koker makaronien etter anvisningene på pakken, smelter du smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett halvparten av væsken og kok opp under omrøring. Tilsett resten av væsken etter et par minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Smak til med salt og pepper. Til slutt har du i gurkemeie mens du rører til sausen blir gul. Slå makaronien ut i et dørslag og ha den i sausen. Rør godt og server til en kjøttrett, eller spis det slik det er.

Pannekaker
I eventyret om "Pannekaken som ikke ville bli spist" må jeg være grisen.

4 egg
3 dl hvetemel
2 ss sukker
1/2 ts salt
5 dl melk
Smør til steking

Bland mel, sukker og salt. Tilsett ca. halvparten av melken. Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter. Stek pannekakene på sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. Serveres med syltetøy, rørte bær, sukker eller iskrem. Du kan også tilsette eplebiter eller bær i pannekakene. Strø dem i så fall over røren før den stivner i stekepannen.

Vafler
Vafler er pannekakens homofile bror. What's up with them fancy patterns, waffle?

2 egg
200 g sukker
100 g smør
1/2 kg hvetemel
1 liter melk
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Bland det tørre i en bolle og lag en grop hvor du heller mesteparten av melken. Rør til røren er fri for klumper. Hell i egg, resten av melken og smøret. La røren svell i omtrent en halv time før steking. Oppskriften rekker til omkring 20 vafler.

Fastelavnsboller med krem
Her er nok en god oppskrift som har blitt tatt til gissel av kristendommen. Fastelavn fant i år sted på 22. februar, men skifter hvert år, likevel er det da merkelig hvordan kristne helligdager fotfølger gamle hedenske merkedager. Tvi! Gylne boller er perfekte solsymboler, kremen likeså, med et lite hint av rødt syltetøy som minner om sommeren som kommer, eller vaniljekrem som er gul som synden.

75 g smør eller margarin
3 dl melk
50 g gjær
½ ts salt
1 dl sukker
1 egg
½ ts hornsalt
Ca 9 dl hvetemel
Egg til pensling
Fyll og pynt: 2-3 dl kremfløte
Sukker
Vaniljesukker
Melis

Smelt margarin og ha melken i. Varm til 37 grader og rør ut gjæren i litt av væsken. Ha resten av melken, salt, sukker og egg i, bland hornsaltet med litt mel og rør i. La heve i 30 min. Elt deigen med resten av melet, del den i 10-12 emner og trill til glatte boller. Hev i 20 min. og stek bollene midt i ovnen i 5-10 min. ved 250 grader. Avkjøl dem på rist. Stivpisk kremfløten, søtet med sukker og smaksatt med vaniljesukkeret. Del bollene i to, eller skjær av toppen og plukk ut litt av innmaten, og full med krem. Sett på toppen og sikt litt melis over.

Sølvkake
En enkel, hvit kake som passer godt til Lysmesse eller fullmåneritualer, men bruk gjerne vanlig formkake også.

100 g smør eller margarin
2 dl (ca. 6 stk.) eggehviter
½ kryddermål salt
3 dl sukker
2 ½ dl hvetemel
1 ss potetmel
40 g mandelspon

Smelt smøret, visp eggehvitene godt stive med saltet. Bland i sukker, hvetemel, potetmel og til slutt det smeltede smøret. Fyll røren i en godt smurt rund eller avlang form, ca. 1 ½ liter. Legg smurte bakepapir i bunnen. Strø formen med mandelspon. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 200 grader i 30 minutter. La kaken stå i formen noen minutter før den hvelves over på rist. Serveres nystekt.

Solkaker
Solkaker, kakemenn in disguise.

4,5 dl helmelk
300 g smeltet margarin eller smør
3 ts hjortetakksalt
7 dl sukker
Ca 2,1 liter hvetemel

Smelt smøret, ha melk, hjortesalt og sukker i en bolle. Rør sammen, tilsett smøret og rør godt. Ha til slutt i melet og rør til deigen slipper bollen. Kjevl ut deigen og stikk ut sirkler med et glass. Legg kakene på steikeplater med bakepapir og stek ved 240 grader i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Vaniljeiskrem
From my cold, dead hands.

8 porsjoner
8 eggeplommer
150 g melis
1 liter fløte
1 vaniljestang

Eggene og sukkeret vispes i en halv time. Kok opp fløten sammen med hele vaniljestangen (den deler du på tvers og pirker ut frøene), og bland i egg- og sukkerblandingen litt etter litt, kok opp igjen under omrøring. Ta kjelen av platen, sil bort vaniljestangen og hell væsken i en kald beholder. Rør i isen med sølvskje til den er kald og sett den i fryseren.

Pikekyss / Solkyss
Som å bli kysset av solen... Bedre enn å bli kysset av en jente i alle fall.

3 eggehviter (ca 1 dl)
1 ½ dl sukker

Hell eggehvitene i en bolle sammen med 1/3 av sukkeret. Visp til hardt og fast skum som ikke slipper bollen om du holder den opp ned. Vend resten av sukkeret forsiktig inn med en slikkepott. Sprøyt røren ut på bakepapir i små sprutformer (pikekyss om du har sett dem). Stek ved 100-125 grader i 30-45 minutter. Begynn på midterste rille og flytt dem til nederste etter hvert.

Marsipan

1 eggehvite
1/2 kg skoldede mandler
3-4 dl melis

Ha eggehvite i en hurtigmikser, kjør den raskt og tilsett skoldede mandler. Fyll på melis til massen begynner å olje seg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar