tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Olsok / Lammas

Fårikål
Jeg skal innrømme at jeg ALDRI har smakt fårikål, og det blir nok en stund til jeg gjør det. Det ligger ingen skremmende barneopplevelser bak det hele, det har bare blitt sånn. Derimot skal jeg ikke nekte andre å smake, dette er tross alt en meget populær høstrett.

4 porsjoner
1-1 ¼ kg. lammekjøtt (bog, nyrestykke, bryst etc.)
1 ss. margarin
1-1 ¼ kg. hodekål
2 ts. salt
1 ts. hel svart pepper
(2 ss. hvetemel)
Ca. 4 dl. vann

Vask kjøttet og skjær det i passe serveringsstykker. Rens og vask kålen og skjær den i tynne skalker, skjær bort midtstilken. Legg en klatt margarin i bunnen på kjelen hvis kjøttet er magert. Legg de feteste kjøttstykkene i bunnen, og legg så kål og kjøtt lagvis i. Dryss salt, evt. hvetemel og pepper mellom lagene (eller legg pepperkornene i en pepperkoker og legg nedi). Det skal være kål på toppen. Hell på kokende vann. Kok opp og la det koke under lokk til kjøtt og kål er mørt. Rør ikke i kjelen under kokingen, drei bare på den så innholdet ikke legger seg ved. Koker vannet inn, spe på med litt mer. Øk gjerne koketiden med ½ - 1 time dersom du liker fårikål ekstra godt kokt. Legg fårikål opp på et dypt fat, dryss evt. på persille, og server retten rykende varm med nykokte poteter.

Ovnsbakte poteter

4 porsjoner
8 – 10 store poteter / 4 bakepoteter

Skrubb og vask potetene ekstra godt, tørk dem. Skjær et kryss i hver potet, legg dem på ovnsristen, på et ildfast fat eller i langpannen. Sett potetene midt i ovnen og bak dem ved 225 grader i ca. 50 minutter, noen ganger så mye som 2 timer, til de er helt møre. Ta potetene ute og trykk forsiktig langs sidene slik at potetene åpner seg. Legg en klatt med smør eller rømme i dem, gjerne blandet med erter, maiskorn, ost, baconbiter osv.

Potetgrateng

4 porsjoner
10 poteter
1 løk
100 g. ost
1 ts. salt
¼ ts. pepper
2 dl. melk
1 ss. smør eller margarin

Skrell potetene og rens løken. Skjær begge deler i tynne skiver, dette kan gjøres raskt i en food processor. Riv osten grovt. Legg poteter, løk og ost lagvis i en smurt ildfast form. Dryss litt salt og pepper mellom lagene. Hell melken over og legg på små smørklatter. Stek gratengen ved 225 grader i 45 minutter. Serveres med lammestek eller kylling.

Nobisbrød

2 stk.
5 dl. vann
25 g. gjær
1 ss. olje
2 ts. salt
2 dl. sammalt hvete fin eller grov
1,1 liter (600 g.) hvetemel

Lunk vannet til ca. 37 grader. Rør gjæren ut i litt av vannet. Ha i resten av vannet, oljen og saltet. Bland i det sammalte melet og så mye hvetemel at deigen blir jevn og smidig. La deigen heve ca. 4 timer på en kjølig plass. Del deigen i to. Kjevle eller klapp hvert emne ut til en avlang leiv, 25x40 cm. Rull leiven sammen som en rullekake og føy endene godt sammen slik at det blir en krans. Legg kransene på stekebrett, og snitt dem med en skarp kniv med jevne mellomrom. La dem heve 2 timer uten klede over. Stek kransene 10 minutter ved 275 grader. Ta brødene ut og pensle dem med kaldt vann. Slå av varmen og etterstek i ca. 30 minutter. Snu kransene opp ned slik at de blir brune og sprø også på undersiden. Avkjøl på rist.

Havremakroner med sjokolade

60 stk.
100 g smør
100 g sukker
½ egg
2 ss fløte
125 g havregryn
ca. 90 g hvetemel
¼ ts hornsalt
½ ts bakepulver
ca. 60 g hakket kokesjokoladeca.
30 g (15 stk.) hakkede mandler

Rør smør og sukker hvitt, og tilsett egg og fløte. Ha i gryn og sikt i mel og hornsalt. Bland deigen sammen og ha til slutt i sjokolade og hakkede mandler. Sett ovnen på 200 grader, og smør en stekeplate eller bruk bakepapir. Sett små topper på platen med to teskjeer. Stek kakene midt i ovnen til de er gyllenbrune i 10 - 12 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevares i boks med tettsluttende lokk.

http://www.kokk.no/Julemat/

Amerikansk Eplekake

200 g margarin eller smør
2 ½ dl sukker
3 egg
½ sitron, revet skall
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 dl melk eller matfløte
3-4 epler
1-2 ss sukker
1 ts kanel

Rør smør og sukker hvitt, bland i eggene, ett om gangen og rør godt mellom hvert egg. Røren kan skille seg, men blir glatt igjen når melet blandes i. Smak til med sitron. Bland mel og bakepulver. Bland det i røren og rør den jevn. Ha i væsken. Smør røren ut i en smurt og strødd springform, 24 cm i diameter. Skrell eplene, stikk ut kjernehuset og del dem i båter. Trykk dem ned i røren, dryss sukker og kanel over. Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 175 grader i 45-50 minutter. Avkjøl kaken litt i formen før ringen løsnes og kaken føres over på rist. Server med iskrem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar