torsdag 23. juli 2009

Sang og Musikk

Musikk er bare en gjenskapelse av naturens lyder; vinden gjennom trærne, havets brenninger, lyden av regn mot løvet, sprakingen fra ilden og dyrenes skumle lyder i skogen. Lenge har musikk og lyder blitt brukt til å fremkalle alternative sinnstilstander eller bare god stemning. Sjamaner har lenge brukt monotone trommelyder for å oppnå transetilstand, lik primitive stammesamfunn fremdeles gjør i dag. På discobuler kan man overalt oppleve den ene personen som i vill elsk av musikken kaster seg rundt som blekksprut på stimulerende stoffer.

Vi er mest vant til å bruke musikk knyttet til spesielle høytider i Norge. Tenk bare på bursdagssangen, julemusikken som gir ekte julestemning (eller driver en til vanvidd) og til og med gitarallsangen på nachspielet. Klassisk musikk er for mange avslappende, rock er energisk, alternativ musikk vekker kreativiteten og de dype tankene mens noen sanger er til kun for å vekke latter. Om du er glad i å synge eller spille instrumenter, eller bare lytte til musikken kan du bruke dette i det magiske arbeidet ditt for å hjelpe å fremkalle stemninger og energi.

Det å synge er også en alternativ måte å bruke besvergelsene i magien, for det gjør det lettere å huske ordene. Velg en hvilken som helst sang med en passende rytme og erstatt ordene med dine egne besvergelser. Etter å ha sunget denne nye sangen en stund vil den sitte lettere enn om du skulle resitere linjene i besvergelsen alene.

Sett på musikk som hjelper deg å konsentrere deg og som setter deg i den rette stemningen. At instrumenter kan ha en transefrembringende effekt kan best beskrives av dem som liker trance-musikk og går på utesteder der kombinasjonen av høy bass og blinkende lys kan dem til å føle at de oppnår en annen sinnstilstand, det er som om kroppen flyter av seg selv og man kan danse fritt uten tanke på omgivelsene. Trommer er den mer hverdagslige formen for dette. Prøv deg frem med monotone instrumentlyder og se om du kjenner noen virkning.

Det finnes de som bygger opp hele ritualer kun på sang og musikk. Det kan gjøres ved å ha en egenlaget eller fin sang som kan forandres på slik at den passer til et spesielt rituale. Et eksempel på dette er de typiske tegneserieheksene som synger en sang om alt de putter i gryten og koker sammen, igjen som i Shakespeares ”Macbeth”. Det finnes også en sang som heter ”Put the lime in the coconut” av Harry Nilsson som jeg synes illustrerer dette ganske bra.

Den mest åpenbare bruken av musikk er til fest, nemlig under sabbatfeiringene, esbatene osv. Keltisk musikk, folkemusikk og alternativ musikk er spesielt passende, men det er individuelt. Lytt etter musikk som får deg til å tenke på en spesiell årstid og integrer den i feiringene, spill fast musikk ved hver av de forskjellige sabbatene for å få en følelse av tradisjon som igjen vil styrke følelsen av årstidene som kommer og går eller lag nye tekster på de gamle julesangene som allerede vekker julegleden i deg.

Spilleliste:
Loreena McKennitt
Klassisk musikk
Enigma
Enya
Ringenes Herre-soundtrack
Filmmusikk (Braveheart, Den siste Mohikaner, The mists of Avalon, The Craft, Harry Potter osv.)
Norsk folkemusikk
Irsk folkemusikk
Celtic Circle-samlingene
Era
Nick Drake
Joni Mitchell
The Medievæl Bæbes
Middelaldermusikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar