tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Valborgsmesse / Beltane

Kyllingsuppe

2 kyllingfiléter
2 hvitløksfedd
1 stor løk
2 selleristenger i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 liter vann
½ ts karri
½ ts pepper
3 hele korianderfrø
1 ts persille
Salt

Kutt kyllingen i biter og stek den. Ha løk, grønnsaker og krydder i en gryte med litt smør og stek dem litt før du har i vannet. La dette koke i 1-2 timer under lokk alt ettersom hvor sterk du vil ha suppen. Spe evt på med mer vann.

Vårbladkrans til Valborgsmesse
2 stk.
Dette er en ganske stor, kjempegod kringle jeg har eksperimentert meg frem til og gjort til en tradisjon innen familien, så jeg har ikke noen eksakt oppskrift ettersom den bakes etter rutine. Skulle ikke denne oppskriften funke for deg kan du erstatte deigoppskriften med en vanlig hvetebolleoppskrift, som du tilsetter de ekstra ingrediensene.

2 pk fersk gjær (100 g)
Ca 3 dl sukker
1 liter helmelk
300 g margarin
2 ts kardemomme
4 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
Hvetemel etter behov

Fyll:
Mykt smør
Sukker
Kanel
Egg til pensling
Melis

Smuldre gjæren i en stor bakebolle (det trengs en ganske stor en, men det lar seg fint gjøre å halvere oppskriften om du ønsker kun én kringle) og bland i sukkeret. Gjæren vil da smelte mens du smelter smøret og blander i melken. Varm dette til 37 grader og hell det i bakebollen og rør godt. Bland mel, kardemomme, vaniljesukker og bakepulver og ha det i væsken. Spe med mel til du har en fast deig. Sett den til heving på et lunt sted (jeg pleier å sette den i mikrobølgeovnen (naturligvis uten å starte den!) ettersom det er ganske lufttett, og jeg samtidig kan sette stoppeklokken på der) i 1 time. Del deigen i to og elt begge emnene godt. Bruk en kjevle til å flate ut deigemnet til et svært rektangel, akkurat som når du lager skillingsboller / kanelboller, smør et lag med mykt smør over deigflaten, strø over med sukker og kanel, og rull deigen sammen til en pølse.

Legg pølsen på stekebrett med bakepapir, pass på at enden på rullen er underst, og form den til en rund krans ved å trykke endene sammen. Ta en skarp saks og klipp snitt på skrå langs hele kransen, la det være igjen 1- 2 cm uklippet deig på bunnen. Dra de klippede bitene til høyre og venstre annenhver gang, slik at det ligner blader. La kringlen etterheve 30 minutter, pensle med egg og stek midt i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter. Om du synes kransen blir for mørk kan du dekke den til med bakepapir mot slutten av steketiden. Avkjøl kransene på rist en liten stund før du serverer dem. Hell tynne striper med melisglasur på kryss og tvers over kransen og skjær den i tykke skiver.

Denne oppskriften gir mer enn nok krans som varer lenge, så det kan være greit å fryse ned den ene kringlen. Del den i to og ha den i brødposer av plast mens den fremdeles er lunken. Når du tar den frem igjen er det bare å varme den i ovnen på 225 grader i 5 – 10 minutter og ha glasur på, da er den fremdeles sprø og velsmakende.

Søte, fylte Horn

1 liter hvetemel
50 g gjær
3,5 dl helmelk
100 g margarin
1 ¼ dl sukker
1 ts kardemomme
Egg til pensling

Fyll (tykk eplemos, melkesjokolade, smør, sukker og kanel)

Lag en vanlig hvetedeig. Hev til nesten dobbel størrelse. Elt med så lite mel som mulig. Del deigen i 2, kjevle ut to flate sirkler som du skjærer i 8 trekanter (som du deler en pizza). Om du vil ha fylte horn lager du i stand fyllet før du begynner. Dette kan være en liten ss eplemos, syltetøy, en bit melkesjokolade eller en blanding smør, kanel og sukker. Legg fyllet i midten og rull trekanten sammen, begynn med den brede enden og avslutt med den smale tuppen. Etterhev hornene, pensle dem med egg og strø evt. over perlesukker. Stek ved 200 grader i 10-15 minutter.

Muffins med blomsterkronblader

12 stk.
125 g margarin eller smør
2 dl sukker
2 egg
4 ½ dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ½ dl melk eller fløte
Revet skall av 1 sitron
1 håndfull friske kronblader av en spiselig plante (ringblomst, rose, fiol, epleblomst)

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland mel, bakepulver og sitronskall og bland dette vekselvis med væsken. Vend kronbladene forsiktig inn i den ferdige røren med en slikkepott og fordel røren i 12 store muffinsformer eller en muffinspanne. Stek dem midt i ovnen ved 175 grader i 15-20 minutter (hev temperaturen til 225 grader om du bruker muffinspanne).

Fletteloff

25 g gjær
1 ss margarin
1 dl melk
1 dl vann
1 ts salt
5 dl hvetemel
Valmuefrø

Hev deigen i minst 30 min. Elt deigen godt og del den i tre like store deler. Rull deigdelene ut til tre pølser som er passe tykke. Ta de tre pølsene sammen i den ene enden og flett loffen. Endene bretter du inn under brødet. Sett brødet på steikeplate og etterhev det 30 min. Pensle med egg, strøs med valmuefrø og steikes midt i ovnen ved 220 grader i 15-20 min.

Vaniljeiskrem
8 porsjoner. Enten får du invitere til storbesøk... Om ikke... muhu... muhuhahaha!

8 eggeplommer
150 g melis
1 liter fløte
1 vaniljestang

Eggene og sukkeret vispes i en halv time. Kok opp fløten sammen med hele vaniljestangen (den deler du på tvers og pirker ut frøene), og bland i egg- og sukkerblandingen litt etter litt, kok opp igjen under omrøring. Ta kjelen av platen, sil bort vaniljestangen og hell væsken i en kald beholder. Rør i isen til den er kald og sett den i fryseren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar