tirsdag 28. juli 2009

Oppskrifter til Høstjevndøgn

Lammeragu

4 porsjoner
600 g. lammebog med bein
1 ss. smør eller margarin
Salt og pepper
1 ss. hvetemel
4-5 dl. buljong
2 kryddermål timian
1-2 hvitløksbåter
3 gulrøtter
100 g. sellerirot
2-3 løk
250 g. dypfryste erter

Skjær kjøttet i mindre stykker. Brun dem i smøret i en gryte. Ha på salt og pepper. Dryss melet over. Spe med buljong. Ha i timian og presset hvitløk. La gryten småkoke under lokk på svak varme i 30-40 minutter. Skrell gulrøttene, sellerien og løken. Skjær gulrøttene i skiver, sellerien i terninger og løken i båter. Bland alt i gryten. Småkok videre i 30 minutter. Ha ertene i like før servering. Server kokt ris til.

Fransk løksuppe

2 porsjoner
2 store løk
2 ss olje eller myk margarin
6 dl vann + buljongterning
1 lite laurbærblad
¼ ts timian
1 kryddermål
pepper
2 skiver loff
2 ss revet, hvit ost

Varm margarin eller olje i en jerngryte med håndtak som tåler sterk varme. Ha i løken og rør til den er blank og gyllen. Tilsett vann, buljongterning, laurbærblad og timian. La suppen småkoke under lokk i ca. 15 min. Smak til suppen med pepper. Rist loffskivene, legg dem på suppen og strø med reven ost. Sett jerngryten i ovnen og gratiner til osten er smeltet og har fått fin farge.Server løksuppe rykende varm, gjerne med ferskt brød til. Hvis du har porsjonsskåler som tåler varmen i stekeovnen, kan du gratinere suppen porsjonsvis.

Pærepai

3 dl hvetemel
125 g. margarin eller smør
2 ss vann
4-5 pærer
2-3 ss sukker
1-2 ts malt kanel
1 egg til pensling

Ha melet i en bolle, bland smøret i margarinen med en gaffel eller smuldre det i med fingrene til en grynete masse. Ha i vannet og elt deigen raskt sammen. La den hvile kaldt i minst 30 min. Kjevl ut vel halvparten av deigen til en rund leiv og kle en smurt paiform, ca. 25 cm i diameter, med deigen. Sett bunnen i forvarmet ovn i ca. fem minutter, mens du skreller pærene og fjerner kjernehusene. Skjær dem i tynne båter og legg dem i formen tett inntil hverandre. Strø på sukker og kanel. Kjevl resten av deigen ut til et lokk som dekker helt, eller skjær deigremser og legg dem som gitter over fyllet. Prikk lokket med en gaffel eller skjær fire små hull i lokket, slik at dampen fra fyllet kan slippe ut under stekingen. Pensle med egg og stek paien på nederste rille ved 225 grader i 30 minutter. Server gjerne med vaniljeiskrem eller vaniljekrem.

Chocolate Chip Cookies

60 stk.
2,5 dl og 1 ss smør
6,25 dl mel
1,25 dl og
1 ss brunt sukker
1 ts natron
2,75 dl farin
1 ts vaniljesukker
2 egg
500 g kokesjokolade i biter (eller ferdige sjokoladedråper)
2 ss varmt vann
125 g hakkede valnøtter

Rør smør og sukker hvitt, ha i eggene. Bland i resten av de tørre ingrediensene, kokesjokoladen og valnøttene til slutt. Del deigen i plommestore boller på et steikebrett. Stek dem ved 175 grader i 10-12 minutter, til de er gyllenbrune, men fremdeles myke i midten. Avkjøl på rist og ha på boks.

Gulrotkake

3 (250 g) gulrøtter
250 g. mandler eller nøttekjerner
3 ss potetmel
6 egg
2 dl sukker
1/2 sitron, revet skall og saft
1 ts kanel
melis

Skrell gulrøttene og riv dem fint. Mal mandlene (med skall) eller nøttene, bland dem med potetmelet. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland i gulrøttene, potetmelet med mandler / nøtter, sitronsaft og kanel. Fyll røren i en smurt og melet springform, ca 26 cm i diameter. Stek kaken på rist på nederste rille i ovnen ved 175 grader i ca. 50 minutter. La kaken bli kald. Sikt melis over og server med iskrem.

Rugbrød med sirup

50 g margarin, eller ½ dl olje
6 dl melk eller vann
50 g gjær
1-2 ss sirup
2 ts salt
(2-3 ts anis eller karve)
7 dl rugmel
1 liter hvetemel

Smelt margarin eller smør i en kjele og ha i melk eller vann. Varm deigvæsken til ca 37 grader. Brukes olje blandes den i den lunkne deigvæsken. Rør gjæren ut i litt av væsken. Ha i resten av væsken, sirupen og saltet. Krydderne må støtes i morter før de blandes i. Ha i rugmelet og så mye hvetemel at deigen blir lett å arbeide med. Arbeid deigen til den blir seig, blank og smidig og slipper bollen. Dryss litt mel over og dekk bollen med et klede, la den heve til dobbel størrelse i ca 1 time. Elt deigen sammen i bakebollen og ta den ut på et melet bakebord. Elt mer mel i deigen, den er ferig når den slipper bakebordet uten ekstra mel. Del deigen i to, trill hver del ut til et glatt brød. Legg brødene i en smurt langpanne, 20x30 cm. Pensle mellom brødene med smeltet margarin eller olje for å gjøre det enklere å dele brødene etter steking. Legg et klede over, og la dem heve ca 30 minutter. Stek dem på nederste rille i ovnen i ca 50 minutter ved 200 grader. Pensle med vann etter steking og avkjøl på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar