lørdag 25. juli 2009

Solen og dens Korrespondanser

Solen er månens motsetning, men har lett for å bli glemt der de fleste konsentrerer seg om den feminine månen. De to utfyller hverandre, og derfor synes jeg solen også bør få mer plass og oppmerksomhet. Der månen ligner kvinnekroppen med den voksende magen, ligner solen mannen i at den alltid beholder samme form, men øker og svinner i styrke, og på den måten følger mannens livsløp, fra den våknende, nysgjerrige unggutten vi ser i vårsolen til den virile mannen på toppen av sin fruktbarhet ved Sommersolverv da solen er sterkest og til den aldrende, men fremdeles fruktbare mannen i høstmånedene der han høster fruktene av sine oppnåelser tidligere i livet (barn, ektefelle, økonomisk stabilitet). På De Dødes Natt ”dør” også solen symbolsk og går inn i en slags dvale frem til vintersolverv, og hele syklusen begynner på nytt. På grunn av denne likheten med mannens syklus er solen regnet som maskulin først og fremst, men det finnes også kulturer som regner solen som feminin.

Solen står for liv, kraft, energi og fruktbarhet, klarhet og ærlighet, du får det du ser, uten solen finnes ikke liv. Den varmer oss, gir oss lys og ild, gjennom å tilføre planter og trær det lyset de trenger gir også solen oss det aller viktigste; oksygen og mat. Det er altså ikke uten grunn at solen i fortiden ledet menneskene til å tro på et heliosentrisk verdenssystem, nemlig at solen var universets sentrum. Gjennom sin daglige ferd over himmelen går den fra å være mild og lys om morgenen, til sterk og ubarmhjertig ved middagstid og varm og lun ved solnedgang.

Gjennom sin årlige ferd over himmelen har solen skapt sesongfestede feiringer, nemlig sabbatene. Fire av sabbatene feirer spesielt solen:

Vintersolverv / Jul / Solsnu 21. desember: solen snur etter å ha ligget i ”dvale” og vokser seg sterkere, dagene blir lysere for hver dag som går.
Vårjevndøgn / Påske 21. mars: dag og natt er like lange, men solen hersker over mørket og vokser seg stadig sterkere.
Sommersolverv / Midtsommer 21. juni: solen er på sitt sterkeste denne dagen og dette er den sterkeste av solfestene, men man forbereder seg også på at solen nå blir svakere og mørket tar over mer og mer for hver dag.
Høstjevndøgn 21. september: dag og natt er nå like lange, som ved vårjevndøgnet, men nå hersker mørket over lyset og solen fortsetter å svinne til den går i ”dvale” ved De Dødes Natt.

Solens Korrespondanser:
Stikkord: helse, vitalitet, ego, hjertet, kreativitet, lederskap, kraft, suksess, forfremmelse, vennskap, lidenskap, vekst, lys, stolthet, arroganse, egoisme, stormannsgalskap, grådighet, materialisme, velstand, selvtillit, stolthet.
Magiarbeide: penger, jobbrelaterte ting, vekst, fruktbarhet, helse og helbredelse, fremgang, velstand, pengevinst, vitalitet, ære og berømmelse, selvtillit, kreativitet.
Element: ild.
Dag: søndag.
Stjernetegn: løven.
Farger: gull, gult.
Tall: 1, 6 og 12.
Metall: gull.
Krystaller: tigerøye, sitrin, topaz, karneol, oransje kalsitt, gul diamant, rav, solstein, diamant. Planter: kryddernellik, kamille, laurbærbusk, kvann, kanel, einer, misteltein, rosmarin, ringblomst, chili, pepper, solsikke, mandel, ask, eik, safran, valnøtt.
Trær: ask, laurbærtre, bjørk.
Røkelse: kryddernellik, kanel, frankincense, laurbærbusk.
Oljer: appelsinblomst, vanilje, musk.
Dyr: ørn, løve, katt, spurv, hauk.
Tarot: Solen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar