onsdag 29. juli 2009

Hvordan brukes Urter?

Her følger en alfabetisk oversikt. Metoder merket med en stjerne (*) egner seg først og fremst til medisinsk bruk.

Alterdekor:
Pynt alteret med friske blomster og planter i vaser, frukt og grønnsaker, lag lenker av blomster, strø blomsterhodene i en skål med vann eller bare dryss dem over bordet. Bruk årstidenes blomster og planter, gjerne knyttet til sabbatene.

Amuletter og talismaner:
Ved å bære en plante på deg kan du trekke til deg eller forvise forskjellige ting. Ha urtene i smeltet voks eller stearin, eller i urteposer. Røtter og bark er enkle å tre på hyssing og bære om halsen. Les mer under Amuletter og Talismaner.

Avkok*:
Et brygg av seige røtter, kvister, blader eller bark som skal kokes i lengre tid. Bruk 20 gram tørket eller 40 gram frisk urt til 7,5 dl. vann. Ha i røttene først, kok opp og la det småkoke i 20-30 minutter, ha i bladene de siste 5 - 10 minutter. Kok til det bare er en tredel igjen av væsken. Avkjøl og sil. Kan oppbevares i en mugge i kjøleskapet i opptil 48 timer. Drikkes, innåndes, sprinkles, has i badevannet, brukes til å rense eller klargjøre redskaper og objekter.

Dampinhalasjon*:
Inhalering av damp er effektivt ved luftveis- og bihulebetennelse, høysnue og astmatisk bronkitt. Kombinasjonen damp og antiseptiske plantestoffer åpner luftveiene. Hell 1 liter nykokt vann i en stor bolle, tilsett 5-10 dråper eterisk olje, eller lag et uttrekk av 25 gram urt til 1 liter vann. La det trekke i 15 minutter og hell det i en bolle. Dekk hodet med et håndkle, lukk øynene og pust inn dampen i ca. 10 minutter eller til væsken blir kald.

Drømmepute:
Sy sammen to biter stoff og ha i urter som korresponderer med det du ønsker å se i drømme. Legg puten under hodeputen din eller heng den på veggen over sengen.

Dukker:
Urtene kan brukes som fyll i representative dukker for å tilføre dukkene egenskaper og energier. Les mer under Jordmagi.

Eteriske oljer:
Eteriske oljer er en naturlig bestanddel i planter, og trekkes eller presses ut av plantene. Slike oljer fås kjøpt i helsekostbutikker, og nå også Body Shop. Bland eteriske oljer med baseoljer for å bruke dem på kroppen, eller ha dem i en aromalampe, badevannet, egenlaget røkelse, omslag, men også i urteposer, på dukker og amuletter osv. Det går an å lage egne eteriske oljer, men det er komplisert og tidkrevende, så det kan være like greit å kjøpe dem, til tross for at de er dyre. Om du ikke har økonomisk evne til å kjøpe dem kan du bruke en annen metode for å lage dem selv ved å bruke olivenolje (se Oljer lenger ned). Oppbevar oljene i et mørkt skap, og bruk dem helst innen det første året.

Grøtomslag*:
Grøtomslag er en blanding av frisk, tørket eller malt urt som legges på huden og brukes ved nerve- eller muskelsmerter, forstuvninger, benbrudd, for å trekke ut puss i infiserte sår eller byller, eller lindre og desinfisere skrubbsår og andre hudplager. Ha nok urter til å dekke hudområdet i et kjøkkenklede og kok opp og trekk i vann som et uttrekk. Legg så urtene i et gasbind eller bomullsstoff på huden og la det sitte i 3 timer. Pass på at ikke urtene er for varme, da gjør det bare vondt verre. Du kan også hakke friske urter og mose dem til en grøt (fungerer bare med vannholdige planter med mye plantesaft) og ha dette i gasbind. Denne metoden er kun for fysisk bruk, og er fin til skrubbsår eller andre hudproblemer, ledd- og muskelsmerter og gikt.

Kompresser og lotion*:
Lotioner / hudvann er vannbaserte urtepreparater som uttrekk, avkok eller fortynnede tinkturer som brukes på betent eller irritert hud. Kompress er en stoffbit fuktet med lotion og lagt på huden. Lotion og kompress er en enkel måte å bruke urtene utvortes på, og kan være meget effektive mot hevelser, blåmerker og smerter. De lindrer betennelser og hodepine og virker febernedsettende. Bruk 5 dl. ferdig uttrekk eller avkok. Vask hendene grundig og dypp et rent bomullsstoff i væsken. Vri det opp,smør litt olje på huden for at ikke kompressen skal feste seg, og legg det på hudeområdet. La det ligge på i 1-2 timer. Gjenta etter behov.

Lading:
Dette bør gjøres hver gang du skal bruke urtene til magiske formål. Hell urten du skal bruke i en skål. Sett deg ned og observer urten, og se for deg at hver plantedel pulserer av energi, energi som ligger latent og venter på å rettledes. La hånden din røre gjennom urten og visualiser hva målet ditt er, send så den energien inn i urten. Se for deg at fingertuppene dine lader urten med din energi. Om du synes det er vanskelig å holde et bilde i hodet over lengre tid kan du bruke ord og besvergelser som gjentas gang på gang. Se for deg at ordene er med på å lade urten.

Mat og Drikke:
Enkelte planter kan brukes i maten for å tilføre kroppen bestemte energier, server kjærlighetsfrukt eller grønnsaker, eller drikk urtete før ritualer for å komme i riktig stemning. Lad urtene med energiene du ønsker før du bruker dem i maten eller bruk korrespondanselisten.

Munn- og gurglevann*:
Munn- og gurglevann inneholder vanligvis sammentrekkende urter som gjør slimhinnene i munnen og halsen strammere. Siden de er laget av uttrekk eller avkok kan de svelges etter bruk, men pass på å ikke innta for mye av en urt. Lag et uttrekk av en passende urt og la det trekke i 10-15 minutter, eller bruk et avkok. Sil av og rens munnen eller gurgle halsen med en kopp uttrekk.

Oljer:
Uttrekk av urter i olje trekker ut de fettløselige virkestoffene. Du kan også lage egne oljer. Til dette bør du helst bruke mandel eller sesamolje, men det går fint med olivenolje også. Oljene varer i opptil 1 år, men bør brukes i løpet av 6 måneder.
Varmt oljeavtrekk: Ha 7,5 dl. olje i en varmefast bolle over en kjele med kokende vann, legg 250 gram tørket og hakket eller 500 gram frisk hakket urt i et kjøkkenklede og legg det oppi oljen. Legg på lokk og la det småsurre i 3 timer. Avkjøl, press og ha på glassflaske (bruk gjerne flasken olivenoljen kom i).
Kaldt oljeavtrekk: Fyll et stort syltetøyglass til randen med urten, så fullpakket som mulig, og dekk med kaldpresset olivenolje opp til toppen. Sett på lokk og la det stå i vinduskarmen i solen i 2-6 uker. Sil gjennom et klede og gjenta en gang til, med nye urter, om du ønsker. Sil og oppbevar mørkt. Poenget er å trekke ut duften og virkestoffene. Bruk oljen til å kle stearinlysene dine med, tilsett den i urteposer og sjarmer, matlaging (kun spiselige urter), smør den på deg som parfyme eller varm den opp i aromalampe for å frigjøre duftene.

Pulver:
Tørkede urter kan knuses med morter og males til fint eller grovt støv. Slik kan det brennes som røkelse eller strøs rundt sirkelen. Til dette trenger du kullbriketter, dersom du ikke har åpen ild.

Røkelse:
Røkelse er tørkede urter eller plantedeler som, gjerne tilsatt eteriske oljer, blandes og knuses til pulver, for å brennes på kull. Denne typen røkelse er såkalt rå røkelse, men røkelse kommer også i pinne og kjegleform. Røkelsen brennes for dens vibrasjoner, evne til å vekke sinnsstemninger og til å skape en magisk atmosfære. Lag dine egne blandinger framfor å bare kjøpe ferdig røkelse, for da vet du nøyaktig hvilke ingredienser som brukes. Les mer under Røkelse.

Salve*:
Salver inneholder oljer eller fett som er varmet opp sammen med urter og inneholder ikke vann. Det gjør at de legger seg som en hinne på huden og beskytter mot skader eller betennelser is kadet hud, og frakter medisinske virkestoffer eller når det er nødvendig å beskytte mot fuktighet, som ved sprekker i leppene. Salver lages enklest av fett, vaselin eller myk parafin.
Vaselin: Smelt 500 gram vaselin i et vannbad. Tilsett 60 gram tørket eller 150 gram frisk, hakket urt og la det småsurre i 15 minutter under omrøring. Sil gjennom et klede, klem ut all væske fra plantematerialene og ha salven på krukker før den stivner. Sett lokket løselig på og skru det godt igjen når salven er kald.
Fett:
Smelt en kopp smult- eller kokosfett i en kjele og ha i tre teskjeer tørkede urter. Varm opp (ikke kok) og la det avkjøles, varm opp og avkjøl to ganger til, men før det stivner helt siste gang har du det på en eske eller krukke og avkjøler det videre i kjøleskapet. Eteriske oljer kan også tilsettes, men de fordamper lett, så de skal ikke tilsettes før fettet er kjølig, og bør oppbevares ikjøleskap. Smør den på hudens problemområde når det trengs, eller på kroppens pulsområder for å gjøre bringe frem duften.

Sirup / Hostesaft*:
Honning eller sukker er effektive konserveringsmidler som, blandet med uttrekk, avkok eller tinktur, blir en fin urtesirup eller hostesaft. Ha 5 dl. urteavtrekk eller avkok i 500 gram sukker eller honning. Varm opp sukkeret til det smelter, ta av platen og tilsett avkoket. Avkjøl og ha på glass med trekork som kan sprette av, eller stofflokk, for å forhindre at glasset eksploderer om sukkeret gjærer seg. Dette er greit å ha til barn som ikke liker smaken av urtete, eller til å røre ut i et glass varmt vann.

Sprinkler:
Bruk en bunt med planter til å dyppe i vann eller brygg for å sprinkle det rundt sirkelen eller på objekter, steder, deg selv osv.

Tinktur*:
Et avtrekk som lages ved å trekke urter i sprit. Dette trekker ut virkestoffene og gir tinkturene sterkere effekt enn uttrekk og avkok. Bruk 200 gram tørket eller 300 gram frisk urt til 1 liter alkohol og vann, like deler sprit og vann. Bruk vodka eller rom (som skjuler den bitre urtesmaken). Ha det på et stort syltetøyglass eller mugge, først urtene og så væsken. Rist det godt i 1-2 minutter, ha på lokk og lagre det på et mørkt og kjølig sted i 2 uker, rist på glasset annenhver dag, sil, press og ha på mørk flaske. Bland et par dråper i vann eller juice og drikk som oppskriften forskriver.

Urtebad:
Bad brukes ofte i urtemagi fordi de evner å spre urtenes egenskaper over hele kroppen din, vekke sansene og klargjøre deg til magisk arbeid. Det finnes to måter å gjøre dette på. Du kan lage et avkok eller avtrekk av de ønskede urtene og helle det rett i badevannet, eller du kan legge urtene i en stoffpose og ha i vannet. Bruk da ca. 1 kopp med de ønskede urtene. Essensielle oljer kan også tilsettes, ha et par dråper i litt melk eller baseolje og hell det i vannet rett før du stiger oppi. Les mer om dette under Oljer.

Urtepose / Sachét:
Urter som skal bæres eller plasseres rundt i huset kan has i urteposer, eller sachét som mange kaller det. Dette er en liten pung eller stoffstykke som fylles med forskjellige urter, og er veldig enkle å lage. Klipp ut en liten firkant eller sirkel av et passende stoffmateriale, bomull og filt er enkle å få fatt i og er billige, pass på å velge en korresponderende farge. Legg urtene, som på forhånd har blitt ladet med ønskede energier, i midten av materialet, samle endene og knytt dem sammen med hyssing, garn eller strå. Jo mindre posen er desto enklere er det å bære den med seg. Du kan også sy sammen to stoffbiter i en firkant for å få en flatere pose som lettere passer i lommen. Urteposer som skal plasseres hjemme kan være større.

Uttrekk*:
Et brygg av lettere blader, blomster og stilker som kun skal trekkes i kokt vann. Kok opp vannet i en tekanne eller kjele, ta vannet av platen, ha i urtene, 2 - 3 ts. urt til 2,5 dl. vann, legg på lokket og la det stå og trekke i 5 - 10 minutter. Avkjøl og sil. Drikkes, innåndes, sprinkles, has i badevannet, brukes til å rense eller klargjøre redskaper og objekter. Brukes også til innånding ved forkjølelse ol. Et uttrekk til medisinsk bruk kan oppbevares i en mugge i kjøleskapet i opptil 24 timer.

Kaldtvannsuttrekk*:
Varme ødelegger virkestoffene hos noen urter, f.eks. bringebærblader. Da brukes kaldvannsuttrekk. Hell 5 dl. kaldt vann over 25 gram urt, og la det stå og trekke natten over. Sil og bruk som avkok.

Vintonic*:
Urtevin lages av styrkende urter for å øke energien og bedre fordøyelsen. Ha 100 gram tørket eller 200 gram frisk styrkende urt eller 25 gram bitter urt til 1 liter rød- eller hvitvin i en stor, rengjort krukke eller sterilisert syltetøyglass. Hell på vinen til alle urtene er helt dekket, sett på lokk, rist krukken forsiktig og la den stå. La den modne i 2 uker. Ikke utsett vinen for luft, da kan det oppstå mugg. Ikke drikk muggen vin, det kan være skadelig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar