fredag 1. januar 2010

Jord- / muldbruk i Santeria-tradisjoner

Jeg kom nylig over en video av en paganist som har sine røtter i Santería-tradisjoner, og han hadde mye interessant å si om bruk av jord eller muld i magiske formularer, men først skal jeg fortelle litt mer om hva Santería er.

Santería er en synkretistisk religion som oppsto som en blanding av katolisme og afrikansk gudetro. Religionen ble skapt eller heller "tilpasset" katolisismen av slaver fra en rekke stammer og land i Afrika. Santeria oppsto på Cuba men finnes i beslektede former på Haiti (Voodoo) i Brasil(Candomble) og i USA blant annet i Florida og Los Angeles, særlig blant karibiske innvandrere. De har, i tillegg til mere oppbyggelige ritualer, også innslag av svart magi, slik som å kaste forbannelser over fiender. Det finnes forskjellig former for utøvelse av santeria. Å bruke den til egen vinning ansees som lite klokt da slike ting sies å vende mot den som kaster forbannelsen ettersom tiden går.

Og nå til selve idéen, som ikke er noe nytt og fantastisk, men snarere så enkelt og logisk som det kan bli. Jeg har brukt jord i min formularer før, men som regel har det vært urter eller krystaller, kanskje en sjelden gang fysisk jord. Likevel har det aldri falt meg inn å bruke muld fra forskjellige steder for å oppnå et bestemt resultat. De fleste har vel hørt om hvordan kirkegårdsjord har blitt brukt i voodoo-ritualer, men at man kan bruke jord fra alle slags symbolske steder for å trekke energien fra stedets betydning er det kanskje ikke så mange som har tenkt på.

Har du ønske om å helbrede sykdom, plukk opp en håndfull jord fra bedene rundt et sykehus, trenger du penger, samle jord fra området rundt skatteetatens- eller bankens bygninger osv. Dette gjelder spesielt om du jobber mot et mål som er jordrelatert. Samle forskjellige typer jord når du er på ferie, ha dem på glass og skriv alle detaljer om stedet på etiketten, er det fra en fjelltopp, en dal, et lystig sted med gode minner, et mørkt og dystert sted, jord fra dine besteforeldres eiendom og lignende. Jord går ikke ut på dato, slik mange mener at urter til magiske formål ikke mister sin kraft uansett hvor lenge man har hatt dem (med mindre de er til helsemessige mål og skal tas innvortes). Bruk så jorden til alt du måtte ønske, amuletter, sjarmer, talismaner, mojoposer eller sprinkle den rundt jorden.

Her er noen tips til egenskaper jord har:

- Jord fra 4 hjørner av en korsvei: virker som en veiåpner til nye begynnelser.
- Jord fra politistasjoner: for å holde loven unna, eller holde noen fengslet.
- Jord fra et fjell: er rensende.
- Jord fra en grav / gravplass: varierer fra tidspunkt og graven jorden er fra, generell betydning er å trekke til seg noe eller forvise noe.
- Jord fra sykehus: for helbred og god helse.
- Jord fra elvebredder og elveløp: for kjærlighet.
- Jord fra en skosåle: negativ bruk, forhekselser, å bli kvitt en nabo.
- Jord fra banker: for penger og velstand.
- Jord fra veterinærbygninger: for helbred av dyr.

Så gjelder det å ta alt med en klype salt...eller jord ;)

2 kommentarer:

  1. Hei!
    Dette er jo en gullgruve av interesant lesning. Jeg fant bloggen din for noen uker siden og trodde først det var en inaktiv blogg siden det var en stund siden det sist ble postet noe. Artig å se at det er kommet mer her. Er imponert over Halloween-partyet ditt, tror jeg kommer til å kopiere reddik-øynene du laget.

    Følger gjerne bloggen din videre jeg, håper det er greit.

    (Min blogg er en hageblogg, så den er ganske jordnær, men besøk gjerne).

    SvarSlett
  2. 2016 ford focus titanium steel - Titanium Arts
    › › Steel › suppliers of metaltitanium white dominus Steel Jan 11, 2016 — Jan 11, 2016 This 2019 titanium-steel steel-finished stainless steel is apple watch titanium a fully functional and fully functional version of nano titanium babyliss pro the original titanium wok 2019 stainless steel razor design.

    SvarSlett