tirsdag 9. februar 2010

Bekymret?



Bekymringsdukker (fra spansk ” muñecas quitapenas”, ”dukker som fjerner bekymringer”) er pittesmå fargerike fyrstikkdukker som stammer fra Guatemala og Mayaene. De er tradisjonelt brukt av barn (som regel) som sliter med å sove på grunn av bekymringer, barnet vil holde dukkene i hånden, fortelle dem hva han eller hun bekymrer seg for, og legge dem under puten for natten. Det sies at dukkene overtar bekymringen slik at barnet kan sove godt hele natten, men tradisjonelt sett var det også en fare for at barnet aldri våknet igjen, fordi man mente dukkene stakk av med sitt offer.

Nå skal det ganske mye til for at disse dukkene skal klare å bære meg av sted i nattens mulm og mørke, men jeg fikk disse dukkene av en venn som hadde vært i Guatemala, og det viser seg at dette er et populært turistkjøp fordi de er så små og lette å ta med seg hjem. I tillegg er det en liten kuriositet som jeg i alle fall aldri hadde hørt om før jeg slo det opp. Dukkene har også blitt brukt på sykehus for å roe ned barn som har alvorlige sykdommer, og erstatter drømmefangere for å holde vonde drømmer borte.

Har jeg brukt dem? Ja. Virket det? Ja. Du får ut av det det du legger i det. Dukken fjerner ikke angst og redsel med et trylleslag, men det er en mental øvelse i å legge fra seg vonde tanker før man legger seg, for å oppnå bedre søvn. Legger du krystaller eller urter under puten for å huske eller provosere frem en spesiell type drømmer, fungerer dette på akkurat samme måte. Du holder dem i hånden for å lade dem med dine energier, snakk til dukkene eller visualiser hva du vil skal skje. Sliter du med angst kan du bære dem med deg i lommen, bh-en, hånden eller i en liten pung. Bruk dem for å erstatte dukker / poppets i bindende magi, de er enkle å lage og tar liten plass, noe som er bra dersom du bor med andre som ville få deg innlagt på mentalsykehus dersom de fant voodoodukker rundt omkring i huset. Bruk kun én dukke om gangen, og bytt dem hver natt.

For å lage en bekymringsdukke trenger du en tannpiker eller en liten treflis på ca. 2 - 3 cm (men du kan også bruke klesklyper av tre), surr tynn tråd om den ene tuppen (hodet) og svi tråden slik at den blir svart og ligner på hår. Bruk tynn metalltråd som du kan forme, surr den om pinnen for å lage armer og bein, og gå over igjen med fargerikt garn eller broderingstråd for å lage genser og bukser, eller klipp ut stoffbiter til skjørt og lim dem rett på pinnen. Tegn så ansikt på dukken med tusj eller blekk. Det er vanligst å lage et sett med seks dukker. Oppbevar dem i en fyrstikkeske eller annen boks når du ikke bruker dem.


1 kommentar:

  1. Jeg sover med krystaller hver natt, men jeg hadde et sett med bekymringsdukker for mange år siden. De lå i en liten tøypose med mayamønster. Dessverre ødela ungene mine de små dukkene, de dro av trådene.

    Fint at du gir oss oppskrift på å lage dukker. Takker :)

    SvarSlett